Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Uitbraak vogelgriep

Uitbraak vogelgriep

Op een pluimveebedrijf in Barneveld is vogelgriep uitgebroken. Het gaat om een 'milde' variant. Sinds 16 november dook het virus ook al op in Zoeterwoude, Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen.  

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
16 maart 2015 16:39, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep Barneveld: geen nieuwe maatregelen meer nodig

Het vogelgriepvirus in Barneveld heeft zich beperkt tot één pluimveebedrijf, blijkt uit uitslagen van bloedmonsters. En dus zijn er geen nieuwe maatregelen meer nodig.

De zeventien bedrijven in een straal van een kilometer rond de getroffen onderneming blijken vogelgriepvrij te zijn. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken op basis van  definitieve testuitslagen van vandaag.

ZIE OOK: Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?

De maatregelen die zijn genomen, blijven van kracht tot en met 2 april. Het gaat om een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel. Ook geldt tot die datum een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Bij het getroffen bedrijf zijn 30.000 legkippen afgemaakt om verdere verspreiding van de milde variant van de vogelgriep te voorkomen.

14 maart 2015 17:01, in:

Uitbraak vogelgriep

Geen vogelgriep bedrijven Barneveld

Goed nieuws voor pluimveehouders in Barneveld.

Bij ondernemingen in de buurt van het bedrijf in de Veluwse gemeente waar donderdag vogelgriep werd vastgesteld, is de ziekte niet aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Centraal Veterinair Instituut. Maandag wordt het onderzoek afgerond.

Bij 17 bedrijven in een straal van een kilometer rond het getroffen bedrijf was bloed afgenomen van de kippen.

Vervoersverbod blijft gelden
In het gebied blijft tot en met 2 april een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel gelden. Ook is er tot die tijd sprake van een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Bij het getroffen bedrijf in Barneveld, het centrum van de Nederlandse pluimveesector, gaat het om de milde variant van de vogelgriep. De ongeveer 30.000 legkippen zijn afgemaakt.

 

12 maart 2015 18:57, in:

Uitbraak vogelgriep

Dijksma: Milde variant is geluk bij een ongeluk

De vogelgriep die is vastgesteld op een pluimveebedrijf in Barneveld is de milde variant. En volgens staatssecretaris Dijksma is dat een geluk bij een ongeluk.

Het bedrijf met zo'n 30.000 legkippen wordt geruimd. De milde, laagpathogene vorm van de vogelgriep zorgt meestal voor weinig ziekteverschijnselen bij de dieren. De zeer besmettelijke, hoogpathogene variant gaat gepaard met grote sterfte en verspreidt zich zeer snel.

ZIE OOK: Vogelgriep Barneveld blijkt milde variant

Dijksma noemt de vogelgriep 'voor de betrokken pluimveehouder heel erg ingrijpend'. "Ook voor de regio Barneveld, wat een pluimveerijk gebied is. Daarom is het een geluk bij een ongeluk dat het om een milde vorm van vogelgriep gaat en we niet te maken hebben met de zeer besmettelijke variant van november. Wel is het zaak om alert te blijven en alle denkbare hygiënische maatregelen te nemen om insleep van vogelgriep te voorkomen."

12 maart 2015 15:39
"In november was de variant zo besmettelijk dat we een heleboel kippen hebben moeten doden. Ik ben erg blij dat het nu om een milde variant gaat, die minder besmettelijk is." 
Eric Hubers (voorzitter vakgroep Pluimveehouderij)
3 jaar geleden
twitter thumbnail

“De eigenaar vh bedrijf is in de stallen met medewerker van NVWA een taxatierapport vd schade aan het opstellen. #vogelgriep@HansRTLNieuws (verslaggever Hans Schutte) op Twitter

12 maart 2015 14:43, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep Barneveld blijkt milde variant

Onderzoek bevestigt de uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Barneveld. Het gaat om de milde, zogenoemde laagpathogene, variant.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het bewuste bedrijf houdt 22.000 uitloopkippen. Omdat een laagpathogene (milde) H7-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. 

Vanaf vanmiddag 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De maatregelen gelden voor drie weken. Binnen die zone liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze worden onderzocht op vogelgriep. 

ZIE OOK: Verdenking van vogelgriep op boerderij in Barneveld

Barneveld hoort bij de gemeenten met de meeste kippen van Nederland. Binnen de gemeentegrenzen gaat het om ruim 3 miljoen dieren. In november vorig jaar werden landelijk enkele bedrijven getroffen met een zeer besmettelijke variant van het vogelgriepvirus. 

12 maart 2015 13:55, in:

Uitbraak vogelgriep

Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?

Sinds midden november is op vijf bedrijven in Nederland vogelgriep vastgesteld. De uitbraak in Barneveld, het hart van de Nederlandse pluimvee-industrie, is de meest recente. Kunnen ook mensen worden besmet?

1. Wat is vogelgriep?
Vogelgriep of 'aviaire influenza' komt in veel verschillende varianten voor. Er bestaan milde, zogenoemde laagpathogene varianten, en gevaarlijke, zeer besmettelijke versies, de hoogpathogene virussen. Als veel vogels tegelijk besmet raken met een gevaarlijke, dodelijke variant, is sprake van vogelpest. In Hekendorp en Ter Aar ging het een paar maanden geleden inderdaad om een hoogpathogene variant. In Barneveld om een laagpathogene variant.

2. Hoe verspreidt het virus zich?
Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Kippen en kalkoenen zijn het gevoeligst voor besmetting. Ook mensen en handeltransporten kunnen het virus verspreiden. Een restje vogelpoep onder je schoenen kan al funest zijn.

3. Kunnen mensen er ook ziek van worden? 
Ja. Het vogelgriepvirus kan ook zoogdieren als katten, varkens, tijgers én mensen besmetten, al gebeurt dat niet vaak. Mensen die besmet zijn, merken de vogelgriep als een milde griep. Toch kan het virus ook voor mensen gevaarlijk zijn: in 2003 is een dierenarts overleden aan vogelgriep. Na besmetting kan het bij mensen 7 tot 10 dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De symptomen houden zeker 5 dagen aan.

Helemaal onschuldig is de vogelgriep dus niet voor mensen. Als iemand die een menselijke griepvariant heeft, ook besmet raakt met het vogelgriepvirus, is het volgens deskundigen mogelijk dat er een nieuwe, gevaarlijker griepvariant ontstaat. De variant in Hekendorp was overigens niet overdraagbaar van mens op mens. Mensen kunnen de ziekte alleen krijgen bij direct contact met besmette dieren.

4. Is die variant eerder uitgebroken in Nederland? 
Nee. In 2003 werd de Nederlandse pluimveesector getroffen door de vogelpest (H7N7), maar deze H5N8-variant is nog niet eerder in Nederland aangetroffen. Dit type vogelgriep is wel eerder gevonden in Zuid-Korea en Hongkong. Eerder deze maand werd de ziekte gevonden op een pluimveebedrijf in Duitsland. Er zijn, voor zover bekend, nog geen mensen ziek geworden van de H7N8-variant.

Bij de uitbraak in 2003 werden kippen, kalkoenen en eenden op 1349 pluimveehouderijen uit voorzorg gedood. In totaal zijn toen 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd. 19 mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken, raakten besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen is hieraan overleden. Ook in de jaren daarna dook het virus met enige regelmaat op, maar kon de besmetting telkens worden beperkt tot hooguit enkele bedrijven.

12 maart 2015 13:34, in:

Uitbraak vogelgriep

Verdenking van vogelgriep op boerderij in Barneveld

Op een boerderij in de Gelderse gemeente Barneveld is mogelijk vogelgriep uitgebroken.

De gemeente Barneveld bevestigt de verdenking tegen RTL Nieuws. Volgens de Barneveldse krant zou het gaan om een pluimveebedrijf met 22.000 dieren. Barneveld hoort bij de gemeenten met de meeste kippen van Nederland. Binnen de gemeentegrenzen gaat het om ruim 3 miljoen dieren.

Varianten
Het ministerie van Economische Zaken laat de Nederlandse Voedsel- en Warenarenautoriteit uitzoeken of het echt om vogelgriep gaat. Vandaag wordt de uitslag van het onderzoek bekend.

Er bestaan veel varianten van vogelgriep: milde, zogenoemde laagpathogene varianten, en gevaarlijke, zeer besmettelijke versies, de hoogpathogene virussen. 

ZIE OOK: Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?

In Nederland is sinds 16 november in vier plaatsen vogelgriep geconstateerd: Zoeterwoude, Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen.

06 februari 2015 21:25, in:

Uitbraak vogelgriep

Ook ophokplicht beëindigd: kip mag weer naar buiten

Het pluimvee in Nederland mag vanaf zondag weer naar buiten. Vanwege de vogelgriep hebben de dieren sinds november binnen moeten zitten.

De laatste uitbraak is eind november geregistreerd. Twee weken geleden werden de meeste maatregelen al beëindigd. Alleen de ophokplicht bleef nog van kracht. Dat kwam doordat de wilde eenden die de vogelgriep vermoedelijk overbrachten, toen nog in Nederland verbleven. Die zijn inmiddels verder getrokken.

ZIE OOK: Maatregelen tegen vogelgriep overtreden

Het eind van de ophokplicht wordt vandaag gemeld door staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 16 november werd op vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp, daarna volgden bedrijven in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude.

20 december 2014 16:16, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep bij Nederlandse grens: 'Erg zorgwekkend'

Er is een tweede geval van vogelgriep opgedoken bij de Nederlandse grens. In het Duitse Meppen in de deelstaat Nedersaksen zijn eenden besmet met de gevaarlijke variant H5N8.

Het gaat om een bedrijf met 10.000 vogels. Alle dieren worden geruimd, heeft het ministerie van Landbouw in Hannover laten weten. In een straal van drie kilometer worden bedrijven met in totaal 180.000 dieren gecontroleerd en er geldt een vervoersverbod.

ZIE OOK: Schade vogelgriep gaat richting 40 miljoen

Eric Hubers van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland vindt het 'erg zorgwekkend' dat er nieuwe gevallen van vogelgriep zijn ontdekt zo dicht bij de grens. De Duitsers zouden volgens hem strengere maatregelen moeten nemen.

Vooralsnog zijn er geen consequenties voor Nederland. "Het is de verantwoordelijkheid van de Duitsers, maar we volgen het scherp", aldus Simon den Haak van het Ministerie van Economische Zaken. "Afgelopen weken hebben we in kaart gebracht welke bewegingen er zijn geweest tussen Nederlandse en Duitse pluimveebedrijven. Er is geen aanleiding om extra maatregelen te nemen."

ZIE OOK: Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Op een andere plek in Nedersaksen, die ook aan Nederland grenst, werd maandag al vogelgriep geconstateerd. Toen dook het virus op bij een kalkoenfokkerij, ongeveer 35 kilometer van de Groningse grensplaats Nieuweschans. Ongeveer 20.000 dieren werden toen geruimd.

14 december 2014 17:00, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriepmaatregelen verder versoepeld

Vogelgriepmaatregelen verder versoepeld

De maatregelen tegen de vogelgriep worden verder versoepeld, nu er de afgelopen twee weken geen nieuwe besmettingen zijn geweest.

Dat betekent dat nu ook in het westen van het land bedrijven nieuwe kippen in hun stal bij mogen zetten. Dit mocht niet om zo te voorkomen dat er veel meer dieren geruimd zouden moeten worden bij verdere uitbraken. 

ZIE OOK: Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Anderhalve week geleden waren de maatregelen in de rest van het land al versoepeld. Wat wel blijft, zijn de hygiënemaatregelen.

De risicoregio's waarin Nederland is opgedeeld, komen vanaf vannacht te vervallen, zo schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Als er de komende tijd opnieuw vogelgriep uitbreekt in Nederland, dan worden in die regio's dezelfde strikte maatregelen ingesteld als eerder. 

Besmette bedrijven
De veiligheidszones van tien kilometer rond de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven in stand. Hier blijft een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van kracht.

06 december 2014 06:46, in:

Uitbraak vogelgriep

Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Nederland is kwetsbaarder voor virussen zoals de vogelgriep en daar moet het land op voorbereid zijn. Het is deels aan het bedrijfsleven om te kijken hoe er beter kan worden gereageerd op een nieuwe uitbraak.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in De Telegraaf. "Wat ik nu zie als er een vervoersverbod wordt afgekondigd, is dat er heel snel problemen ontstaan omdat bijvoorbeeld vrachtwagens met kleine kuikens niet meer naar de bedrijven kunnen. Dan ontstaan er welzijnsproblemen. Ik vind dat we, als de rust is wedergekeerd, moeten kijken hoe de sector daar beter op kan reageren'', aldus Dijksma.

Eigen verantwoordelijkheid
De staatssecretaris zei in het interview dat de sector een eigen verantwoordelijkheid heeft 'om het systeem op orde te hebben'. De overheid heeft volgens haar 'de plicht om bij een uitbraak alles te doen om die in te dammen'. Ingrijpen in de bedrijfsvoering is volgens haar niet de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.

Sinds 16 november is in vier plaatsen in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp, daarna volgden bedrijven in Ter Aar en Kamperveen. Zondag kwam daar Zoeterwoude bij. "Het is een onderwerp waar ik mee opsta en mee naar bed ga, en soms ook 's nachts wakker van lig'', zei Dijksma tegen de krant.

05 december 2014 04:25, in:

Uitbraak vogelgriep

Schade vogelgriep gaat richting 40 miljoen

De recente uitbraak van vogelgriep heeft de sector en de de overheid tot nog toe 32 miljoen tot 39 miljoen euro gekost.

Dat heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend. De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette bedrijven en indirecte kosten door het vervoersverbod en het stilvallen van de export.

Vervoersverbod
Niet alleen de overheid en de pluimveehouders, maar ook slachterijen, broederijen en vermeerderingsbedrijven hebben schade opgelopen door de vogelgriep. LEI becijfert de directe schade door de ruimingen en het stilleggen van slachterijen op 15 tot 18 miljoen euro, de overige kosten komen door de maatregelen en doordat landen buiten de EU, zoals Rusland, vlees en eieren uit Europa weren vanwege de diverse uitbraken van vogelgriep.

ZIE OOK: Vervoersverbod pluimvee in westen Nederland blijft van kracht

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) versoepelde de maatregelen afgelopen week, maar het regime blijft voorlopig strenger dan normaal. Zo mogen transportwagens per rit hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten ze worden ontsmet. In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

03 december 2014 15:29, in:

Uitbraak vogelgriep

Miljoenen kuikens gedood om vogelgriep

Miljoenen eendagskuikens zijn sinds de uitbraak van de vogelgriep gedood. Volgens Wakker Dier gaat het om 25 miljoen kuikens die de afgelopen twee weken zijn versnipperd of vergast, maar dat ontkennen de Kuikenbroeders zelf.

De kuikens mochten door het vervoersverbod niet worden verplaatst. Daarom moesten er veel worden afgemaakt. "We moeten voorkomen dat dit ooit weer gebeurt", zegt Wakker Dier. "Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de broedmachines stil te zetten en zo veel dierenleed te voorkomen."

ZIE OOK: Vervoersverbod pluimvee in westen Nederland blijft van kracht

Sinds de uitbraak van de vogelgriep was onzeker hoe lang het vervoersverbod zou duren. Gisteren zijn de regels iets versoepeld, waardoor de dieren buiten de getroffen gebieden wel mogen worden verplaatst.

Miljoenen per week
In Nederland worden er 8 à 10 miljoen kuikens per week geboren. "Als alle bedrijven de afgelopen weken door zijn blijven broeden, en we hebben van geen enkele gehoord dat ze dat niet hebben gedaan, zou het dus om 25 miljoen kuikens gaan", zegt Wakker Dier.

De Kuikenbroeders erkennen dat er miljoenen kuikens zijn gedood, 'maar dat aantal van 25 miljoen is compleet uit de lucht gegrepen', zegt voorzitter Anton Butijn. "Het waren er wel heel veel, maar lang niet alle kuikens die de afgelopen weken zijn geboren, zijn afgemaakt."

02 december 2014 17:09, in:

Uitbraak vogelgriep

Vervoersverbod pluimvee in westen Nederland blijft van kracht

De maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep blijven voorlopig van kracht. Dat betekent onder meer instandhouding van het vervoersverbod in het westen van Nederland, waar de meeste besmettingen zijn gevonden.

Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) bekendgemaakt. Ook de beperkingen in de tienkilometerzones rondom de besmette bedrijven blijven gehandhaafd.

Buiten de regio West-Nederland mogen geruimde stallen opnieuw worden gevuld met pluimvee. Ook wordt in de andere regio's het jachtverbod opgeheven.

ZIE OOK: Pluimveesector dreigt Dijksma met kort geding

Dijksma legt de nadruk op hygiëne. Transportwagens in het hele land mogen per rit maar 1 pluimveebedrijf bezoeken. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden. Met de pluimveehouderij worden bovendien afspraken gemaakt over strengere hygiëneregels.

De staatssecretaris onderstreept dat de vondst van de besmettelijkste vogelgriepvariant bij twee smienten een aanwijzing is dat het virus op die manier, via wilde eenden, in Nederland is gekomen. In alle regio's is sprake van op zichzelf staande besmettingen met het virus.

02 december 2014 11:50, in:

Uitbraak vogelgriep

Dijksma: Niet handelen op basis van dreigementen

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zwicht niet voor dreigementen van de pluimveesector. De aanpak van de vogelgriep baseert ze op adviezen van deskundigen en uitkomsten van onderzoek.

Dat laat ze weten in reactie op morrelende geluiden uit de pluimveesector. Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, wil dat de maatregelen worden versoepeld. Ze dreigt naar de rechter te stappen om zo onder meer gedaan te krijgen dat er weer nieuwe dieren naar bedrijven mogen die in de buurt van besmette bedrijven liggen.

ZIE OOK: Nu ook vogelgriep bij wilde eenden

"Wij handelen op basis van ratio en niet op basis van dreigementen", reageert Dijksma. De staatssecretaris bespreekt de laatste ontwikkelingen rond de vogelgriep vandaag aan het einde van de middag met de sector.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Dijksma maakt morgen - als onderzoek naar wilde vogels klaar is - bekend of vervoersverbod van kracht blijft #vogelgriep@RoelSchrein (Verslaggever Roel Schreinemachers) op Twitter

01 december 2014 19:12, in:

Uitbraak vogelgriep

Nu ook vogelgriep bij wilde eenden

Bij wilde eenden in de buurt van Kamerik bij Woerden is vogelgriep aangetroffen.

Het gaat om het zeer besmettelijke H5N8-type dat in twee monsters is aangetroffen. Momenteel loopt onderzoek naar de rol van wilde vogels bij de verspreiding van vogelgriep in Nederland.

ZIE OOK: Vogelgriep in Zoeterwoude is H5N8

Verder blijkt dat de drie gevallen van vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen onafhankelijk van elkaar plaatsvonden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

01 december 2014 10:15, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep in Zoeterwoude is H5N8

Vogelgriep in Zoeterwoude is H5N8

Bij de besmetting van het pluimveebedrijf in Zoeterwoude gaat het om de gevaarlijke H5N8-variant. Het bedrijf is gisteren geruimd.

Binnen de 1 kilometer-zone rond het getroffen bedrijf ligt nog een pluimveebedrijf. Nu vastgesteld is dat het om H5N8 gaat, wordt dit bedrijf vandaag preventief geruimd. Het gaat hierbij om een bedrijf met ongeveer 50.000 dieren.

Van de andere drie bedrijven in de 10 kilometer-zone is op twee bedrijven geen pluimvee aanwezig. Het laatste bedrijf wordt op dit moment onderzocht.

30 november 2014 17:37, in:

Uitbraak vogelgriep

Maatregelen tegen vogelgriep overtreden

De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken een paar keer overtreden.

Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
   
Er zijn een aantal waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt, aldus een woordvoerder in een toelichting. De overtredingen deden zich sinds de eerste uitbraak in november voor, maar het is de eerste keer dat Dijksma dit meldt aan de Kamer.

ZIE OOK: Vogelgriep in Zoeterwoude: 28.000 dieren geruimd
   
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt samen met onder meer de politie, douane en marechaussee toezicht op de naleving van de maatregelen. Zo moeten protocollen worden opgevolgd en is er toezicht bij pluimveeslachterijen en - transporteurs.

 

30 november 2014 10:28, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep in Zoeterwoude: 28.000 dieren geruimd

In Zoeterwoude (Zuid-Holland) is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gemeld.

Sinds 16 november is bij vijf bedrijven in vier plaatsen de vogelgriep vastgesteld. Behalve in Zoeterwoude is dat in HekendorpTer Aar en Kamperveen. Het besmette bedrijf in Zoeterwoude wordt vandaag meteen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

ZIE OOK: Pluimveesector vreest rampscenario 2003 

Het gaat om een H5-variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan morgen beschikbaar komen.

Rond het bedrijf wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden onderzocht op vogelgriep. 

 

  

 

 

 

26 november 2014 19:41, in:

Uitbraak vogelgriep

Schadevergoeding voor vogelgriep

Broederijen en vermeerderingsbedrijven kunnen een schadevergoeding krijgen als ze zijn getroffen door de vogelgriep. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aangekondigd.

Het is nog niet bekend hoeveel geld de bedrijven kunnen krijgen. Taxateurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zoeken de komende weken uit hoeveel geld de bedrijven zijn misgelopen. De compensatie moet de broedeieren en eendagskuikens vergoeden, die de boeren tussen 20 en 29 november niet konden verkopen. Ook bedrijven waar dieren zijn afgemaakt, kunnen een schadevergoeding krijgen.

ZIE OOK: Pluimveesector vreest rampscenario

Staatssecretaris Dijksma laat in een verklaring weten: "De gehele pluimveesector voelt de harde maatregelen die nodig zijn om de vogelgriep in Nederland te bestrijden, maar broederijen en vermeerderaars in het bijzonder.'' Ze voegt eraan toe dat de overheid 'nooit alle economische schade als gevolg van de vogelgriep kan vergoeden'.

25 november 2014 15:32, in:

Uitbraak vogelgriep

'Geen vaccin tegen deze vogelgriepvariant'

Tegen de H5N8-variant van de vogelgriep die nu is vastgesteld op vier pluimveebedrijven, bestaat nog geen vaccin. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat het niet mogelijk is om de ziekte te beteugelen door alle kippen in te enten.

En ook als dat wel zou kunnen, zou er nog geen einde aan de problemen komen, denkt Dijksma: "Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid.''

ZIE OOK: 'Hef vervoersverbod broederijen op'

Hoogpathogene virussen zoals deze griepvariant zijn superbesmettelijk. Ook mensen kunnen ermee besmet raken, als ze bijvoorbeeld werkzaam zijn in de pluimveehouderij en daardoor in contact komen met pluimvee dat het virus bij zich draagt. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

25 november 2014 13:08, in:

Uitbraak vogelgriep

Pluimveehouders: Hef vervoersverbod broederijen op

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders wil dat het vervoersverbod voor broederijen wordt opgeheven omdat de vogelgriep waarschijnlijk wordt verspreid door wilde vogels.

Dat zegt voorzitter Gert Jan Oplaat tegen RTL Nieuws.

"Voor ons is dat reden om te pleiten voor versoepeling van regelgeving omtrent de herbevolking van de bedrijven", zegt Oplaat. De versoepeling zou betekenen dat broedbedrijven hun eieren weer naar vleeskuikenboerderijen kunnen brengen.

Bakken met geld
De broedeierbedrijven zitten op slot vanwege de uitbraak van vogelgriep en kunnen daardoor hun eieren niet kwijt. Het gaat om 240 bedrijven.

"Elke dag die je wacht met het versoepelen van de regelgeving, kost je bakken met geld", aldus Oplaat. Volgens een ruwe schatting van de kuikenbroeders loopt de schade voor de sector op tot zo’n 10 miljoen euro in totaal.

De pluimveehouders willen de ophokplicht wel handhaven. Morgen heeft de sector opnieuw overleg met staatssecretaris Sharon Dijksma over de maatregelen en de vergoedingen voor de sector.

24 november 2014 16:32, in:

Uitbraak vogelgriep

Ook ophokplicht pluimvee in westen Duitsland

Pluimvee in het westen van Duitsland, waar een verhoogd risico op een uitbraak van vogelgriep geldt, moet worden opgehokt. Zo kan worden voorkomen dat het gevogelte in contact komt met overvliegende wilde vogels.

Dat hebben de Duitse autoriteiten vandaag gemeld. De beslissing volgt op de vondst van een wilde eend met vogelgriep, stelt de regering van Noord-Rijnland-Westfalen, dat grenst aan Nederland.

In een paar andere gebieden in Duitsland werd al eerder een ophokplicht ingesteld, nadat daar op 4 november een eerste geval van vogelgriep was vastgesteld.

ZIE OOK: Ook vogelgriep Kamperveen is variant H5N8

Uit onderzoek blijkt dat de vogelgriep die is aangetroffen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, van dezelfde soort is als die eerder dit jaar om zich heen greep in Zuid-Korea. Daar moesten miljoenen dieren worden afgemaakt om de uitbraak tot staan te brengen.

24 november 2014 13:33, in:

Uitbraak vogelgriep

Vakbond wil werktijdverkorting pluimveesector

Vakbond wil werktijdverkorting pluimveesector

CNV Vakmensen wil dat pluimveebedrijven en verwante ondernemingen de mogelijkheid krijgen om werktijdverkorting in te voeren, nu de sector zoveel schade ondervindt van de uitbraken van vogelgriep.

Het gaat volgens de vakbond met name om slachterijen, transportbedrijven die kippen of eieren vervoeren, en toeleveranciers van voeder en mest. Door de overheidsmaatregelen om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, kunnen daar bepaalde werkzaamheden stil komen te liggen. CNV wil dat getroffen ondernemers arbeidsuren die niet gedraaid hoeven te worden, bij uitkeringsinstantie UWV kunnen declareren. Hun werknemers zouden voor die uren dan een WW-uitkering ontvangen.

,,Nu het virus zich uitbreidt moet de regering nadenken over de gevolgen voor de werknemers in de pluimvee- en omliggende sectoren zoals het vervoer. Werktijdverkorting biedt de sector de gelegenheid om de gevolgen voor werkgevers te verzachten'', aldus CNV-bestuurder Peter de Jong maandag.

24 november 2014 10:20, in:

Uitbraak vogelgriep

NVWA: Geen verdere besmettingen in Kamperveen

Er is geen vogelgriep geconstateerd op de boerderijen rond het bedrijf in Kamperveen waar vorige week de ziekte werd ontdekt.

Dat blijkt uit onderzoek van de NVWA, die 34 boerderijen in een straal van tien kilometer rondom het besmette bedrijf onderzocht. Op twee van die boerderijen, die binnen een kilometer van het bedrijf liggen, waren de vogels uit voorzorg al geruimd. Dat gebeurde nadat vorige week vrijdag vogelgriep werd ontdekt op de boerderij. 

ZIE OOK: Vogelpest: 10 jaar werk in klap weg

Gisteren werden nieuwe maatregelen aangekondigd om de besmettelijke ziekte te bestrijden. Het vervoersverbod van 72 uur wordt niet uitgebreid, maar vrachtwagens mogen per rit maar één bedrijf bezoeken. Om het risico op besmetting te verkleinen is Nederland ingedeeld in vier regio's. 

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Familie Kamminga begrijpt niet hoe #vogelgriep-virus hun kippenstal kon binnendringen. "We hielden ons aan alle hygiënevoorschriften."” @jeroenwetzels (verslaggever Jeroen Wetzels) op Twitter

23 november 2014 16:46, in:

Uitbraak vogelgriep

Vogelgriep: Drive-in kerkdienst op parkeerplaats

Duizend gelovigen zijn vandaag in Veenendaal bij de drive-in kerkdienst geweest van Mozaiek0318. Omdat in de kerkzaal pluimvee zit dat door de vogelgriep niet vervoerd mag worden, besloot de organisatie de dienst op de parkeerplaats te houden.

23 november 2014 15:05, in:

Uitbraak vogelgriep

Nieuwe maatregelen tegen vogelgriep

Het landelijk vervoersverbod is na 72 uur opgeheven. Er komen nu nieuwe maatregelen tegen de vogelgriep. Die zullen zeker 21 dagen duren.

Het vervoersverbod wordt niet doorgezet, maar er komen wel nieuwe maatregelen die meer zijn gericht op de getroffen gebieden, maakte staatssecretaris Dijksma bekend. Zo wordt het land in vier regio's verdeeld (zie kaartje hieronder) om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Contact tussen pluimveebedrijven in de verschillende regio's moet tot een minimum worden beperkt. 

ZIE OOK: Geen vogelgriep op bedrijf in Barneveld

Als het echt nodig is, mag pluimvee worden vervoerd maar per rit mag dan maar één bedrijf worden bezocht. Daarna moet de vrachtwagen worden schoongemaakt. Pluimveemest mag nog steeds niet worden vervoerd. En er mag ook geen nieuw pluimvee worden gebracht naar bedrijven. Wel mogen er eendagkuikens worden geëxporteerd maar alleen van schone bedrijven die tien kilometer van besmette bedrijven liggen.

 

 

 

23 november 2014 13:23, in:

Uitbraak vogelgriep

Geen vogelgriep eendenbedrijf Barneveld

Op het eendenbedrijf in Barneveld waar gisteren uit voorzorg 8000 eenden werden afgemaakt, is geen vogelgriep gevonden.

Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk van het ministerie van Economische Zaken. "Dankbaar! We blijven alert", twitterde Van Dijk.

ZIE OOK: Drive-in kerkdienst door vogelgriep 

Het bedrijf werd gisteren geruimd, omdat er een vrachtwagen was langsgeweest bij het eendenbedrijf in Kamperveen waar wel vogelgriep is uitgebroken. Barneveld ligt midden op de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector. Staatssecretaris Sharon Dijksma wilde daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

23 november 2014 12:20, in:

Uitbraak vogelgriep

Drive-in kerkdienst door vogelgriep

De kerkdienst van de evangelische kerk Mozaiek 0318 in Veenendaal is uitgeweken naar de parkeerplaats. Oorzaak? Vogelgriep.

In de Veenendaalhal, waar de kerk elke zondag een dienst houdt, was namelijk afgelopen week een pluimveetentoonstelling met zo'n duizend dieren. Maar vanwege de vogelgriep mogen de dieren niet verplaatst worden. En dus moest de kerk op zoek naar een alternatief.

ZIE OOK: Overzicht: impact uitbraak vogelgriep enorm

Het kerkbestuur bedacht een 'drive-in dienst': de kerkgangers zaten vanochtend in hun auto en vanuit de studio van Groot Nieuws Radio doet voorganger Kees Kraayenoord de dienst. De rechtstreekse uitzending begon om 10:00 uur. 

22 november 2014 18:48, in:

Uitbraak vogelgriep

Ook vogelgriep Kamperveen is variant H5N8

Ook vogelgriep Kamperveen is variant H5N8

Ook de vogelgriep die op een boerderij in Kamperveen is aangetroffen is de hoogpathogene variant H5N8.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) bekendgemaakt op basis van onderzoek. Deze variant werd ook al aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp en het bedrijf in Ter Aar. Dit type is vooral gevaarlijk voor mensen als ze intensief met zieke dieren in contact komen. 

Twee bedrijven
In het gebied met een straal van één kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog twee pluimveebedrijven. Uit voorzorg is besloten de twee bedrijven preventief te ruimen. De ruiming wordt vandaag afgerond. Bij één van de bedrijven zijn klinische verschijnselen bij eenden aangetroffen die passen bij vogelgriep.

Dijksma maakte ook bekend dat zij contact heeft gehad met haar Duitse collega, de minister van Landbouw, over de recente vogelgriepuitbraak in de buurt van een kalkoenenbedrijf in Mecklenburg-Vorpommern. Bij wilde eenden is daar eveneens vogelgriep aangetroffen, blijkt nu. Twee eenden waren besmet met de laagpathogene vogelgriep, een eend het hoogpathogene H5N8 type.

"Nederland en Duitsland werken nauw samen om de oorzaak van de vogelgriep te achterhalen", zo schrijft de staatssecretaris.

 

22 november 2014 14:09, in:

Uitbraak vogelgriep

NVWA: Ruimen vogels gaat voorspoedig

Het ruimen van met vogelgriep besmette bedrijven gaat voorspoedig. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"De gemeente Ter Aar heeft de noodverordening ingetrokken, het ruimen is daar klaar", zegt Benno Bruggink van de NVWA.

"In Kamperveen is het besmette bedrijf geruimd, de eenden van het bedrijf ernaast zijn gedood en die zijn vanochtend weggehaald. Kippen van het derde bedrijf In Kamperveen, dat preventief wordt geruimd, worden vandaag gedood."

ZIE OOK: Vogelgriep: Barneveld houdt de adem in

"De 8000 eenden in Barneveld die uit voorzorg moeten worden geruimd, zijn vanmorgen getaxeerd. Dat doen we altijd in dit soort gevallen, we kopen die dieren op. Een boer krijgt 100 procent vergoeding voor gezonde dieren, 50 procent voor zieke dieren en 0 procent voor dode dieren. Na de taxatie worden de dieren geruimd, dat hopen we vanmiddag af te krijgen."

"Verder doen we onderzoek in de omgeving. We gaan meteen op zoek naar waar het geval vandaan kwam en waar het naartoe is gegaan. Dus de arts, voerleverancier, alles en iedereen die op dit bedrijf is geweest, worden gecheckt."

ZIE OOK: Pluimveebranche blij met tijdig ruimen

"Dat er nu een bedrijf in Barneveld wordt geruimd, is een schok voor de mensen in de regio. Ik kan me voorstellen dat er wel angstige gevoelens ontstaan bij mensen daar. Er is vrij hard ingegrepen. Dat was anders geweest als die truck vanuit Kamperveen naar Schiermonnikoog was gereden. Dan hadden we iets mildere maatregelen genomen. Maar omdat het risico zo groot is in die regio, is besloten dat we meteen moesten gaan ruimen."