We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 oktober 2013 18:31, in:

Megaklassen

'Slechte leraar meer invloed op onderwijs dan klassengrootte'

Een minder goede leraar voor de klas heeft veel meer invloed op de kwaliteit van het onderwijs, dan de grootte van een klas. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een reactie op de uitslag van een enquête van onderzoeksbureau ITS die in opdracht van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in samenwerking met RTL Nieuws werd uitgevoerd.

Uit de enquête blijkt dat bomvolle klassen van 30 leerlingen of meer, normaal zijn geworden. En daar zouden met name kinderen die extra aandacht nodig hebben de dupe van worden.

'Cijfers zeggen niet alles'
“Uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde klassengrootte redelijk stabiel is en extreem grote klassen een uitzondering zijn”, schrijft een woordvoerder van het ministerie. “En daarbij zeggen cijfers over hoe groot klassen zijn niet alles. Zo kiezen middelbare scholen er soms voor om sommige lessen in ‘collegesetting’ te geven – dat kan soms prima met 60 leerlingen of meer – en praktijkvakken juist kleinschalig te halen met minder leerlingen.”

Ook stelt het ministerie dat de klassensamenstelling afhankelijk is van veel dingen: hoeveel leraren de school heeft, hoeveel zorgleerlingen maar ook hoeveel excellente leerlingen. En daarbij is het vaak ook zo dat een grote klas meerdere leerkrachten heeft.