Ga naar de inhoud
Justitie VS onderzoekt FIFA

Hoe lopen de geldstromen van de FIFA?

FIFA is geld en FIFA is macht. Zoveel is de afgelopen dagen wel duidelijk geworden, nu er hooggeplaatste officials worden verdacht van corruptie – corruptie waarover al jarenlang vermoedens bestaan.

Maar, wilde ook de BBC weten, hoeveel geld gaat er eigenlijk in de organisatie om, en waaraan wordt dat uitgegeven? De cijfers komen van de FIFA zelf. Dit zijn de inkomsten en uitgaven van de FIFA tussen 2011 en 2014, in Amerikaanse dollars:

Thumbnail

Thumbnail

Verreweg de meeste inkomsten werden in die periode verdiend met het wereldkampioenschap in Brazilië. Dat kostte de FIFA weliswaar 2,2 miljard dollar,maar leverde 4,8 miljard dollar op. Dat werd voornamelijk binnengehaald met:

Thumbnail

Het geld dat de organisatie binnenhaalt, wordt voor een gedeelte weer verdeeld over de leden. Er zijn voetbalbonden per continent (zoals de UEFA in Europa) en die zijn weer onderverdeeld in voetbalbonden van afzonderlijke landen (zoals bij ons de KNVB).

Thumbnail

Het corruptieonderzoek van de FBI richt zich op de voetbalbonden van Noord- en Midden-Amerika (Concacaf) en Zuid-Amerika (Conmebol). In totaal hebben zij en hun leden tussen 2011 en 2014 137 miljoen dollar ontvangen.

En dan is er nog een Zwitsers onderzoek naar de toekenning van de WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Het biedingsproces zou in beide gevallen niet eerlijk verlopen zijn. Omdat een WK zo ontzettend lucratief is, zou het een ramp zijn voor de FIFA als een van de evenementen alsnog wordt afgeblazen. Voor zo’n geval heeft de organisatie geld in kas – steeds meer, omdat er in de voetbalwereld nou eenmaal ook steeds meer geld omgaat.

Thumbnail

Volgens het corruptieonderzoek van de FBI naar de Noord-, Midden- en Zuid-Amerikaanse bonden zou er 150 miljoen dollar aan smeergeld zijn omgegaan. Dat is dus ongeveer eentiende van wat de FIFA totaal in kas heeft.