Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 oktober 2014 20:01

Snorscooters van het fietspad? 'Ik ben bang op de fiets'

Snorscooters van het fietspad? 'Ik ben bang op de fiets'
Archieffoto

Snorscooters moeten van het fietspad en naar de rijbaan. Dat vinden bijna 10.000 mensen die een petitie van de Fietserbond voor dit plan ondertekenden. Reinjan Mulder is het daar mee eens. Hij werd aangereden door een snorscooter.

"Ik kwam aanfietsen en minderde vaart omdat ik over wilde steken. Nog voordat ik stil kon staan, werd ik door een snorscooter aangereden. Ik kwam twee meter verderop terecht. Het volgende moment dat ik me kan herinneren, lag ik op de stoep, met mijn fiets over me heen."

Gebroken been en enkel
​Reinjan Mulder werd van achteren aangereden door twee jongens op een snorscooter. Bij het ongeluk brak hij zijn kuitbeen. Ook zijn enkel was aan de binnen- en buitenkant gebroken. Hij moest in het gips.

Door het ongeluk is Mulder anders gaan fietsen. "Ik was al voorzichtig, maar ik ben nu banger op de fiets. Ik hou er steeds rekening mee dat er iets van achteren kan komen. Dat voelt onveilig. Fietsen is daardoor minder leuk. Ik schrik nu bij ieder geluid."

Sneller dan mag
​Snorscooters zijn scooters die tot 25 km per uur mogen rijden. Volgens Rijkswaterstaat kan 96% van de snorscooters echter harder dan 25 kilometer per uur. In 2013 was bijna de helft van de Amsterdamse verkeersdoden een snorscooterrijder. 

De Fietsersbond wil de snorscooters verbannen van het fietspad en net als de snellere gewone scooter met een helm de weg op sturen. Mulder vindt dat een goed idee, 'maar ik heb liever dat ze verboden worden. Snorscooters blijven gevaarlijk'.

Tweede Kamer
Aanstaande donderdag spreekt de Tweede Kamer in een algemeen overleg over de goedkeuring die minister Schultz van Haegen van Verkeer al verleende aan de Gemeente Amsterdam om snorscooters naar de rijbaan te sturen én om bestuurders te verplichten een helm te dragen.

 

Topnieuws