Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 december 2014 17:00, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriepmaatregelen verder versoepeld

Vogelgriepmaatregelen verder versoepeld

De maatregelen tegen de vogelgriep worden verder versoepeld, nu er de afgelopen twee weken geen nieuwe besmettingen zijn geweest.

Dat betekent dat nu ook in het westen van het land bedrijven nieuwe kippen in hun stal bij mogen zetten. Dit mocht niet om zo te voorkomen dat er veel meer dieren geruimd zouden moeten worden bij verdere uitbraken. 

ZIE OOK: Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Anderhalve week geleden waren de maatregelen in de rest van het land al versoepeld. Wat wel blijft, zijn de hygiënemaatregelen.

De risicoregio's waarin Nederland is opgedeeld, komen vanaf vannacht te vervallen, zo schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Als er de komende tijd opnieuw vogelgriep uitbreekt in Nederland, dan worden in die regio's dezelfde strikte maatregelen ingesteld als eerder. 

Besmette bedrijven
De veiligheidszones van tien kilometer rond de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven in stand. Hier blijft een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van kracht.