We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 oktober 2015 10:18

Vogelaars spotten vogels in Rijksmuseum

Vogelaars spotten vogels in Rijksmuseum

Vogelkenners zoeken in het Rijksmuseum in Amsterdam naar vogels. Samen met museum Naturalis in Leiden heeft het Rijksmuseum vogelaars op dierendag uitgenodigd om afbeeldingen van vogels op prenten, schilderijen en aardewerk te identificeren.

De musea werken samen met onder meer Wikimedia Nederland om een naamkaartje te hangen aan de vogels in de uitgebreide collecties, meldt het radioprogramma Vroege Vogels. Het Rijksmuseum heeft in totaal 1,2 miljoen objecten en Naturalis 37 miljoen. Naturalis heeft niet alleen honderdduizenden vogels die de afgelopen tweehonderd jaar overal ter wereld zijn verzameld, maar ook veel tekeningen en prenten met afbeeldingen van vogels.

"Sommige vogels zijn duidelijk herkenbaar'', aldus Naturalis. "Andere vragen een getraind oog om vast te kunnen stellen welke vogelsoort de kunstenaar heeft afgebeeld.'' De vogels die worden geïdentificeerd, worden geregistreerd op Wikimedia Commons en Wikidata, de vrije beeldbank en databank van Wikipedia. Onderzoekers van de TU Delft, de VU en het Centrum Wiskunde en Informatica maakte een tool waarmee de vogels op de kunstwerken getagd kunnen worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Extra aandacht voor hond en kat op Dierendag

 

Topnieuws