Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 juni 2011 12:27

Totale maansverduistering te zien

Komende nacht is er een totale maansverduistering, die ook in Nederland grotendeels is te zien.

Maximum

De eclips begint al vroeg, om 19.24 uur, wanneer de zon nog volop boven de horizon staat. Het maximum is om 22.13 uur, ruim tien minuten nadat de zon is ondergegaan. Kort na 23.00 uur is de volledige eclips voorbij. Om 01.03 uur is de maan dan weer helemaal uit de schaduw van de aarde.

Rode gloed

Op het hoogtepunt van een verduistering is de maan volledig in de zogenoemde kernschaduw van de aarde. Toch is hij niet helemaal donker. Een klein beetje zonlicht wordt gebroken door onze atmosfeer en raakt de maan toch. Dit gebroken licht is voornamelijk rood, waardoor de maan een rode gloed krijgt.

Laag aan de horizon

De kans dat dit rode effect ook vanavond is te zien, is klein; de maan staat laag aan de horizon en het is nog redelijk licht tijdens de maximale verduistering.

Hoge of open plek

De stichting voor amateurastronomen, De Koepel, raadt mensen aan om een hoge of een open plek uit te zoeken om de verduistering te zien. Liefhebbers kunnen ook terecht bij een aantal sterrenwachten, zoals Sonnenborgh in Utrecht en De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop (Overijssel).

Volgende in 2015

Wie deze maansverduistering mist, moet voor de volgende volledige wachten tot 28 september 2015. Op 10 december dit jaar is er nog wel een staartje te zien van een volledige verduistering, en op 25 april 2013 is er ook nog een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar.

De stadia van de verduistering

Bron: hemel.waarnemen.com

STUUR JE ECLIPSBEELD IN!

 

 

Topnieuws