Buitenland

Gruwelijke beelden slachthuis uitgelekt: 'Dit dierenleed is onaanvaardbaar'

23 maart 2017 13:51 Aangepast: 06 juni 2018 14:43
Een fragment uit de video vol gruwelijke undercoverbeelden. Beeld © Animal Rights

Het grootste Belgische slachthuis ligt onder vuur nadat 'weerzinwekkende beelden van onvoorstelbaar dierenleed' naar buiten zijn gebracht. Het vlees van het slachthuis ligt ook in de schappen van zestig Nederlandse keurslagerijen.

Op beelden die zijn gemaakt met een verborgen camera is te zien hoe varkens in het Vlaamse slachthuis worden geschopt en geslagen. Dieren worden levend opgetakeld. Sommige varkens krijgen elektrische schokken of hun keel wordt bij volle bewustzijn opengesneden waarna ze verdrinken in het broeibad.

Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Daarnaast is te zien hoe werknemers oormerken van levende varkens wegsnijden.  

Gruwelijk

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft de schokkende beelden naar buiten gebracht. "We hebben een medewerker van ons een maand lang mee laten lopen in de slachterij. Hij heeft deze gruwelijk beelden gefilmd", vertelt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights. "Toen we de beelden zagen waren we er kapot van." 

Volgens de organisatie is er onvoorstelbaar veel dierenleed vastgelegd. Aan de andere kant sluit Molenaar niet uit dat soortgelijke wantoestanden ook in Nederlandse slachterijen voorkomt. "We hebben het gezien in Frankrijk en nu dus in België. Wij sluiten niet uit dat er ook in Nederlandse slachterijen wantoestanden plaatsvinden. Slachthuizen zijn enorm grote bedrijven die moeilijk controleerbaar zijn. Aan de andere kant is wat er in dit Belgische slachthuis is gebeurd echt gruwelijk en vreselijk."

De organisatie gaat aangifte doen bij het parket in Brugge. Volgens Animal Rights ligt het varkensvlees van de Belgische slachterij ook bij 60 kwaliteitsslagerijen in ons land.

Geschrokken

In Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis. Het vlees wordt verkocht onder het label ‘Beter voor iedereen’. Delhaize zegt de samenwerking na het verspreiden van de beelden stil te hebben gezet. Animal Right is op de site een petitie gestart om het slachthuis te sluiten. 

De eigenaar van het slachthuis in Tielt zegt in de Belgische media geschrokken te zijn. "Er gebeuren zaken bij ons die niet door de beugel kunnen, we nemen onmiddellijk maatregelen." De Belgische minister van Dierenwelzijn heeft meteen controleteams naar het slachthuis gestuurd en gaat de zaak doorsturen naar justitie.

Bekijk hier de beelden. Let op: ze kunnen zeer schokkend zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore