Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Zaak naaktfoto Maleisië

De Nederlandse toerist Dylan is in Maleisië opgepakt omdat hij met drie anderen naaktfoto's maakte op de heilige berg Mount Kinabalu. Hij belandde drie dagen in de cel.

De Nederlandse toerist Dylan is in Maleisië opgepakt omdat hij met drie anderen naaktfoto's maakte op de heilige berg Mount Kinabalu. Hij belandde drie dagen in de cel.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
14 juni 2015 10:43, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Strippende toerist' Dylan: Ik wil het rechtzetten

In minder dan een week tijd zou hij een aardbeving hebben veroorzaakt, zat hij in een Maleisische cel en werd hij veroordeeld omdat hij naaktfoto's had gemaakt op de heilige berg Kinabalu. "Het is heel bizar om mee te maken", zegt Dylan bij terugkomst op Schiphol.

Vanochtend vroeg landde hij, na wat hij zelf 'waarschijnlijk de langste week uit mijn leven' noemt. Toch is de 23-jarige Ankevener er vrij nuchter onder. "Je houdt er op zijn minst een goed verhaal aan over", zegt hij tegen verslaggever Pepijn Crone. "Ik moet alleen proberen recht te zetten dat de mensen in Sabah zo boos op me zijn, want daar heb ik absoluut spijt van."

"Je creëert meer goodwill door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties"

Toen Dylan hoorde dat een van de vrouwen uit de groep op het vliegveld was opgepakt voor het maken van de naaktfoto's, besloot hij zichzelf aan te geven. "Ik ging er wel van uit dat wij ook opgepakt zouden worden. Dus het leek ons het beste om er gewoon maar doorheen te gaan. Het zou vervelender zijn om gepakt te worden als we probeerden het land uit te gaan. Je creëert meer goodwill door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties."

Na zijn arrestatie kwam hij in de cel terecht. Een paar nachten sliep hij op een houten vloer. De douche 'was 1 meter 30 hoog en hing boven een toilet'. Maar naar eigen zeggen werd hij goed behandeld. "De Maleisische cel is absoluut geen aanrader. Maar veel bewakers die ons even gesproken hadden en vroegen waarom we het hadden gedaan, snapten het wel en waren niet boos. Op een paar na, die waren kwaad omdat ze ons echt de schuld gaven van de aardbeving. Maar we zijn niet mishandeld of zo."

"Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te beledigen"

Volgens Dylan reageerden ook de Maleisiërs buiten de gevangenis vrij rustig op het verhaal over de naaktfoto's. Maar dat veranderde toen het gebied werd getroffen door een aardbeving. Daarbij kwamen zo'n 20 mensen om en brak de top van de heilige berg af. Mensen geloven dat de ziel van hun voorvaders in de berg huist en dat de toeristen de goden zo boos hadden gemaakt, dat die de aardbeving veroorzaakten.

"Toen blies het echt op", zegt hij. Volgens Dylan had de groep helemaal niet de intentie om hun kleren uit te trekken. "Het gebeurde. Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te beledigen. We wisten niet dat de berg heilig was, dat was ons nooit verteld en het stond ook nergens."

"Het is heel onwerkelijk om hier te staan"

Tot het laatste moment was onzeker of ze dit weekend wel naar huis zouden kunnen. De rechtszaak stond eigenlijk op maandag gepland, maar zou mogelijk naar vrijdag worden vervroegd. "Het was 14:00 uur en ik had eigenlijk al de hoop opgegeven dat ik die dag de cel uit zou komen. Op andere dagen hadden we nog wel eens een gesprek met de ambassade of onze advocaat ofzo, maar voor vrijdag stond er niets gepland. En toen kwamen de agenten die zeiden dat we naar de rechtszaal gingen. Daar was ik wel heel gelukkig mee. En toen bleek dat we onze gevangenisstraf al hadden uitgezeten, was ik natuurlijk ook heel blij."

Terug in Nederland moet Dylan nog even wennen. "Het is heel onwerkelijk om hier te staan. Ik ben toch een tijd weggeweest en de afgelopen week is zo snel gegaan. En aan de andere kant was het waarschijnlijk een van de langste weken van mijn leven."

ZIE OOK: 'Denken ze nou echt dat onze naaktfoto een aardbeving veroorzaakte?'

14 juni 2015 07:35, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Dylan na 'langste week uit zijn leven' terug op Schiphol

De 23-jarige Dylan uit Ankeveen is terug in Nederland. Hij werd een paar dagen geleden in Maleisië veroordeeld omdat hij naaktfoto's had gemaakt op de heilige berg Kinabalu. "Het was de langste week uit mijn leven", zegt hij.

Verslaggever Pepijn Crone wachtte Dylan op op Schiphol. Daar zei de man dat het een spontane actie was om de naaktfoto's te maken en dat hij daar spijt van heeft.

ZIE OOK: Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

Dylan zei daarnaast dat hij het heel vervelend vindt dat Maleisiërs zo boos op hem waren. In Maleisië geloven ze dat de ziel van hun voorvaders in de Kinabalu huist. Ze waren dan ook woedend toen Dylan samen met een groep andere toeristen besloot om zijn kleren uit te trekken op de heilige berg.

Door hun actie zouden de buitenlanders volgens sommigen verantwoordelijk zijn geweest voor een dodelijke aardbeving in het gebied. Die aardbeving, die een paar dagen na de naaktfoto's plaatsvond, kostte aan zo'n 20 mensen het leven. De top van de Kinabalu brak daarbij af.

ZIE OOK: 'Denken ze nou echt dat onze naaktfoto een aardbeving veroorzaakte?'

Dylan zegt dat hij niet wist dat de berg heilig was voor de lokale bevolking. Hij werd veroordeeld tot drie dagen cel en een geldboete van omgerekend zo'n 1200 euro.

 

 

13 juni 2015 13:23, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Strippende toerist' Dylan op vrije voeten

De Nederlandse Dylan en drie andere toeristen die naaktfoto's maakten op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn vandaag per vliegtuig vertrokken naar Kuala Lumpur, meldt de Maleisische krant The Star.

Volgens The Star zijn de vier vrijgelaten nadat hun advocaat de boetes had betaald. Vanuit Kuala Lumpur vliegen ze weer naar hun thuisland. 

De 'strippende toeristen' haalden zich met hun actie de woede van de lokale bevolking op de hals, omdat die gelooft dat de ziel van haar voorvaders in de berg huist. Ook werden de buitenlanders verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aardbeving in het gebied.

ZIE OOK: Vader Dylan: Mijn hart juicht

Ze kregen gisteren van een Maleisische rechter een boete van zo'n 1200 euro opgelegd. Ook hebben ze drie dagen celstraf gekregen. De celstraf is ingegaan vanaf het moment dat de Nederland was aangehouden, dat was op dinsdag. 

De politie in de regio Sabah is nog op zoek naar zes andere buitenlanders die op de heilige berg uit de kleren gingen.

12 juni 2015 14:56, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Dylan vliegt vermoedelijk morgen naar huis

Dylan vliegt vermoedelijk morgen naar huis
Eén van de naaktfoto's op de heilige berg in

Morgen komt waarschijnlijk een eind aan de nachtmerrie van de 23-jarige Dylan uit Ankeveen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Dylan dan vermoedelijk terug naar Nederland vliegt.

De Nederlander zit sinds dinsdag in een Maleisische cel omdat hij samen met andere toeristen naaktfoto's had gemaakt op een heilige berg. Dylan werd vanmiddag door een Maleisische rechter veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van 1200 euro. 

ZIE OOK: Vader Dylan: Mijn hart juicht

De celstraf is ingegaan vanaf het moment dat de Nederland was aangehouden, dat was op dinsdag. Hij komt daarom vermoedelijk vandaag nog vrij. Daarna zet het Maleisië hem het land uit. Dat gebeurt waarschijnlijk morgen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

De toeristen komen erg goed weg met deze straf, zegt Zuidoost-Azië-correspondent Melle Garschagen: "De maximale straf hiervoor was drie maanden. Het had dus een stuk erger gekund."  

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. Bij die beving, vorige week vrijdag, kwamen ongeveer 20 mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af 

12 juni 2015 14:19, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Vader Dylan: Mijn hart juicht

Vader Dylan: Mijn hart juicht

De vader van de 23-jarige Dylan uit Ankeveen is dolblij met het nieuws dat zijn zoon weer naar huis komt. De Maleisische rechter besloot zojuist dat Dylan met een boete het land wordt uitgezet omdat hij samen met andere toeristen een naaktfoto had gemaakt op een heilige berg.

De straf had fors hoger kunnen uitvallen. Dylan hing een celstraf van drie maanden boven het hoofd. Maar de rechter besloot vanmiddag hem en drie andere buitenlandse toeristen een boete te geven van zo'n 1200 euro. De groep is ook veroordeeld tot drie dagen celstraf. Maar die straf ging in vanaf het moment dat de vier waren aangehouden, dat was op dinsdag. Ze komen daarom vermoedelijk vandaag nog vrij. De vier worden dan direct het land uitgezet.

ZIE OOK: Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

Zijn vader is dolblij, alhoewel hij van de autoriteiten nog niets gehoord heeft. Hij heeft zijn zoon ook nog niet gesproken. "Mijn hart juicht. Dylan was euforisch toen hij terugkwam van die twee dagen klimmen. En dan doen ze dit...Als hij vrijkomt zal ik net zo euforisch zijn als Dylan." 

De familie had het zwaar de afgelopen dagen: "Wij lopen hier met onze ziel onder de arm. Het was niet slim van hem wat hij heeft gedaan. Maar hij wist niet dat het een heilige berg was. Hij heeft tegen zijn moeder gezegd dat hij het gevoel had dat heel Maleisië tegen hem is." 

'Geen pissende hooligan'
Het deed de vader ook pijn om te zien hoe er werd gesproken over zijn zoon: "Het is gewoon een normaal, lekker joch en nu wordt hij afgeschilderd als pissende hooligan. Het is juist een nette jongen, hij is net afgestudeerd in technische informatica."

Dylan komt meteen naar Nederland als hij Maleisië wordt uitgezet, weet zijn vader. Hij hoopt dat zijn zoon straks ook nog goede herinneringen aan zijn tijd in het buitenland overhoudt: "Hij heeft een fantastische reis gehad. Hij vond hij Maleisië de mooiste plek van de wereld."

12 juni 2015 12:49, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Nederlandse Dylan wordt met boete Maleisië uitgezet om naaktfoto

De 23-jarige Dylan uit Ankeveen moet een boete van zo'n 1200 euro betalen omdat hij samen met andere toeristen naaktfoto's had gemaakt op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië. Ook krijgt hij drie dagen celstraf. Dat heeft de Maleisische rechter zojuist besloten.

Dylan stond vanmiddag met drie andere buitenlandse toeristen voor de rechter in Maleisië. De toeristen hebben schuld bekend. De celstraf ging in vanaf het moment dat de vier waren aangehouden, dat was op dinsdag. Ze komen daarom vermoedelijk vandaag nog vrij. Ze zullen dan het land uitgezet worden. 

ZIE OOK: Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

De toeristen komen erg goed weg, zegt Zuidoost-Azië-correspondent Melle Garschagen: "De maximale straf hiervoor was drie maanden. Het had dus een stuk erger gekund." 

Dylan beklom samen met in totaal 10 toeristen de heilige berg Mount Kinabalu. Bovenop de berg maakten ze, ondanks bezwaren van hun gids, naaktfoto's. De groep had volgens de aanklager tegen hun gids gezegd dat hij 'naar de hel moest lopen'. Dat ontkenden de vier tijdens de zitting vandaag.  

Er was een Nederlandse diplomaat aanwezig in de rechtbank. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt de 'gebruikelijke steun'. Wat dat inhoudt, zegt het ministerie niet.  

RTL Nieuws sprak afgelopen woensdag met de Dylans advocaat, Ronny Cham. Dylan was toen in goeden doen, zei Cham: "Het gaat prima met hem."

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. Bij die beving, vorige week vrijdag, kwamen ongeveer 20 mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af.  

12 juni 2015 10:51, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Naaktloper Maleisische berg hoort straf vermoedelijk vandaag'

Dylan, de 23-jarige Nederlander die in Maleisië terecht staat omdat hij met andere toeristen naakt op een heilige berg stond, heeft schuld bekend. Dat meldt Sky News.

De Nederlander hangt een celstraf van maximaal drie maanden en een geldboete boven het hoofd. Hij staat samen met drie andere buitenlandse toeristen voor de rechter. De verwachting is volgens Sky News dat hij vandaag gaat horen wat zijn straf wordt

ZIE OOK: 'Het gaat goed met in Maleisië opgepakte Dylan'

Dylan beklom samen met andere toeristen de heilige berg Mount Kinabalu. Bovenop de berg maakten ze, ondanks bezwaren van hun gids, naaktfoto's. De groep had volgens de aanklager tegen hun gids gezegd dat hij 'naar de hel moest lopen'. Dat ontkenden de vier zojuist in de rechtbank. 

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. Bij die beving, vorige week vrijdag, kwamen ongeveer 20 mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af. 

11 juni 2015 18:43, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Naaktloper Maleisische berg morgen voor de rechter

Naaktloper Maleisische berg morgen voor de rechter

Dylan, de 23-jarige Nederlander die in Maleisië werd aangehouden omdat hij zich naakt op een heilige berg bevond, moet morgen voor de rechter verschijnen. De man uit Ankeveen maakte deel uit van een groep toeristen die naakt op een berg selfies had genomen.

De man hangt een celstraf van maximaal drie maanden en een geldboete boven het hoofd, zei zijn advocaat gisteren. Vier anderen zitten ook vast.

ZIE OOK: 'Het gaat goed met in Maleisië opgepakte Dylan'

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. Bij de aardbeving, vorige week vrijdag, kwamen ongeveer 20 mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af.

ZIE OOK: Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

Zuidoost-Aziëcorrespondent Melle Garschagen denkt dat het uiteindelijk met een sisser zal aflopen, zei hij gisteren: "Als je de lokale tradities schendt, zijn de gevolgen niet mals. Zeker in dat gebied wordt geloofd in een goddelijke kracht van de berg. Maar ik verwacht dat uiteindelijk iemand vanuit de hoofdstad zal bellen met de vraag of dit nu echt nodig is. Het toerisme is toch erg belangrijk voor het land."

10 juni 2015 17:38, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

Waarom mag je niet naakt op de heilige Kinabalu-berg?

Een groep toeristen heeft zich de woede op de hals gehaald van veel Maleisiërs omdat ze zich naakt hebben laten fotograferen op de heilige berg Kinabalu. Waarom zijn deze Maleisiërs zo boos?

De Kinabalu in Maleisië is een heilige berg voor de lokale bevolking van de Kadazan Dusun-stam. Die gelooft dat de berg de geesten van hun dode voorouders herbergt. De berg is met 4.095 meter de op één na hoogste berg van Zuidoost-Azië. De naam is afgeleid van 'Aki Nabalu', wat 'rustplaats van de doden' betekent.

ZIE OOK: Nederlandse Dylan voorgeleid in Maleisië

Gidsen vragen klimmers altijd de berg met respect te behandelen en niet te schreeuwen, gillen of schelden op de berg. Veel gidsen horen zelf ook bij de Kadazan Dusun-stam. De naaktfoto zien zij daar dan ook als een diepe belediging. Ze leggen zelfs een verband met een aardbeving, afgelopen vrijdag, waarbij twintig mensen in de regio omkwamen. De aardschok was zo zwaar dat een deel van de top van de Kinabalu afbrak. 


Hulpverleners brengen een slachtoffer van de aardbeving naar een ziekenhuis.

Jaarlijks ritueel
De naaktfoto is extra pijnlijk omdat de stam ieder jaar een ritueel opvoert om de geesten gunstig te stemmen, ook zodat de klimmers de berg kunnen blijven bezoeken. Tijdens het ritueel brengt een Bobolian, een soort priester, een offer uit dat bestaat uit zeven witte kippen, zeven kippeneieren, betelnoten, bladeren van de betelpalm, tabak en kalksteen. Daarna gaat de Bobolian voor in een gebed, waarna de kippen worden geslacht en gekookt en aan de aanwezigen uitgedeeld.


De foto om waarom zoveel te doen is (Twitter).

Een 23-jarige Nederlander zit nu samen met drie andere toeristen vast vanwege de naaktfoto. Zuidoost-Azië correspondent Melle Garschagen verwacht dat het uiteindelijk met een sisser zal aflopen: "Als je de lokale tradities schendt, zijn de gevolgen niet mals. Zeker in dat gebied wordt er geloofd in een goddelijke kracht van de berg. Maar ik verwacht dat er uiteindelijk iemand vanuit de hoofdstad zal bellen met de vraag of dit nu echt nodig is. Het toerisme is toch erg belangrijk voor het land." 

10 juni 2015 15:00, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Denken ze nou echt dat onze naaktfoto een beving veroorzaakte?'

De Canadees Emil Kaminski beklom samen met de Nederlandse Dylan en andere toeristen een berg in Maleisië. Op de top trokken ze hun kleren uit. De berg is heilig voor de Maleisiërs en hun actie zou een aardbeving veroorzaakt hebben. Dylan zit vast. Volgens Kaminski is het belachelijk.

10 juni 2015 12:55, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Het gaat goed met in Maleisië opgepakte Dylan'

Het gaat goed met de in Maleisië opgepakte Dylan (23), meldt zijn advocaat aan RTL Nieuws. De Nederlander zit vast omdat hij samen met andere toeristen naaktfoto's had gemaakt op de heilige berg Mount Kinabalu.

De man uit Ankeveen zit nog sowieso vier dagen in voorlopige hechtenis, meldt zijn advocaat Ronny Cham vanuit Maleisië. Wat er daarna met de Nederlander gebeurt, is nog niet duidelijk: "Dat ligt aan wat het Openbaar Ministerie gaat doen", zegt Cham. 

ZIE OOK: 'Nederlander vast voor naaktfoto in Maleisië'

De advocaat heeft contact gehad met de Nederlander, zegt hij. Dylan hangt een celstraf van maximaal drie maanden en een geldboete boven het hoofd. Maar Dylan is in goede doen, zegt zijn advocaat: "Het gaat prima met hem."

Zijn advocaat wil zo snel mogelijk contact met de ouders van de jongen: "Ik heb ze nog niet gesproken, ze moeten contact met mij opnemen." 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de zaak. Het ministerie biedt de 'gebruikelijke steun', wat dat inhoudt, zegt het ministerie niet.  

'Sisser'
Zuidoost-Azië correspondent Melle Garschagen verwacht dat het uiteindelijk met een sisser zal aflopen: "Als je de lokale tradities schendt, zijn de gevolgen niet mals. Zeker in dat gebied wordt er geloofd in een goddelijke kracht van de berg. Maar ik verwacht dat er uiteindelijk iemand vanuit de hoofdstad zal bellen met de vraag of dit nu echt nodig is. Het toerisme is toch erg belangrijk voor het land."  

Zondag was al duidelijk dat de lokale autoriteiten kwaad zijn op de toeristen die de naaktfoto's hadden gemaakt op de berg. Ze zouden met het maken van de naaktfoto's op de berg de goden kwaad hebben gemaakt. Daardoor zou er vrijdag een aardbeving zijn geweest. Daarbij kwamen ongeveer twintig mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af.   

10 juni 2015 08:06, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

'Nederlander vast voor naaktfoto in Maleisië'

'Nederlander vast voor naaktfoto in Maleisië'

Een 23-jarige Nederlander zou samen met drie andere toeristen in Maleisië vastzitten voor het maken van naaktfoto's op de heilige berg Mount Kinabalu.

Zondag was al duidelijk dat de lokale autoriteiten kwaad zijn op tien toeristen. Ze zouden met het maken van de naaktfoto's op de berg een aardbeving hebben veroorzaakt.  

Nu meldt nieuwssite The Malay Mail Online dat er vier toeristen, onder wie de 23 jarige Nederlander, in voorlopige hechtenis zitten. Het viertal hangt een celstraf van maximaal drie maanden en een geldboete boven het hoofd.

Sisser
Zuidoost-Azië correspondent Melle Garschagen verwacht dat het uiteindelijk met een sisser zal aflopen: "Als je de lokale tradities schendt, zijn de gevolgen niet mals. Zeker in dat gebied wordt er geloofd in een goddelijke kracht van de berg. Maar ik verwacht dat er uiteindelijk iemand vanuit de hoofdstad zal bellen met de vraag of dit nu echt nodig is. Het toerisme is toch erg belangrijk voor het land." 

Bij de aardbeving vrijdag kwamen ongeveer twintig mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af. 

07 juni 2015 19:21, in:

Zaak naaktfoto Maleisië

Maleisië boos op Nederlanders: naakt poseren zorgde voor dodelijke aardbeving

Maleisië boos op Nederlanders: naakt poseren zorgde voor dodelijke aardbeving

Maleisië is boos op twee Nederlandse bergbeklimmers. Samen met acht andere klimmers poseerden ze naakt en plasten ze op de Mount Kinabalu. Dat is een heilige berg.

Volgens plaatselijke bestuurders heeft de actie van de bergbeklimmers de goden ontstemd en leidde dat tot een dodelijke aardbeving een paar dagen later. 

Maleisische media melden dat twee Canadezen uit de groep zijn gearresteerd. Het is niet bekend of de Nederlanders ook vastzitten.

ZIE OOK: 145 bergsporters vast op berg na aardbeving

Plaatselijke priesters eisen nu compensatie. Ze willen tien buffels als goedmakertje.

Bij de aardbeving vrijdag kwamen ongeveer twintig mensen om het leven. De top van de 4095 meter hoge Kinabalu brak deels af.