Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Aanslag op Frans tijdschrift

Twee mannen zijn met machinegeweren het pand van het satirische weekblad Charlie Hebdo binnengevallen en hebben gericht geschoten op de aanwezigen. Daarbij vielen 10 doden. Buiten werden nog eens twee agenten dodelijk getroffen. De politie heeft nu de jacht geopend op de daders.

Twee mannen zijn met machinegeweren het pand van het satirische weekblad Charlie Hebdo binnengevallen en hebben gericht geschoten op de aanwezigen. Daarbij vielen 10 doden. Buiten werden nog eens twee agenten dodelijk getroffen. De politie heeft nu de jacht geopend op de daders.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
08 januari 2015 08:20, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Meerdere arrestaties na aanslag, daders nog voortvluchtig

De Franse politie heeft meerdere arrestaties verricht bij het onderzoek naar de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. De schutters zijn nog altijd voortvluchtig.

ZIE OOK: Dit zijn de verdachten van de aanslag in Parijs

Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd op de Franse radio. Hij zei ook dat de voortvluchtige daders al langer in de gaten werden gehouden door de politie.

Volgens Valls is het voorkomen van een nieuwe aanslag op dit moment het belangrijkste.

08 januari 2015 08:06, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Minuut stilte voor slachtoffers aanslag Parijs

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ roept redacties in Nederland op om 11 uur een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs.

ZIE OOK: Liveblog: volg de nieuwste ontwikkelingen in Parijs

Daarmee sluit de NVJ zich aan bij de oproep van het International Press Centre in Brussel.

De NVJ steunt de oproepen van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Haarlem om vanavond te demonstreren.

08 januari 2015 07:06, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Dit zijn de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo

Dit zijn de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo

De politie heeft drie verdachten van de bloedige aanslag in Parijs op het oog. Dit is wat we van hen weten.

Saïd Kouachi
​De 34-jarige Saïd Kouachi is een geboren Parijzenaar, met Algerijnse ouders. Hij heeft de Franse nationaliteit. In de media werd gemeld dat hij een teruggekeerde Syriëganger is, maar dat wordt door de politie ontkend. Hij is de oudere broer van Chérif. De politie wist snel de identiteit van de verdachte daders te achterhalen, omdat Saïd zijn identiteitsbewijs had verloren in de vluchtauto na de aanslag.

 

 

 

Chérif Kouachi​ 
De broer van Saïd is 32 jaar oud. Ook hij is geboren in Parijs. Hij is een bekende van justitie. Tussen 2005 en 2008 zat hij bij een groep die Franse moslims ronselde om te vechten in Irak. Daarvoor heeft hij drie jaar cel gekregen, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Toen hij destijds werd gearresteerd, zou hij op het punt hebben gestaan om af te reizen naar Irak. Tijdens de schietpartij zou één van de broers gezegd hebben dat ze van al-Qaeda waren, maar het is onduidelijk of dat echt zo is. Volgens de Franse premier Valls werden beide broers al geruime tijd in de gaten gehouden door de politie.

 

Hamyd Mourad
De 18-jarige Mourad is de zwager van Chérif. Hij zou in Parijs klaar hebben gestaan met een vluchtauto. Volgens zijn docenten zat hij op school toen de aanslag werd gepleegd. Toen hij hoorde dat de politie hem zocht in verband met de aanslag, meldde hij zich vrijwillig. Hij is inmiddels vrijgelaten.

08 januari 2015 05:49, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Politie nog bezig met onderzoek in Reims

De politie heeft de huiszoekingen in Reims nog niet afgerond. Twee verdachten van de bloedige aanslag in Parijs verbleven de afgelopen weken in die stad.

ZIE OOK: Liveblog: de jongste ontwikkelingen na de aanslag in Parijs

De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad is inmiddels afgezwakt. De politie begon rond elf uur 's avonds met de huiszoekingen. Het is niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.

De Franse politie heeft drie verdachten in het vizier. Eén van hen heeft zich overgegeven.

08 januari 2015 05:48, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Vanavond demonstraties in hele land na aanslag

In een flink aantal Nederlande gemeenten worden vanavond om 18.00 uur demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen en Zoetermeer doen mee. In Nijmegen is ook een demonstratie gepland, waar burgemeester Hubert Bruls aanwezig zal zijn. Het is een demonstratie om 'afschuw en medeleven te tonen', schrijft de organisatie op Facebook.

ZIE OOK: Kranten: 'Bloedige aanslag' en 'Civil courage'

Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) riepen gisterenavond collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren. In Amsterdam gingen gisteren ook al mensen de straat op om hun medeleven te tonen en te protesteren tegen de aanslag

08 januari 2015 05:20, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Kranten: 'Bloedige aanslag' en 'Civil courage'

Nederlandse kranten staan allemaal in het teken van de aanslag gisteren in Parijs op de journalisten en cartoonisten van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De Telegraaf heeft een foto van de gewonde politieagent op de voorpagina, vlak voordat de terroristen hem doodschieten. Ernaast staat met grote letters: 'Bloedige aanslag op onze vrijheid' en daaronder 'We laten ons niet bang maken'. Ook drukt de krant de nieuwste cartoon af, die Charlie Hebdo gisteren publiceerde, enkele uren voordat de redactie werd aangevallen door terroristen.

ZIE OOK: Een overzicht van de buitenlandse kranten

Het AD brengt vanochtend een foto die de gehele voorpagina bestrijkt en waarop demonstranten te zien zijn met bordjes waarop 'Je suis Charlie' staat. Verder kopt de krant: 'Wij zijn allemaal Charlie'.

Nrc.next heeft de voorpagina van een van de uitgaves van Charlie Hebdo. De kop 'Liefde is sterker dan haat' staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. In de hele krant zijn kogelgaten te zien.

ZIE OOK: Jongste verdachte aanslag Parijs geeft zich over

De Volkskrant opent met de kop 'Aanslag op de democratie' en richt de aandacht op de protesten die volgden op de bloedige aanslag. Dagblad Trouw gaat eenzelfde kant op. Onder een foto van een protest in Frankrijk, kopt de krant 'Koelbloedige aanslag treft Europa in het hart'.

Het Financieele Dagblad heeft een zeer sobere voorpagina. Geen foto's, geen grote letters, maar in het midden van de pagina een tekst onder de kop: 'Civil courage'.
Het is een commentaar met daarin de woorden: "Het is een onaangename waarheid, maar we zullen onder ogen moeten zien dat absolute veiligheid in onze geglobaliseerde wereld niet bestaat."

08 januari 2015 02:39, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Jongste verdachte aanslag Parijs geeft zich aan

Hamyd Mourad, de 18-jarige mede-verdachte van de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, heeft zich overgegeven. Dat heeft een woordvoerder van het Franse Openbaar Ministerie bevestigd.

Dat gebeurde in het plaatsje Charleville-Mézières, bij de Belgische grens. Hij zou zich daar zelf bij de politie hebben gemeld. Het Franse tv-station BFM TV meldt dat de man zich meldde nadat hij foto's van zichzelf had gezien op sociale media. 

ZIE OOK: Kranten: 'We zijn allemaal Charlie' en 'Terreur schokt Parijs'

Agenten zijn al uren met een klopjacht bezig op de drie daders, die een bloedbad aanrichtten op de redactie van het blad.

De andere twee verdachten, de broers Saïd en Chérif Kouachi, zijn nog voortvluchtig. Zij zouden ook de schutters zijn geweest. Volgens een getuige zat Mourad op school toen de aanslag werd gepleegd.

 

08 januari 2015 00:27, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Bedreigde cartoonist Kurt Westergaard geschokt na aanslag

Eén cartoonist die weet hoe het is om bedreigd te worden, is de Deen Kurt Westergaard. Hij maakte in 2006 een tekening van profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. Daarna was hij zijn leven niet meer zeker, hij wordt permanent beveiligd.

07 januari 2015 19:33, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Doodgeschoten agenten waren Franck en Ahmed

Bij de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo zijn acht journalisten, een genodigde, een receptionist en twee agenten gedood. Die laatste waren Franck en Ahmed, 49 en 42 jaar oud.

Ahmed was de politieman die op straat in koelen bloede door het hoofd werd geschoten, nadat de daders de redactie van Charlie Hebdo hadden verlaten. De 42-jarige agent laat een vrouw achter.

ZIE OOK: Cartoonisten tekenen als reactie op aanslag

Politieman Franck was degene die op wacht stond bij het pand waar Charlie Hebdo gevestigd is. Hij werd doodgeschoten voordat de terroristen het gebouw binnengingen. De 49-jarige Franck laat een dochtertje van 1 achter.

Vier cartoonisten dood
De journalisten die bij de aanval om het leven kwamen, zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend.

De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend. Verder zijn er elf gewonden, van wie er vier in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

07 januari 2015 17:45, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Cartoonisten tekenen als reactie op aanslag

Cartoonisten tekenen als reactie op aanslag

De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs heeft cartoonisten wereldwijd in hun potlood doen klimmen. Met tekeningen betuigen ze eer aan hun doodgeschoten collega's en reageren ze op het bloedbad. Een overzicht.

Freek Kroon

Patrick Chapatte

Ruben L. Oppenheimer

 


David Pope

 


Hervé Baudry

 


Joep Bertrams

 


Nelle Boer

 


Fokke & Sukke

 


Carlos Latuff

 


Jean Jullien

 


Ygreck

 


Gary Varvel

 


Satish Acharya

 


Dave Brown

 


Loïc Sécheresse

 


Rob Tornoe

 


Jérôme Arnould

Ares


Boligan


Mana Neyestani


Vadot

2 jaar geleden
twitter thumbnail

“Koning Willem-Alexander is diep geschokt door aanslag in Parijs. Hij heeft President Hollande zijn medeleven en condoleances overgebracht.” @AntoinRTLNieuws (Koninklijk Huisverslaggever Antoin Peeters) op Twitter

07 januari 2015 16:13, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Verdacht pakketje bij redactie El País was loos alarm

Het verdachte pakketje dat eerder vanmiddag werd gevonden bij het kantoor van de Spaanse krant El País in Madrid blijkt loos alarm. Na onderzoek bleek er niets gevaarlijks in het pakketje te zitten.

De redactie van het mediabedrijf Prisa is na het alarm korte tijd ontruimd geweest. Het bomalarm volgde op een bloedige aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. 

07 januari 2015 16:07, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Nederlandse tekenaar Charlie Hebdo laat zich niet afschrikken

"Ik laat me hierdoor niet afschrikken. We moeten doorgaan, meer dan ooit''. Dat zei cartoonist Bernard 'Willem' Holtrop in reactie op de aanslag in Parijs op de redactie van 'zijn' blad Charlie Hebdo.

De Nederlandse cartoonist tekent sinds de oprichting van Charlie Hebdo voor het blad en verloor bij de aanslag dus collega's en 'vrienden'.

ZIE OOK: Maker omstreden Mohammedcartoon: Het is angstaanjagend

Holtrop noemt de schietpartij een 'aanslag op de hele schrijvende pers'. De tekenaar was op weg naar Parijs en toen hij het nieuws over de aanslag hoorde. Hij is van plan de redactie morgen te bezoeken.

07 januari 2015 16:02, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Cartoonist: Ze hielden me onder schot met hun geweer

Cartoonist: Ze hielden me onder schot met hun geweer
Corinne Rey

De 32-jarige cartooniste Coco overleefde de aanslag. Ze werd onder bedreiging gedwongen om de deur naar de bovenverdieping te openen.

"Twee gemaskerde mannen kwamen binnen. Ze hielden me onder schot met hun geweer", zegt Corinne Rey, de echte naam van Coco, telefonisch tegen de Franse krant Humanité. Ze is shock.

"Ik tikte de code in. Ze schoten op Wolinski en Cabu." Ze is even stil en gaat dan verder. "Het duurde vijf minuten. Ik vluchtte onder een bureau. Ze spraken perfect Frans en ze claimden dat ze bij al-Qaeda hoorden."

07 januari 2015 15:35, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Drie daders aanslag Parijs gezocht

De Franse geheime dienst gaat ervan uit dat de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is gepleegd door drie daders.

Eerder werd gesproken van twee terroristen die de redactie van het blad met vuurwapens aanvielen en twaalf mensen doodden. Maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gaat het om drie mensen. Ze zijn nog voortvluchtig.

ZIE OOK: Liveblog: volg de nieuwste ontwikkelingen in Parijs

De auto die ze bij de aanslag gebruikten, is teruggevonden in het 19de arrondissement in Parijs, niet ver van de plaats van de aanslag. Mogelijk zijn ze daarna overgestapt in een ander voertuig: de politie is op zoek naar twee andere auto's.

07 januari 2015 15:34, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Terreurexpert: Daders hebben meer in hun mars

"Dit is de grootste terreurdaad sinds Anders Breivik", zegt terrorisme-expert Glenn Schoen. Hij vreest dat de daders van de aanslag op Charlie Hebdo meer aanslagen willen gaan plegen. Zes vragen aan Glenn Schoen.

1. Hoe zou u deze aanslag plaatsen in het historisch perspectief van de afgelopen jaren? 
Dit is een heel slechte start van 2015. Het lijkt erop dat dit de eerste grote aanslag is in Europa sinds Anders Breivik, als we het hebben over het aantal slachtoffers. Een triest nieuw ijkpunt in terrorisme voor Europa.

2. Kun je echt spreken van een terroristische aanslag?
Dit heeft alle kenmerken van een terroristische aanslag. Natuurlijk moet er nog veel geverifieerd worden. Maar als we het hebben over twee gemaskerde mannen met zware wapens die duidelijk een symbolisch doelwit pakken: dan weet je wel waar je het over hebt. 

ZIE OOK: Liveblog: 12 doden bij terreuraanslag Parijs

3. Er waren meerdere daders: wat zegt dat? 
Het feit dat de aanslag door meerdere daders is uitgevoerd met automatische wapens, en niet met een klapperpistool of een zwaard, duidt op een goede voorbereiding. Ze waren getraind en zwaar bewapend. Als deze mensen niet vandaag nog worden gepakt, zal dit een enorme weerslag hebben op de nationale veiligheid, binnen en buiten Parijs.

We hebben eerder redelijk wat incidenten gezien waarbij het om eenlingen ging, zogeheten lone wolves. Maar in dit geval, met twee daders, heb je te maken met een soort samenzwering. Dan bestaat gelijk ook de mogelijkheid dat er een kleinere groep is die ze ondersteunt. En ze hebben blijkbaar een soort agenda: als ze kogelwerende vesten droegen, zoals de berichten nu zeggen, dan blijkt dat ze daar niet dood wilden. Met andere woorden: ze hebben meer in hun mars. Ze gaan waarschijnlijk meer aanslagen proberen te plegen. Dat is een zeer ernstige situatie, die een enorme impact zal hebben. 

ZIE OOK: Schokkend: terroristen schieten agent dood

4. Charlie Hebdo stond al onder bescherming: was die beveiliging genoeg?
Dat zal één van de belangrijkste vragen worden. Charlie Hebdo had eerder dreigementen gehad. Bepaalde mensen die daar werken waren eerder bedreigd. Daar waren ook maatregelen op genomen. Maar je kunt niet op alles voorbereid zijn. Je kunt niet elk risico uitsluiten en je moet het werkbaar houden voor de mensen die daar zitten. 

5. Wat moeten redacties van andere kranten en tijdschriften nu doen?
Dit betekent niet dat elke krant of tijdschrift onder dezelfde dreiging staat. Dat ligt eraan of het plekken zijn waar, net zoals bij Charlie Hebdo, in het verleden al wat incidenten waren. Die ook werden bedreigd. Ik neem aan dat redacties waar dat het geval is, zeker maatregelen zullen onderzoeken. 

6. Wat betekent dit voor de terrorismedreiging in Frankrijk en Europa?
Die is in ieder geval toegenomen. Het is wéér een incident na een aantal eerdere binnen en buiten Europa. Het lijkt hier op werk van 'originele terroristen': dan hebben we het over jihadisten. Maar we zien ook steeds meer 'contra-jihadisme': extreemrechts, xenofobie. Niet alleen het terrorisme van de jihadi's is in ontwikkeling, maar er is ook een soort tegenterreur. Dat is zeer zorgelijk.

07 januari 2015 14:49, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Franse moslimraad: Ongekende oorlogsverklaring

De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de Grote Moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, veroordeelt de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Hij spreekt van een 'ongekende oorlogsverklaring'.

"De gemeenschap is onthutst", zei Boubakeur. "We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid. We veroordelen deze daden absoluut en verwachten dat de autoriteiten de juiste maatregelen nemen."

ZIE OOK: Liveblog: volg de nieuwste ontwikkelingen in Parijs

Boubakeur ziet het als een aanval op de democratie en ziet donkere wolken samenpakken. "We gaan door deze confrontatie een nieuwe periode in.''

07 januari 2015 14:31, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

'Frankrijk is vandaag in shock'

"Op momenten als deze moeten we één blok vormen en laten zien dat we een verenigd land zijn." Dat zei de Franse president François Hollande in reactie op het bloedbad bij Charlie Hebdo.

07 januari 2015 14:29, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

'Aanslag Parijs goed voorbereid'

De aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo lijkt goed voorbereid. Dat schrijft de krant Le Parisien.

De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering, waardoor veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant.

ZIE OOK: Liveblog: de laatste ontwikkelingen na de aanslag in Parijs

Onder de doden zijn zeker vier tekenaars van het blad. Van de daders ontbreekt nog elk spoor. De auto die ze gebruikten, is teruggevonden in het centrum van Parijs.

De zwarte Citroën stond in het 19de arrondissement van de stad, ten noorden van het 11de arrondissement, waar de aanslag werd gepleegd.

07 januari 2015 14:13, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Schokkend: terroristen schieten agent dood

Een ooggetuige maakte deze schokkende beelden van de daders van het bloedbad bij Charlie Hebdo in Parijs. Het gedeelte waarin de mannen een politieagent van dichtbij doodschieten is zwart gemaakt.

07 januari 2015 14:02, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Hashtag #jesuischarlie gaat de wereld rond

Hashtag #jesuischarlie gaat de wereld rond
De afbeelding die op social media na de aanslag in Parijs veel wordt gebruikt.

De hashtag #jesuischarlie ('Ik ben Charlie') gaat de wereld rond na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift in Parijs.

Gebruik van de hashtag is een blijk van solidariteit met slachtoffers en nabestaanden. Ook de illustratie hierboven wordt in dat verband veel gebruikt. Veel mensen vervangen hun profielfoto door het plaatje.

ZIE OOK: Liveblog: aanslag op Charlie Hebdo

Ook in Nederland houden op dit moment de meestgebruikte termen en hashtags op Twitter verband met de aanslag: #CharlieHebdo, #Parijs, #aanslag, Frans.

07 januari 2015 13:40, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Maker omstreden Mohammedcartoon: Het is angstaanjagend

De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Westergaard is de man achter de omstreden cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband die ook door Charlie Hebdo werd afgedrukt. "Dit beroert mij natuurlijk. Het is griezelig, maar alles dat mijn beveiliging aangaat laat ik over aan de speciale beschermingsdienst van de politie. Mijn beveiliging is uitstekend'', zegt Westergaard tegen het Deense Ekstra Bladet.

ZIE OOK: Deze cartoons maakten Charlie Hebdo doelwit van extremisten

"Natuurlijk maakt dit indruk, het is angstaanjagend''.

Westergaard kreeg in 2010 nog bezoek van twee medewerkers van Charlie Hebdo kort nadat hij in zijn huis was aangevallen. "Dit doet me denken aan de aanval op Politiken, die gelukkig werd verijdeld.''

07 januari 2015 13:37, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Schietende terroristen gefilmd vanaf dak

Journalist Martin Boudot vluchtte na de aanslag op Charlie Hebdo naar het dak van het gebouw. Daarvandaan filmde hij het vuurgevecht dat plaatsvond op straat tussen de politie en de terroristen.

07 januari 2015 13:26, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Rutte: Laffe terreurdaad raakt ons allemaal

Premier Mark Rutte heeft zijn verbijstering uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Rutte: "Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is  getroffen."

ZIE OOK: Liveblog terreuraanslag Parijs

Rutte heeft de Franse president Hollande in een eerste reactie zijn medeleven betuigd en steun toegezegd. 

Tweede Kamerleden hebben geschokt gereageerd op de aanslag. "Aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo is bedreiging van alle vrijheden waar ik heilig in geloof. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers", twitterde Harry van Bommel van de SP.

PVV wil debat
Ook Geert Wilders van de PVV reageerde snel via Twitter toen het nieuws bekend werd. "Zojuist debat aangevraagd met minister-president Rutte nav vreselijke aanslag in Parijs", twitterde hij. De fractie van VoorNederland (VNL) wil een debat met de ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt: "Wat een afschuwelijk nieuws uit Parijs. Een aanslag op de vrijheid. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers."

CDA-leider Sybrand Buma twitter: "Afschuwelijke terreurdaad in Parijs. Is aanslag tegen de democratie. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

07 januari 2015 13:25, in:

Aanslag op Frans tijdschrift

Schoof: Aanslag onderstreept belang alert te blijven

De aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo bevestigt het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

"Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel''. De NCTV volgt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet

ZIE OOK: Liveblog: 12 doden bij terreuraanslag Parijs

In de regio Parijs hebben de Franse autoriteiten na de aanslag het hoogste dreigingsniveau voor terrorisme afgekondigd.