We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 februari 2015 08:29, in:

Bezetting UvA

Spanning bij Bungehuis, ontruiming nabij

Nu het overleg met de actievoerders in het Amsterdamse Bungehuis is vastgelopen, lijkt het erop dat er snel ontruimd gaat worden.

Gisteravond liet burgemeester Eberhard van der Laan weten dat het door studenten bezette Bungehuis 'spoedig' zou worden ontruimd. De Universiteit van Amsterdam (UvA), actievoerders en de burgemeester spraken drie uur lang vergeefs met elkaar. 

Over het geplande tijdstip van de eventuele ontruiming wilde de woordvoerder van Van der Laan niet ingaan. De politie zei vanochtend tegen RTL Nieuws daar ook geen informatie over te geven.

ZIE OOK: '100 academici steunen actievoerders UvA'

Een groep van ongeveer 60 studenten bezet sinds vrijdag 13 februari het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA. De groep is het niet eens met het beleid dat de onderwijsinstelling voert. Ze eisen meer inspraak voor studenten en docenten.

Aanbod 'te vrijblijvend'
Volgens de studenten is het UvA-bestuur op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de eisen. Het aanbod van het UvA-bestuur om een Festival der Wetenschappen te organiseren over de gang van zaken op de universiteit, is volgens een deelneemster aan het overleg te vrijblijvend omdat de uitkomsten 'zonder invloed op het beleid' zouden zijn.

De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet doen.