Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Stranding potvissen Texel

Stranding potvissen Texel

Op Texel zijn vijf potvissen aangespoeld. In het gebied werd onmiddellijk een noodverordening van kracht.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
15 januari 2016 13:21, in:

Stranding potvissen Texel

Potvissen Texel worden in stukken gesneden

Vanwege het stormachtige weer kunnen de kadavers van de vijf gestrande potvissen op Texel niet in hun geheel worden vervoerd. Daarom worden de dode potvissen in stukken gesneden

Snijploegen gaan er vanmiddag mee aan de slag. De restanten worden in containers geladen en met vrachtwagens naar een destructiebedrijf in Noord-Brabant gebracht.

De kadavers zijn afgelopen dagen onderzocht door het Walvisteam van museum en onderzoeksinstituut Naturalis en het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers meten de dieren op en nemen monsters van weefsel, organen, wormen en parasieten. Doel is onder meer om de doodsoorzaak te achterhalen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Helikopter moet potvissen wegjagen: "Ze zwemmen weg van het lawaai"

 

15 januari 2016 09:50, in:

Stranding potvissen Texel

Helikopter moet potvissen wegjagen: "Ze zwemmen weg van het lawaai"

Zes potvissen gestrand op Texel, zes in Duitsland, en ook voor de Deense kust zijn ze gesignaleerd. Het lijkt erop dat er nog meer in de buurt zijn. De vraag is: hoe houd je die weg bij de kust?

De Kustwacht gaat vanuit een helikopter tijdens reguliere vluchten in de gaten houden of er potvissen voor de kust zwemmen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Worden ze gespot, dan probeert de Kustwacht ze weg te jagen van de kust. 

Gevoelig voor lawaai
Maar hoe doe je dat? "Een potvis is erg gevoelig voor druk, en ook voor lawaai", zegt Pierre Bonnet van Ecomare op Texel op Radio 1. "Als er een helikopter hangt tussen kust en potvis, zal het dier altijd wegzwemmen van het lawaai." Overigens zijn niet alleen helikopters, maar ook kleine vliegtuigjes extra aan het patrouilleren, zegt Bonnet. "Als ze wat zien, kunnen ze boten of helikopters naar die plek sturen."

Het is overigens niet makkelijk om te constateren of er een kudde potvissen onder je zwemt, Die grijze potvisruggen zijn vooral met dit grauwe weer nauwelijks te onderscheiden, zegt Bonnet. "Je let als Kustwacht doorgaans niet op grijze ruggen, maar meer op gekleurde bootjes. Je moet er echt een speciaal zoekbeeld voor ontwikkelen."

Eén kudde
Volgens Ecomare is de kans reëel dat er nog meer potvissen in de buurt zijn. De aangespoelde dieren zijn alle waarschijnlijk afkomstig van één en dezelfde kudde, zegt Bonnet. En als ze eenmaal in de Noordzee zwemmen, lopen ze gevaar. "De Noordzee is een natuurlijke val voor dit soort walvissen. Die is samen met de Tasmaanse Zee verantwoordelijk voor 60 procent van alle walvisstrandingen."

Voorlopig liggen de lijken van de vijf op Texel gestrande potvissen nog op het strand. Het weer is te onstuimig om ze vandaag nog te ruimen, zegt Rijkswaterstaat. Wanneer het verwijderen van de kolossale dieren dan wel begint, is nog niet duidelijk.

De potvissen spoelden dinsdag op het strand aan. De stormachtige wind en hoge golfslag maken het lastig om de kadavers van het strand te halen. De zesde potvis die gisteren een Texelse haven binnendreef, is inmiddels naar de haven van Harlingen gebracht.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Hoe, wat, waar?' Waarom zijn de potvissen aangespoeld?

14 januari 2016 13:24, in:

Stranding potvissen Texel

Opnieuw twee dode potvissen bij Texel

Opnieuw twee dode potvissen bij Texel

Bij Texel is vandaag opnieuw een potvis aangespoeld. Een andere potvis drijft voor de kust. Beide dieren zijn dood.

Een van de dieren is vanochtend aangespoeld vlakbij de veerboothaven. Het andere dier drijft op dit moment vlak voor de kust van het eiland.

Ontploffingsgevaar
Dinsdag spoelden ook al vijf dieren aan op het strand van Texel. Alle beesten overleefden het niet. Ze worden op dit moment geborgen.

In dode walvissen kan zich gas ophopen waardoor ze kunnen ontploffen. Volgens Ecomare is er in dit geval geen sprake van. De dieren worden ruim op tijd opgeruimd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Gestrande potvissen Texel zijn dood

13 januari 2016 16:30, in:

Stranding potvissen Texel

Aangespoelde potvissen trekken veel bekijks

De vijf potvissen die zijn gestorven nadat ze op Texel waren aangespoeld, trekken veel dagjesmensen naar het strand van Texel. Het is dan ook een zeer ongebruikelijke gebeurtenis: het is voor het eerst sinds de 18de eeuw dat zoveel potvissen in Nederland zijn gestrand.

13 januari 2016 11:05, in:

Stranding potvissen Texel

'We kunnen de potvissen natuurlijk niet gewoon laten liggen'

"Eigenlijk is de situatie beter dan gisteren. Toen zat er nog wat leven in de dieren, nu zijn ze allemaal dood." Walviskenner Adrie Vonk is bij de overleden potvissen op Texel. Hij heeft nog geen idee wat er nu met de dieren moet gebeuren.

"Ze zijn nu druk aan het overleggen over wat er met de overleden potvissen moet gebeuren. We kunnen ze natuurlijk niet gewoon laten liggen", zegt Vonk. 

Hoe het komt dat de dieren op het strand zijn terechtgekomen is voor Vonk een raadsel. "Er is duidelijk iets mis in de zuidelijke wateren van de Noordzee. Er zijn eerder al vier dieren aangespoeld in Duitsland en vijf op het strand op Texel is echt ongebruikelijk. Het is duidelijk dat de dieren op grote schaal gedesoriënteerd zijn. Maar waar dat door komt? Ik heb echt geen idee. Het zou iets met het magnetische veld te maken hebben dat verstoord zou zijn door zonnevlekken. Maar niemand weet precies wat er aan de hand is."

13 januari 2016 08:28, in:

Stranding potvissen Texel

Gestrande potvissen Texel zijn dood

Het is niet gelukt om de vijf potvissen die gistermiddag zijn gestrand op Texel, te redden. De dieren zijn afgelopen nacht allemaal overleden.

Dat hebben deskundigen vanochtend vastgesteld, meldt het ministerie van Economische Zaken. Gistermiddag spoelden de enorme dieren aan en al snel bleek dat alleen een wonder ze nog kon redden.

Reddingsactie gestaakt
Gisteravond laat zei een woordvoerder van het ministerie dat de reddingspogingen niet langer 'zinvol en verantwoord' waren. "We hebben contact gehad met deskundigen ter plekke, en we hebben te maken met veel wind, en duisternis." Het bleek niet mogelijk om de potvissen te verplaatsen. Uiteindelijk is de actie gestaakt.

Onderzoek moet uitwijzen waardoor de dieren zijn overleden. Daarna worden ze geruimd. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat het opruimwerk begint.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vijf potvissen aangespoeld op Texel: 'Dit is een zielig gebeuren'

13 januari 2016 00:37, in:

Stranding potvissen Texel

Toestand gestrande potvissen Texel onzeker

De vijf potvissen die gisterenmiddag strandden op Texel, zijn niet van hun plaats gekomen. Duisternis en de harde wind maakten reddingspogingen in de loop van de avond ondoenlijk. Uiteindelijk is de actie gestaakt.

Vanochtend wordt bekeken hoe het verder moet met de dieren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, dat toezicht houdt op een eventuele reddingsactie. Voor het gebied waar de walvissen zijn aangespoeld, is een noodverordening afgegeven. Niemand mag erbij, om stress bij de dieren te voorkomen.

'Dood niet vast te stellen'
De woordvoerder kan niet bevestigen dat twee van de potvissen dood zijn, een bericht dat aanvankelijk de ronde deed. "Dat is door de omstandigheden niet precies vast te stellen."

De toestand van de potvissen wordt beoordeeld door een team van deskundigen waarin normaal gesproken wetenschappers en medewerkers vanuit de zeezoogdierenopvang zitten, net als een dierenarts en vertegenwoordigers van gemeente en politie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Potvissen aangespoeld: 'Dit is een zielig gebeuren'

12 januari 2016 18:45, in:

Stranding potvissen Texel

Vijf levende potvissen aangespoeld op Texel: 'Dit is een zielig gebeuren'

Op Texel zijn vanavond vijf levende potvissen van ruim tien meter aangespoeld. Volgens walvissenkenner Adrie Vonk is de kans groot dat de walvissen het niet gaan overleven.

De walvissen liggen nu in de branding. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) hoopt dat als het weer hoog water is, rond 20:00 uur vanavond, de vissen op eigen kracht weer de zee in kunnen zwemmen. Of dat gaat lukken, is zeer twijfelachtig. 

Triest eind
Walvissenkenner Adrie Vonk denkt dat de dieren het niet gaan overleven. "Ik ben net op het strand wezen kijken en zag dat de dieren al zwaar beschadigd zijn. Een paar liggen er al op hun zij. We kunnen ze niet helpen en zelf kunnen ze ook niet terug de zee inzwemmen. Daar hebben ze de kracht niet voor. Over een paar uur liggen ze dood in het water."

De KNRM roept mensen op om niet naar het strand te komen.