Kun jij het brexitnieuws ook nauwelijks meer bijhouden? Iedere dag praten we je bij over de belangrijkste gebeurtenissen.
Vandaag: Een lafaard, een oplichter: Nigel Farage, de man die de Britten naar een brexit leidde, stapt op als leider van de anti-EU-partij Ukip. Dat roept heftige reacties op. Hij loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid, reageren veel Britten.
Farage is feitelijk gezien slechts een parlementariër: hij zit niet in de regering en zou ook niet voor het Verenigd Koninkrijk aan de onderhandelingstafel voor een Brexit plaatsnemen. Toch nemen velen het Farage kwalijk dat hij zich terugtrekt (scroll naar beneden voor vermakelijke gifjes over #Farexit).
Lekker cashen na de Brexit
Behoefte aan wat positief nieuws over de brexit? Emma Pullen heeft het nog nooit zo druk gehad. Ze is eigenaar van een bedrijf in hovercrafts in Kent en sinds de Brexit zijn er gouden tijden aangebroken. Het goedkope pond is een 'cadeautje', zo zegt ze. Afgelopen week krijgt ze aanvragen uit de hele wereld, vertelt ze bij de BBC. Export-bedrijven lopen niet te klagen in deze tijden. Elk nadeel heeft zijn voordeel, he?
Meer economisch nieuws: Groot-Brittannië vreest leegloop studenten en bedrijven
Zin om lekker bij onze westerburen te gaan studeren? Na Brexit zit het er misschien niet meer in, schrijft Bloomberg. Er studeren op dit moment zo’n 125.000 EU’ers in Groot-Britannië. Dat kan nu nog voor een relatief laag bedrag, maar die studie wordt straks waarschijnlijk een duur grapje: tot 30.000 pond per jaar.
Nog meer slecht nieuws voor jonge ambitieuze Europeanen. Studie afgerond en wil je een startup beginnen? Misschien is Groot-Brittannië niet meer the place to be. Britse techstartups, waaronder het mega-succesvolle Transferwise, zijn bang dat er geen talent en investeerders meer naar hun land toe komen. Ondertussen doet de Britse minister van Financiën al verwoede pogingen om bedrijven te verleiden om te blijven. Met een lagere belasting bijvoorbeeld.
Dit moet je ook lezen: einde aan 'generatie E'?
Je zou ze de generatie van de drie E's kunnen noemen, schrijft de New York Times over een specifieke groep jongeren in Europa. Ze vliegen spotgoedkoop Europa rond met vliegmaatschappij Easyjet, maken gebruik van de Erasmus-regeling waardoor ze overal in de EU tegen een laag tarief kunnen studeren en dan heb je natuurlijk nog de euro. De brexit breekt met wat deze jongeren normaal zijn gaan vinden: opgroeien in het ene land, studeren in een ander land en werken in wéér een ander land.
#Brexit op social media
We kunnen er niet omheen: de scherpe, soms grappige, reacties op social media over het vertrek van Farage als leider van Ukip. Hier loopt hij samen met Boris Johnson lachend weg bij een brandend huis.
Let someone else clean up the mess, eh? #Farage #Johnson pic.twitter.com/UdUvlzdklZ
— René Denfeld (@Renestance) 4 juli 2016
Het duo krijgt overal de zwarte piet toegespeeld. Twitteraars zijn weer lekker creatief bezig geweest met foto's en GIF'jes:
Nigel Farage en Boris Johnson zijn als meeuwen... Ze vliegen al krijsend binnen, schijten de boel onder, en dan zijn ze weer weg. #Brexit
— David Joly (@dajotweets) 4 juli 2016
La classe politique anglaise et galloise après le #Brexit (allégorie). https://t.co/JJriAxeoen (© @montypython) pic.twitter.com/8IrRNtwAya
— Pierre Breteau (@pierrebrt) 4 juli 2016
Nigel Farage quits politics post #Brexit pic.twitter.com/76DWkOfNm8
— Kyle Matthews (@kylecmatthews) 4 juli 2016
Here's a quick summary of Nigel Farage's speech as he resigned from UKIP today:#Brexit pic.twitter.com/brcZuolrf1
— I H Laking (@IHLaking) 4 juli 2016
#UK leaders be like ... #Brexit #Farage #Johnson pic.twitter.com/JpPppEcCt9
— Vincent (@wave_back) 4 juli 2016
Johnson, Farage, #Brexit ... pic.twitter.com/FTBrGvDeNa
— Felix Neumann (@fxneumann) 4 juli 2016