We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 maart 2015 14:43, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep Barneveld blijkt milde variant

Onderzoek bevestigt de uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Barneveld. Het gaat om de milde, zogenoemde laagpathogene, variant.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het bewuste bedrijf houdt 22.000 uitloopkippen. Omdat een laagpathogene (milde) H7-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. 

Vanaf vanmiddag 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De maatregelen gelden voor drie weken. Binnen die zone liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze worden onderzocht op vogelgriep. 

ZIE OOK: Verdenking van vogelgriep op boerderij in Barneveld

Barneveld hoort bij de gemeenten met de meeste kippen van Nederland. Binnen de gemeentegrenzen gaat het om ruim 3 miljoen dieren. In november vorig jaar werden landelijk enkele bedrijven getroffen met een zeer besmettelijke variant van het vogelgriepvirus.