Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 februari 2016 08:12

'Verpleeghuizen houden ouderen te veel binnen'

Ouderen die niet naar buiten kunnen, of geen hulp krijgen als ze naar het toilet moeten omdat ze een incontentieluier dragen: het komt vaak voor. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moeten verpleeghuizen beter letten op de mensenrechten.

Bij een onderzoek naar mensenrechten van ouderen in verpleeghuizen denk je al snel aan zaken als mishandeling. Daar gaat het in dit rapport niet om. Er is gekeken hoe de waardigheid van ouderen gewaarborgd kan worden.

Het College heeft zes verpleeghuizen onderzocht. Er wordt hard gewerkt aan goede zorg voor bewoners, is de kern. Het gaat soms om kleine dingen die de waardigheid van bewoners aantasten. 

Niet naar buiten
Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleeghuis. Ze zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer om zich even terug te trekken. Dat zou 'onmenselijk en vernederend' kunnen worden. 

Eén van de onderzochte verpleeghuizen besloot dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats daarvan kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen makkelijker. "Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje", zei een bewoner. 

Geen hulp bij het toilet
Ergens anders kreeg een oudere man geen hulp toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen.

Ouderenbond ANBO is kritisch over de bemoeienis van het college. "Ik waardeer de aandacht, maar om te zorgen dat de aanbevelingen op de juiste plaats terechtkomen en ook echt tot verbetering leiden, moet het college om de tafel met de Inspectie voor de Gezondheidszorg", zegt directeur Liane den Haan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws