Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump tekent herzien inreisverbod: inwoners Irak wel welkom

Archieffoto. Beeld © AFP

President Donald Trump heeft een nieuwe versie van zijn inreisverbod uitgevaardigd. Trump tekende het presidentiële decreet vanmiddag. Nieuw is dat Irak niet langer op de lijst staat met landen waarvan de inwoners niet naar de VS mogen reizen.

Iran, Libië, Syrië, Somalië, Sudan en Jemen staan nog wel op de lijst van het inreisverbod. Houders van een green card, een tijdelijke verblijfsvergunning, worden ontzien. Het nieuwe inreisverbod geldt voor 90 dagen.

Green card

Trump vaardigde eind januari met een presidentieel decreet een inreisverbod uit. Dat kwam hem op veel kritiek te staan en het verbod werd met succes aangevochten door onder meer de staat Washington.

Ging te snel in

De president had grote kritiek op de rechterlijke beslissing. "De mening van deze zogenaamde rechter is belachelijk en zal worden teruggetrokken", liet hij op Twitter weten.

Eén van de belangrijkste kritiekpunten op het inreisverbod voor mensen uit zeven landen was dat het zo snel inging, dat zelfs mensen die al in een vliegtuig naar de VS zaten, bij aankomst tegengehouden werden.

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws.