Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Aanslagen Jakarta

Aanslagen Jakarta

Meerdere doden door terroristische aanslagen in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Zelfmoordterroristen bliezen zich op bij een vestiging van Starbucks. ​De aanvallers zijn door de politie gedood.

Meerdere doden door terroristische aanslagen in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Zelfmoordterroristen bliezen zich op bij een vestiging van Starbucks. ​De aanvallers zijn door de politie gedood.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
2 jaar geleden
twitter thumbnail

“Op de plek van de aanslag vindt nu een optocht tegen terrorisme plaats. Wij zijn niet bang, scanderen de betogers.” @mgarschagen (Correspondent Melle Garschagen) op Twitter

15 januari 2016 04:31, in:

Aanslagen Jakarta

Drie arrestaties na aanslagen in Jakarta

De politie in Indonesië heeft drie mensen opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Jakarta gisteren.

Dat meldt de lokale zender MetroTV.

Gisteren werden bij een café van Starbucks en een politiestation in het centrum van de Indonesische hoofdstad meerdere aanslagen gepleegd. Volgens de politie bliezen twee mannen zich op. Drie anderen openden het vuur op politieagenten en voorbijgangers. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De drie aanvallers werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

In het gebied rond de Starbucks is de politie vandaag zichtbaar aanwezig. Sommige mensen leggen bloemen neer, verder gaat het normale leven verder. 

'Geneutraliseerd'
De autoriteiten in Indonesië zijn ondertussen bezig met het opsporen en oprollen van terreurcellen die mogelijk banden hadden met de aanslagplegers. De terreurgroep waar de aanvallers lid van waren was klein en is 'geneutraliseerd', zei politiechef Tito Karnavian tegen de BBC. Wel had de cel banden met andere groepen op de eilanden Sulawesi en Java.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat (IS). In een verklaring liet de terreurbeweging weten dat de aanval werd uitgevoerd door 'militairen van het kalifaat' die als doelwit 'burgers van de kruisvaarderscoalitie' hadden.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

14 januari 2016 19:26, in:

Aanslagen Jakarta

Heeft IS nu ook voet aan de grond in Indonesië?

Terreurbeweging IS eiste de aanslag op die vandaag in Jakarta aan twee omstanders én vijf daders het leven kostte. Toch geldt Indonesië niet bepaald als broeinest van jihadstrijders. Integendeel: de Indonesische aanpak van extremisme werpt vruchten af.

Zo'n 500 tot 600 Indonesiërs zijn naar Syrië afgereisd. Een deel daarvan is teruggekeerd. Zij kunnen achter de aanslag in Jakarta zitten, maar de rol van de terreurbeweging IS in Indonesië moet zeker niet worden overschat.

IS heeft de aanslag al snel opgeëist en ook de Indonesische politie wijst in de richting van de terreurbeweging. Onderzoek zal moeten uitmaken of dat terecht is.

Boodschap slaat aan bij kleine groep
Net als in Nederland zal bij een klein deel van de Indonesische bevolking de boodschap van IS aanslaan. Anderhalf jaar geleden dook nog een video op van een Indonesische jihadganger, veel gedeeld via sociale media. Ook de leider van Jemaah Islamiyah, de terreurorganisatie verantwoordelijk voor de bomaanslagen op Bali in 2002 en op twee hotels in 2009, zei zich bij IS te zullen voegen.


Screenshot uit een IS-wervingsfilmpje voor Indonesië.

Maar het is een misvatting om te denken dat Indonesië, als grootste moslimland ter wereld, een broeinest van jihadstrijders is. Integendeel, zegt Mark Singleton, directeur van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme in Den Haag (ICCT). "Indonesië kent een gematigde vorm van islam en ziet IS eerder als grote bedreiging. Er is bitter weinig steun voor IS."

Op het rechte pad helpen
Daar komt volgens Singleton bij dat Indonesië veel investeert om het radicaliseren te voorkomen. Het hanteert daarbij een compleet andere aanpak dan in het Westen. "Terroristen worden gezien als mensen die de weg kwijt zijn en die het rechte pad weer op moeten worden geholpen. Zij krijgen niet snel het stempel 'gevaar voor de staatsveiligheid'."

In de Indonesische aanpak ligt de nadruk op het re-integreren van ex-strijders, en preventie via het onderwijs en via de moskee. Al valt een aanslag nooit helemaal te voorkomen.

Softe aanpak
Naast een 'softe' aanpak voerde Indonesië tegelijkertijd de afgelopen jaren een harde en succesvolle campagne tegen de gevaarlijkste terreurorganisaties in het land. Leden werden gevangengezet of doodgeschoten. 

Zo werd in 2010 Abu Bakar Bashir, de leider van de beweging Jemaah Islamiyah, achter slot en grendel gezet. Deze terreurcel werd door Indonesië met succes vleugellam gemaakt. Ook aftakkingen van Jemaah Islamiyah bleken later niet in staat om hard toe te slaan.

Trots op successen
De regering was trots op die successen, en sinds 2009 bleef Indonesië een nieuwe grote aanslag bespaard. In potentie had het vandaag een aanslag kunnen zijn zoals in november in Parijs, maar het liep anders: twee omstanders vonden de dood, net als vijf daders.

14 januari 2016 17:14, in:

Aanslagen Jakarta

Nederlands slachtoffer Jakarta buiten levensgevaar na operatie

Urenlang hebben artsen gevochten voor zijn leven. En met resultaat. De operatie van Johan Kieft, het Nederlandse slachtoffer van de aanslag in Jakarta, is 'goed geslaagd'. Dat zegt een familielid tegen RTL Nieuws.

Of de succesvolle operatie ook betekent dat Johan Kieft volledig buiten gevaar is, durft zijn neef niet met zekerheid te zeggen. "We kregen te horen dat hij naar Singapore zou moeten als de ingreep niet zou slagen. Maar dat hoeft niet. Hij kan in Indonesië worden behandeld aan zijn verwondingen en is buiten acuut levensgevaar."

Bodemonderzoeker
Dat de Nederlander überhaupt nog leeft, mag een klein wonder heten. Volgens het familielid werd Kieft vanochtend in erbarmelijke staat opgenomen, 'met granaatscherven in het hoofd'. Hij wordt in het ziekenhuis omringd door zijn Indonesische echtgenote en hun vier kinderen. Kieft zwierf jarenlang 'de hele wereld over' voor zijn werk als bodemonderzoeker bij de Verenigde Naties en streek enige tijd geleden neer in Indonesië.

Bij de aanslag in Jakarta deden zich vanochtend verschillende explosies voor en een schietpartij. Er vielen zeker zeven doden, onder wie een Canadees en een Indonesiër. 19 mensen zijn gewond geraakt, onder wie dus Kieft. Vijf terroristen kwamen om. Twee bliezen zichzelf op, de andere drie werden door de politie gedood.

Meer op rtlnieuws.nl:

14 januari 2016 13:21, in:

Aanslagen Jakarta

Gewonde Nederlander in Jakarta vecht voor zijn leven

De Nederlandse VN-medewerker die gewond is geraakt bij de aanslagen in Jakarta is er ernstig aan toe.

"Hij vecht voor zijn leven", meldt zijn werkgever, het United Nations Environment Programme (UNEP) in Jakarta. Dat betuigt zijn steun aan de slachtoffers en hun familie, het volk en de regering van Indonesië.

Vier kinderen
De VN-medewerker is getrouwd en heeft vier kinderen, meldt UNEP. Hij is een 'vermaard expert in bosbouw en ecosystemenmanagement'. Hij werd na de aanslag zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en is geopereerd.

Het dodental door de aanslag in de Indonesische hoofdstad is door de politie vastgesteld op zeven. Onder hen is een Canadees. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dodelijke terreuraanslag Jakarta is het werk van IS

14 januari 2016 11:54, in:

Aanslagen Jakarta

Dodelijke terreuraanslag Jakarta is het werk van IS

Terreurorganisatie IS zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanslag in het centrum van Jakarta.

De bedoeling was slachtoffers te maken 'onder buitenlanders en veiligheidstroepen', meldt een nieuwsorganisatie die gelieerd is aan IS. Eerder vandaag zei de Indonesische politie er al vanuit te gaan dat een Indonesische groep die banden heeft met IS, achter de aanvallen zit.

Een politiechef heeft nu gezegd dat de aanval 'zeker' het werk is van IS. Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen.

Parijs
Eind november is er bij de Indonesische autoriteiten een dreigement van IS binnengekomen. "Het lijkt erop dat de aanvallers hebben willen kopiëren wat er in Parijs is gebeurd", zegt een woordvoerder.

Het dodental door de aanslag in de Indonesische hoofdstad is door de politie vastgesteld op zeven. Onder hen is een Canadees. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie een Nederlandse VN-medewerker. 

Meer op rtlnieuws.nl

14 januari 2016 08:37, in:

Aanslagen Jakarta

Nederlander zwaargewond bij zelfmoordaanslag Jakarta

Nederlander zwaargewond bij zelfmoordaanslag Jakarta

Een Nederlander is zwaargewond geraakt bij de zelfmoordaanslagen in Jakarta vanochtend., Hij wordt op dit moment geopereerd.

Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws.

Vanochtend werd de Indonesische hoofdstad getroffen door een reeks terreuraanslagen. Zelfmoordterroristen bliezen zich op in een Starbucks-café. Ook werd er tussen aanvallers en politie geschoten.

​De politie zegt dat er zeven doden zijn, onder wie vier aanvallers. Eerder melden sommige media dat de Nederlander was omgekomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Liveblog terreur Jakarta: Nederlander zwaargewond

14 januari 2016 06:35, in:

Aanslagen Jakarta

Doden bij terreuraanslagen in Jakarta

Bij verschillende explosies in het centrum van Jakarta zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Onder de doden is een politieagent.

LIVEBLOG: terreur in Jakarta

De aanslagen zijn nog aan de gang. Mensen in de buurt zeggen dat er nog steeds wordt geschoten. Ook zou er net nog een explosie zijn geweest in een café naast de Starbucks, waar eerder op de dag knallen te horen waren. 

Een ooggetuige zegt tegen persbureau AP dat drie mensen zichzelf opbliezen in de Starbucks in een winkelcentrum waar veel buitenlanders komen. Gewapende mannen zouden vervolgens het vuur hebben geopend op een politiebureau in de buurt van het winkelcentrum. 

Granaat
Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid. In totaal waren er zeker zes explosies te horen. 

"We hebben een directe dreiging van IS ontvangen", zegt een woordvoerder van de politie. Toch kan hij nog niet zeggen wie er verantwoordelijk is voor de explosies.  De Indonesische president Joko Widodo noemt de aanslagen een 'daad van terreur'.