Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 april 2016 17:35

Woede over leraar die onbetaald moet werken

Mag een werkgever verwachten dat je een aanzienlijk deel van je tijd onbetaald werkt? De Friese basisschool Matthijsje was zich van geen kwaad bewust toen dat in de vacature voor een nieuwe leerkracht werd gezet, maar de vakbond is woedend.

De nieuwe leerkracht moet "bereid zijn om, net als collega’s, ca. 1/5 deel onbetaald te werken". Zo stond de vacature vanochtend op de website van de school, maar inmiddels is het zinnetje over onbetaald werk weggehaald om verdere commotie te voorkomen. "Ik ben absoluut verrast door alle ophef, nu lijkt het erop dat wij onze leerkrachten uitbuiten", zegt directeur Remko Hartemink.

Misbruik maken
Uitbuiting, dat is ook precies het woord dat vakbond CNV Onderwijs gebruikt. "Het is ongelooflijk. Je neemt leraren op deze manier niet serieus. Ze maken misbruik van de kwetsbare positie van werkzoekenden. Het is al moeilijk om werk te vinden in het onderwijs, en dan ga je mensen ook nog eens uitbuiten door te eisen dat ze 20 procent gratis gaan werken. Ze hebben blijkbaar totaal geen respect voor hoe hard een leraar wel niet moet werken en hoe deskundig het werk is."

CNV Onderwijs heeft contact opgenomen met de school. "We kunnen niet speculeren naar hun motieven, maar het is een christelijke school, dus je zou verwachten dat ze nog enige normen en waarden hebben. Het is ook absoluut in strijd met de CAO."

Geen keuze
Maar volgens Hartemink heeft de school geen andere keus: zijn school, die net buiten Noordwolde staat, heeft klassen van zo'n 15 leerlingen. Kleine groepen, die niet te financieren zijn met het geld dat de school van het ministerie van Onderwijs krijgt. "We willen meer doen dan van dat geld mogelijk is, we vinden het heel belangrijk om meer aandacht te kunnen geven aan onze kinderen en leveren liever wat salaris in dan dat dat niet mogelijk is."

Maar leraren verdienen al zo weinig, toch? "Absoluut", zegt Hartemink. "Ik doe het zelf ook niet omdat het zo goed verdient. Ik zou ervoor pleiten dat de minister zegt dat het belangrijk is dat kinderen meer aandacht krijgen, en dat een groep van 15 kinderen daarom financieel mogelijk wordt gemaakt. Maar dat is niet zo. Wij werken met heel veel vrijwilligers en iedereen levert wat in. Dat is de enige manier waarop we dit kleinschalige onderwijs mogelijk kunnen maken."

Sollicitatiegesprek
Het zinnetje is dan wel uit de vacaturetekst gehaald, dat betekent niet dat de school ook de verwachtingen van een nieuwe leraar heeft aangepast. "Maar dat komt dan wel naar voren in het sollicitatiegesprek."

Topnieuws