Buitenland

Mindfulness even effectief tegen depressie als pillen

21 april 2015 12:18 Aangepast: 21 april 2015 14:15
Beeld © Thinkstock

Mindfulnesstherapie werkt misschien wel even goed tegen depressie als medicijnen. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Wetenschappers onderzochten 424 Britten die last hadden van terugkerende depressies. De helft daarvan kreeg medicatie, de andere helft onderging een behandeling die mindfulness en cognitieve gedragstherapie combineert. Bij mindfulness draait het om volledig met je aandacht bij het moment te zijn; cognitieve therapie is erop gericht (slechte) gewoontes af te leren.

De therapie die is ingezet in het onderzoek, leert mensen bewust te worden van hun negatieve gevoelens en te accepteren dat die gevoelens komen en gaan. Het zou ze handvatten geven om niet meegesleurd te worden in hun negatieve gevoelens.

ZIE OOK: Marjon de Hond overwon depressie en wil anderen helpen

De onderzoekers hoopten dat hun studie zou aantonen dat mindfulnesstherapie beter zou werken dan medicatie, maar dat bleek niet zo. Wel waren de effecten ongeveer gelijk: het percentage mensen dat een terugval had, was ongeveer hetzelfde in beide groepen. Maar de mensen die de mindfulnesstherapie ondergingen, konden in twee jaar van hun medicatie af komen. De andere groep bleef aan de medicijnen. Goed nieuws voor mensen die niet hun hele leven pillen wil slikken of last hebben van bijwerkingen.

Ronald van den Berg, psychotherapeut en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, bevestigt dat mindfulnesstherapie goed kan werken voor mensen die lijden aan terugkerende depressies. "Dit is eigenlijk de enige groep waarbij echt is aangetoond dat mindfulness helpt. Zij zitten vaak gevangen in een leven vol depressieve periodes, medicijnen en cognitieve therapie."

ZIE OOK: Af van je depressie? Doe het licht aan

Van den Berg blijft sceptisch over de geclaimde effecten van mindfulness bij andere groepen. "Het is een relatief nieuwe methode, die duidelijk een hype is. We weten dat het sommige mensen kan helpen, maar we weten nog niet of het ook echt wérkt in je hersenen. Mindfulness zoals het wordt uitgevoerd in buurthuizen en dergelijke is onzin. Mensen voelen zich fijn door de aandacht die ze krijgen en de tijd die ze aan zichzelf mogen besteden. Maar dat kun je ook op andere manieren bereiken, met een skivakantie bijvoorbeeld."

RTL Nieuws
`