Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 april 2015 14:41

Vraag over huiswerk? Even whatsappen met de leraar

Een derde van de leraren whatsappt met leerlingen over schoolzaken. Dat blijkt uit een onderzoek onder 324 leraren.

Kennisnet deed een online peiling onder leraren op het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs. Driekwart van de leraren maakt gebruik van sociale media voor schoolzaken. Meestal is dat voor vragen over huiswerk of uitleg voor opdrachten. Ook vragen leerlingen vaak naar hun cijfers. 

ZIE OOK: Dag en nacht pestterreur via WhatsApp

Het meest gebruikte sociale medium door leraren is WhatsApp (43%), gevolgd door Facebook (25%). Het meest worden die sociale media overigens ingezet voor contact met andere leraren. 29 procent geeft aan nooit sociale media te gebruiken voor schoolzaken.

Het nieuwe briefjes gooien
Leraren hebben in de klas ook regelmatig last van sociale media, bijvoorbeeld als er ruzie wordt gemaakt. Dat leidt dan offline ook tot spanningen. Sociale media hebben de plaats ingenomen van het ouderwetse briefjes naar elkaar gooien. Eenderde van de leraren heeft er last van dat leerlingen WhatsApp-berichtjes naar elkaar sturen.

Een krappe minderheid van de ondervraagde leraren (45%) vindt zich voldoende vaardig in het omgaan met sociale media voor schoolzaken. Net geen kwart krijgt hier ondersteuning in van de eigen school. Kennisnet, dat scholen adviseert over het gebruik van digitale media, heeft voor leraren een speciale brochure gemaakt met tips.

Topnieuws