Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Politie: 'Dader aanslag Londen geïnspireerd door islamitisch-gerelateerd terrorisme'

23 maart 2017 05:19 Aangepast: 23 maart 2017 08:51
Beeld © AFP

Vijf doden en 40 gewonden. Dat is de trieste balans van de terroristische aanslag bij het Britse parlement gisteren. De dader is bekend bij de politie, maar die wil nog niet zeggen wie hij is. Wel zou de aanslagpleger geïnspireerd zijn door islamitisch-gerelateerd terrorisme.

Premier Theresa May riep haar landgenoten op om zich niet bang te laten maken en vandaag gewoon aan het werk te gaan. De aanslag vond iets voor 16:00 uur (Nederlandse tijd) plaats.

Vlakbij het Britse parlement, in hartje Londen, reed een man met z'n auto in op meerdere voetgangers op de Westminster Bridge. Daarna stak hij een politieagent dood bij de ingang van het parlementsgebouw, voordat hij zelf gedood werd door gewapende agenten.

Thumbnail

De politie weet wie de dader is, maar brengt zijn naam nog niet naar buiten. De politie gaat uit van islamitisch terrorisme. Er zijn foto's van de vermoedelijke dader die op een brancard ligt. Naast hem zijn twee messen te zien.

'Nooit buigen voor terreur'

Premier Theresa May hield gisteravond een toespraak. Daarin zei ze de aanslag 'een zieke en verderfelijke daad' te vinden. May zei ook dat Britten nooit zullen buigen voor terrorisme.

Volgens de premier was het parlement geen toevallig doelwit. "De terrorist wilde het hart treffen van onze hoofdstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten en religies samenkomen."

Kranten: Aanval op democratie

Alle Britse kranten hebben uiteraard aandacht voor de aanslag op de voorpagina. The Sun heeft een foto van de vermoedelijke dader met de kop: 'De gek die Groot-Brittannië in het hart stak'. De Daily Mirror noemt het een 'aanval op de democratie'.

Een ooggetuige van de krant 'i' zegt dat de lichamen 'over de hele brug verspreid lagen'. De Daily Telegraph opent met een quote van premier May: "We zullen ons nooit uit elkaar laten drijven door het kwaad."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore