Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 december 2014 16:16, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep bij Nederlandse grens: 'Erg zorgwekkend'

Er is een tweede geval van vogelgriep opgedoken bij de Nederlandse grens. In het Duitse Meppen in de deelstaat Nedersaksen zijn eenden besmet met de gevaarlijke variant H5N8.

Het gaat om een bedrijf met 10.000 vogels. Alle dieren worden geruimd, heeft het ministerie van Landbouw in Hannover laten weten. In een straal van drie kilometer worden bedrijven met in totaal 180.000 dieren gecontroleerd en er geldt een vervoersverbod.

ZIE OOK: Schade vogelgriep gaat richting 40 miljoen

Eric Hubers van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland vindt het 'erg zorgwekkend' dat er nieuwe gevallen van vogelgriep zijn ontdekt zo dicht bij de grens. De Duitsers zouden volgens hem strengere maatregelen moeten nemen.

Vooralsnog zijn er geen consequenties voor Nederland. "Het is de verantwoordelijkheid van de Duitsers, maar we volgen het scherp", aldus Simon den Haak van het Ministerie van Economische Zaken. "Afgelopen weken hebben we in kaart gebracht welke bewegingen er zijn geweest tussen Nederlandse en Duitse pluimveebedrijven. Er is geen aanleiding om extra maatregelen te nemen."

ZIE OOK: Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Op een andere plek in Nedersaksen, die ook aan Nederland grenst, werd maandag al vogelgriep geconstateerd. Toen dook het virus op bij een kalkoenfokkerij, ongeveer 35 kilometer van de Groningse grensplaats Nieuweschans. Ongeveer 20.000 dieren werden toen geruimd.