Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 augustus 2012 12:37

Van der Staaij: geen abortus na verkrachting

ANP - Kees van der Staaij

Volgens SGP-leider Van der Staaij is er na een verkrachting maar een hele kleine kans dat het slachtoffer zwanger raakt. Maar ook als dat wel gebeurt, is hij tegenstander van abortus.

In de middageditie van Wat Kies Nederland op RTLZ antwoordde Van der Staaij op een vraag over de Amerikaanse senaatskandidaat Todd Akin, die beweerde dat een vrouw niet zwanger kan worden door verkrachting. Van der Staaij wees erop dat de kans op zwangerschap na verkrachting 'weliswaar heel klein' is, maar dat de problemen dan immens zijn. Toch is de SGP tegen abortus na een verkrachting.

Frits Wester vroeg Van der Staaij of hij net als Akin gelooft in een mechanisme dat bij vrouwen in werking treedt na verkrachting, waardoor ze niet kunnen zwanger worden. Daarop antwoordde Van der Staaij: "Het is een feit dat dat (zwanger worden, red.) niet vaak gebeurt, maar dat neemt niet weg dat het wel kán gebeuren."

Dibi: walgelijke uitspraak

Tofik Dibi noemde had het op Twitter over een 'walgelijke uitspraak', die hem aan Akin doet denken. Van der Staaij benadrukte overigens in het gesprek dat vrouwen die verkracht zijn met 'veel compassie' moeten worden behandeld.

Meer weten over de verkiezingen en jouw portemonnee? Vraag het Mathijs Bouman morgen om 20:00 uur! >>

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

Topnieuws