Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Site vreemdgangers gekraakt

Site vreemdgangers gekraakt

De vreemdgangerssite Ashley Madison is gekraakt en privégegevens van miljoenen gebruikers liggen op straat. Onder hen bevinden zich bijna 600 Nederlanders.

De vreemdgangerssite Ashley Madison is gekraakt en privégegevens van miljoenen gebruikers liggen op straat. Onder hen bevinden zich bijna 600 Nederlanders.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
17 juli 2017 15:20, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Vreemdgangerssite Ashley Madison wil met slachtoffers hack schikken

Het moederbedrijf van vreemdgangerssite Ashley Madison wil voor een bedrag van 11,2 miljoen dollar met de slachtoffers van de hack schikken. Hun privégegevens liggen sinds eind 2015 op straat.

De schikking moet nog door de Amerikaanse rechter worden goedgekeurd, maar daarmee zouden miljoenen slachtoffers recht hebben op een schadevergoeding.

Volgens de rechtbankdocumenten schat moederbedrijf Ruby Corp. het aantal slachtoffers op zo'n 6 miljoen, aldus The Wall Street Journal. Dat zou betekenen dat slachtoffers recht zouden hebben op iets minder dan 2 dollar per persoon.

600 Nederlanders

Bij de hack werden de privégegevens van bijna 600 Nederlanders buitgemaakt, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Het ging om namen, woonadressen en IP-adressen van 594 Nederlandse betalende gebruikers.

Eerder vroegen de slachtoffers om een schadevergoeding van 578 miljoen dollar.

Niets fout gedaan

Ruby Corp. wil niet toegeven iets fout te hebben gedaan, maar is dus wel bereid om te schikken voor 11,2 miljoen dollar. De slachtoffers zijn onder andere afgeperst of door hun vrouw verlaten. Ook hebben twee mannen zelfmoord gepleegd nadat hun gegevens open en bloot op het internet stonden. Er werden zelfs zoekmachines aangemaakt om de gehackte data te doorzoeken.

De hackers zeiden dat ze Ashley Madison hebben gehackt omdat de site 'profiteerde van andermans pijn': "Deze site ontvangt miljoenen door ervoor te zorgen dat mensen liegen, geheimen hebben en elkaar pijn doen."

Nepaccounts

Daarnaast bleek Ashley Madison mannelijke gebruikers op te lichten: veel vrouwen waarmee zij contact zochten bestonden helemaal niet. Uit onderzoek bleek dat veel accounts van vrouwen zijn aangemaakt door het team van Ashley Madison. Ook verstuurden zij namens deze nepaccounts berichtjes naar mannen.

Ruby Corp. stelt inmiddels dat het niet meer gebruikmaakt van deze nepaccounts en dat de beveiliging van de website is verbeterd.

28 augustus 2015 16:45, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Directeur vreemdgangerssite Ashley Madison stapt op

Directeur vreemdgangerssite Ashley Madison stapt op

Noel Biderman, ceo van vreemdgangerssite Ashley Madison, stapt op. De website werd vorige week gehackt, waardoor de persoonlijke gegevens van 37 miljoen klanten op straat kwamen te liggen.

Avid Life Media, het moederbedrijf van Ashley Madison, maakt vrijdag bekend dat Biderman per direct opstapt. Het bedrijf wordt nu geleid door het huidige team van senior managers totdat er een nieuwe ceo wordt aangesteld. 

"We zijn druk bezig om onze bedrijfsvoering aan te passen naar aanleiding van de hack", laat Avid Life Media weten. "We blijven toegang tot onze unieke platforms bieden. Daarnaast werken we nauw samen met internationale partijen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de hack te laten berechten."

Nederlanders
Door de hack werden ook de persoonlijke gegevens van 594 Nederlanders gepubliceerd, waaronder volledige namen, woonadressen en e-mailadressen. Van de 594 Nederlanders komen er 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag en 26 uit Rotterdam.

Later bleek dat slechts 2409 vrouwen de chatfunctie van de website hebben gebruikt, tegenover 11 miljoen mannen. Ook reageerden slechts 9700 vrouwen op een bericht van een ander persoon op de website, tegenover 6 miljoen mannen. Ook maakte Ashley Madison nepaccounts aan. 

27 augustus 2015 11:39, in:

Site vreemdgangers gekraakt

'Ashley Madison bedonderde klanten met nepaccounts vrouwen'

Klanten van de omstreden vreemdgangerssite Ashley Madison blijken te zijn beduveld: veel vrouwen waarmee zij contact zochten blijken helemaal niet te bestaan.

De datingsite ligt onder een vergrootglas sinds hackers de persoonlijke gegevens van klanten publiceerden. Bij de hack werden de gegevens van 37 miljoen klanten gestolen, waaronder de e-mailadressen, woonadressen en IP-adressen van 594 Nederlandse betalende gebruikers.

Verhouding
Nu blijkt uit verder onderzoek naar de date dat Ashley Madison klanten liet chatten met vrouwen die niet bestaan. 31 miljoen accounts blijken van mannen te zijn, en 'slechts'  5 miljoen van vrouwen. Maar het bedrijf sprak altijd van een andere verhouding: 70 procent man, 30 procent vrouw. 

Volgens een data-analist van tech-site Gizmodo zijn er tientallen miljoenen mannen die geld uitgeven aan fake accounts. Het lijkt er sterk op dat veel accounts van 'vrouwen' intern zijn aangemaakt door mannelijke werknemers. Verder blijkt het volgende:

  • Slechts 2409 vrouwen hebben de chatfunctie gebruikt, tegenover 11 miljoen mannen.
  • Slechts 9700 vrouwen hebben gereageerd op een bericht van een ander persoon op de site, tegenover 6 miljoen mannen.
  • Slechts 1492 vrouwen in de database hebben hun eigen berichtjes op de site gecontroleerd. Dat in vergelijking met 20 miljoen mannen.

Een ex-medewerker bevestigt tegenover The Washington Post dat medewerkers van het bedrijf nepaccounts aanmaakten. "Ashley Madison betaalt mensen om profielen te schrijven, en ze hebben nepaccounts toegestaan", zegt hij. "Maar heel veel sites zijn hier schuldig aan. Dat is geen nieuws."

Meer op rltnieuws.nl: 600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison

 

26 augustus 2015 15:48, in:

Site vreemdgangers gekraakt

In heel VS maar drie postcodes zonder Ashley Madison-klant

In heel VS maar drie postcodes zonder Ashley Madison-klant
Screenshot Ashley Madison

In de hele VS zijn er maar drie postcodes waar niemand een Ashley Madison-account heeft. En dat zijn postcodes van hele kleine plaatsjes die geen internet hebben. Dat ontdekte de website Gawker.com.

Een van de plaatsjes is Nikolai, een dorp in Alaska met 90 inwoners en een gecombineerde basisschool en middelbare school met maar liefst 10 tot 12 leerlingen. Er wonen 26 echtparen.

Ook in Perryville in Alaska woont niemand die een Ashley Madison-account heeft. Gawker ontdekt dat er ook maar één persoon woont die weet wat Ashley Madison is. "Omdat ik het nieuws volg", aldus de vrouw. Haar verklaring is niet dat iedereen in het dorp zo trouw is. "Ik denk dat niemand weet dat de site bestaat. Of dat het komt omdat bijna niemand hier een internetverbinding heeft."

Geen bereik
Het derde plaatsje ligt in New Mexico. Polvadera heet het. Een klein rustig dorpje waar simpelweg niemand bereik heeft. "Soms probeer ik mijn telefoon te gebruiken, omdat mijn vader verderop woont. Maar ik heb pas bereik als ik in de buurt van de weg kom", legt een van de inwoners uit.

In Nederland zijn er bijna 600 Ashley Madison-accounts die door de hack vorige maand op straat kwamen te liggen, zo ontdekte RTL Nieuws. De meeste Nederlanders die een account hebben, komen uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, plaatsen waar veel mensen wonen.

Meer op rtlnieuws.nl: Gedupeerden VS klagen gehackte datingsite aan

25 augustus 2015 22:58, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Gedupeerden in VS klagen gehackte datingsite aan

Gedupeerden in VS klagen gehackte datingsite aan

Je kon erop wachten: gedupeerden in de Verenigde Staten hebben Ashley Madison aangeklaagd, de gehackte site voor mensen die willen vreemdgaan. Volgens de slachtoffers heeft de site niet genoeg gedaan om hun privacy te beschermen.

CNN meldt dat er rechtszaken zijn aangespannen in de staten Californië, Texas en Missouri. Het gaat om minstens acht gedupeerden die ieder meer dan 5 miljoen dollar schadevergoeding eisen (zo'n 4,4 miljoen euro).

Ook moederbedrijf aangeklaagd
Het moederbedrijf Avid Life Media is gevestigd in Canada. Daar is het door twee advocatenkantoren aangeklaagd. Zij hebben een aanklacht ingediend namens een groep gedupeerden en eisen gezamenlijk 578 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro).

Vorige maand werd de datingsite voor mensen die willen vreemdgaan gehackt. De gegevens kwamen vorige week naar buiten: mailadressen, creditcardgegevens en betaalgegevens van meer dan 33 miljoen leden kwamen op straat te liggen. Onder de gedupeerden zijn bijna 600 Nederlanders.

Meer op rtlnieuws.nl:
600 Nederlanders dupe van hack 'slippertjessite'
Bekijk hier hoeveel mensen in jouw gemeente gedupeerd zijn door Ashley Madison

24 augustus 2015 17:58, in:

Site vreemdgangers gekraakt

2 mannen plegen zelfmoord door hack vreemdgangerssite Ashley Madison

2 mannen plegen zelfmoord door hack vreemdgangerssite Ashley Madison

Twee Canadese mannen die lid waren van vreemdgangerssite Ashley Madison hebben zelfmoord gepleegd, nadat de hackers hun persoonlijke gegevens publiceerden.

De politie van Toronto heeft de zelfmoord van de twee mannen bevestigd, zo meldt de BBC. Het moederbedrijf van Ashley Madison, Avid Life Media, looft 327.000 euro uit voor de tip die leidt naar één of meerdere hackers. Bij de hack werden de gegevens van 37 miljoen gebruikers buitgemaakt, waaronder de persoonlijke informatie van 594 Nederlanders. Onder andere volledige namen en woonadressen van Ashley Madison-leden zijn door de hackers gepubliceerd.

Enkele dagen geleden vertelden de hackers, die zich The Impact Team noemen, wat hun drijfveer was de mega-hack uit te voeren. "Deze site ontvangt miljoenen door ervoor te zorgen dat mensen liegen, geheimen hebben en elkaar pijn doen." De hackers eisten eerder dat Avid Life Media, het bedrijf achter Ashley Madison en Established Men, zijn websites offline zou halen. Aan dat verzoek heeft Avid Life Media geen gehoor gegeven, waardoor de hackers de data van gebruikers hebben gepubliceerd.

The Impact Team geeft aan dat het waarschijnlijk niet bij deze hack zal blijven. "Er zijn niet alleen sites, maar ook bedrijven die profiteren van de pijn van een ander", zegt de hacker. Ook 'corrupte politici' moeten uitkijken volgens The Impact Team, zij zijn ook een mogelijk doelwit voor een hack.

Meer op rtlnieuws.nl
600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison
Bekijk hoeveel mensen in jouw gemeente in de gehackte data van Ashley Madison zitten

22 augustus 2015 13:41, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Ashley Madison-hacker: 'Site profiteerde van andermans pijn'

Ashley Madison-hacker: 'Site profiteerde van andermans pijn'
Een illustratie op de website Ashley Madison.

The Impact Team. Zo noemen de hackers zich die de gegevens van vreemdgangers op Ashley Madison openbaar maakten. "Het was heel makkelijk. Niemand lette op."

Ze hebben hard gewerkt aan een aanval waarmee ze 'geen sporen zouden achterlaten'. En dat is gelukt: tot nu toe is niet bekend wie de vreemdgangerssite heeft gehackt. Maar: de nieuwssite Vice sprak de hackers per mail − een telefoongesprek wilden ze niet. "Niets was beveiligd. Niemand zat daar op te letten", zegt één van hen. 

Ze stuitten op duizenden berichten, chatgesprekken en foto's van mensen die vreemdgingen via de site. Een derde van de foto's waren naaktfoto's − die de hackers overigens 'niet openbaarden'.

Liegen
De hackers vertelden tegen Vice wat hun drijfveer was de mega-hack uit te voeren. "Deze site ontvangt miljoenen door ervoor te zorgen dat mensen liegen, geheimen hebben en elkaar pijn doen." De hackers eisten eerder dat Avid Life Media, het bedrijf achter Ashley Madison en Established Men, zijn websites offline zou halen. Aan dat verzoek heeft Avid Life Media geen gehoor gegeven, waardoor de hackers de data van gebruikers hebben gepubliceerd.

The Impact Team geeft aan dat het waarschijnlijk niet bij deze hack zal blijven. "Er zijn niet alleen sites, maar ook bedrijven die profiteren van de pijn van een ander", zegt de hacker. Ook 'corrupte politici' moeten uitkijken volgens The Impact Team, zij zijn ook een mogelijk doelwit voor een hack.

Meer op rtlnieuws.nl
600 Nederlanders dupe van hack Ashley Madison
Live op de radio: 'Je man gaat vreemd'
Hoeveel mensen uit jouw gemeente hadden een profiel op Ashley Madison?

21 augustus 2015 20:34, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Seksschandaal realityster Josh Duggar houdt Amerika bezig

Josh Duggar, bekend van het TLC-programma 19 Kids And Counting, heeft donderdag bekendgemaakt dat hij met twee profielen actief was op Ashley Madison, de gehackte datingsite voor mensen die zin hebben om af en toe buiten de deur te eten. Amerika smult ervan.

De 27-jarige realityster Josh Duggar is keihard door de mand gevallen nu zijn vuile was op straat ligt. Volgens onze correspondent in de States Michiel Vos zijn de escapades van Josh hét gesprek bij de koffiemachine.

"Amerika smult hiervan omdat dit soort mensen zo ver gaat in het houden van een moreel hoogstaande positie en dan zo diep vallen", aldus Michiel Vos in RTL Boulevard.

"Josh Duggar heeft in een verklaring laten weten dat hij jarenlang een dubbelleven heeft geleefd", vervolgt Michiel."Hij heeft minstens drie jaar lang zijn vrouw belazerd, het Amerikaanse volk en natuurlijk ook onze lieve heer…"

Josh is de hoofdpersoon van de realityserie 19 Kids and Counting, waarin alle privéproblemen van de alsmaar uitdijende familie aan bod komt. Bij de Duggars staat familie op de eerste plaats en geldt een aantal strenge regels, waaronder geen abortus en geen seks voor het huwelijk. Laat staan dat je er een avontuurtje op nahoudt. En juist John brengt zijn familie nu opnieuw in ernstige verlegenheid.

De realityster schaamt zich diep en vraagt in een verklaring om vergiffenis. Josh ligt al langere tijd onder vuur. Eerder dit jaar kwam uit dat hij niet met zijn tengels van zijn zusjes heeft kunnen afblijven.  TLC besloot de serie vanwege dit schandaal van de buis te halen.

 

21 augustus 2015 19:29, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Nederlanders: geen zorgen om privacy internet

Nederlanders: geen zorgen om privacy internet

Door een hack bij de vreemdgaansite Ashley Madison liggen de gegevens van duizenden gebruikers op straat, ook van honderden Nederlanders. Toch zijn Nederlanders niet bang dat hun privégegevens gevaar lopen.

Nog geen één op de tien Nederlanders vreest voor zijn privacy op internet, blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Van de ondervraagden gaf 8 procent aan bang te zijn voor diefstal van persoonlijke gegevens. 

Maatregelen nemen
Toch geeft ruim een kwart van de ondervraagden aan dat zij wel eens een slechte ervaring hebben gehad op internet rond hun privacy. Een ruime meerderheid van 86 procent zegt maatregelen te nemen om hun privégegevens op internet te beschermen.

In de enquête valt ook op dat de ondervraagden veel vertrouwen hebben in gevestigde bedrijven, zoals bij Ashley Madison toevertrouwden. De mensen in de enquête werd de vraag voorgelegd of zij de berichtendienst WhatsApp vertrouwden. Daarop antwoordde ruim 65 procent dat WhatsAppen volkomen veilig is. Daarmee vinden we WhatsApp veiliger dan mail en surfen.

Het volledige onderzoek:

Onderzoek niet leesbaar? Klik hier voor de pdf.

Meer op rtlnieuws.nl: 600 Nederlanders dupe van hack Ashley Madison

21 augustus 2015 10:55, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Bekijk hoeveel mensen in jouw gemeente in de gehackte data van Ashley Madison zitten

Bekijk hoeveel mensen in jouw gemeente in de gehackte data van Ashley Madison zitten

De persoonlijke gegevens van 594 Nederlanders op straat door de hack op vreemdgangerswebsite Ashley Madison. Bekijk om hoeveel mensen uit jouw gemeente gaat.

Klik om de kaart op je smartphone-app te bekijken

ZIE OOK: 600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison

​​Van de 594 Nederlanders komen er 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag en 26 uit Rotterdam. Andere gemeenten met meer dan tien gedupeerde gebruikers zijn met Utrecht (20), Haarlem (18) en Breda (12). Ook het kleine Brabantse plaatsje Wouw had vier betalende Ashley Madison-gebruikers. Gezamenlijk zorgden zij de afgelopen jaren voor 1731 creditcardtransacties; iets minder dan drie per persoon.

21 augustus 2015 10:43

Wie zich inschrijft bij een site voor vreemdgangers, moet niet zeuren als het uitlekt.

21 augustus 2015 09:03, in:

Site vreemdgangers gekraakt

600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison

600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison
Een illustratie van de website van Ashley Madison.

Door de hack op vreemdgangerswebsite Ashley Madison liggen de persoonlijke gegevens van 594 Nederlanders op straat. De meesten komen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de gelekte datasets van Ashley Madison heeft geanalyseerd. De data zijn inmiddels verwijderd. Bij de hack werden de gegevens van 37 miljoen klanten gestolen, waaronder de e-mailadressen, woonadressen en IP-adressen van 594 Nederlandse betalende gebruikers.

ZIE OOK: Bekijk hoeveel mensen in jouw gemeente in de gehackte data van Ashley Madison zitten

De gegevens zijn toegankelijk omdat de betreffende Nederlanders voor het gebruik van de website hadden betaald. Mannelijke gebruikers moeten zogeheten credits kopen om conversaties te starten en berichten te versturen. Vrouwen mogen Ashley Madison gratis gebruiken. Omdat de Nederlandse gebruikers credits hebben gekocht, zijn hun persoonlijke gegevens te vinden in het overzicht van de creditcardtransacties van Ashley Madison.

Van de 594 Nederlanders komen er 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag en 26 uit Rotterdam. Andere gemeenten met meer dan tien gedupeerde gebruikers zijn met Utrecht (20), Haarlem (18) en Breda (12). Ook het kleine Brabantse plaatsje Wouw had vier betalende Ashley Madison-gebruikers. Gezamenlijk zorgden zij de afgelopen jaren voor 1731 creditcardtransacties; iets minder dan drie per persoon.

ZIE OOK: Data Ashley Madison doorzoekbaar

Ashley Madison is de afgelopen tijd bij Nederlandse gebruikers in populariteit gestegen. In 2014 waren de Nederlandse mannen goed voor 773 creditcardtransacties, in 2015 was dit aantal - tot juni - al 659 transacties. Gemiddeld geven Nederlandse Ashley Madison-gebruikers zo'n 203 dollar uit, met uitschieters naar enkele duizenden euro's. Een man uit Sittard heeft bijvoorbeeld in een jaar tijd 17.779 dollar aan de vreemdgangerssite uitgegeven.

Nog meer gegevens
De hackers hebben vannacht opnieuw een groot databestand van Ashley Madison online geplaatst. Deze keer betreft het de volledige e-mail-inbox van Noel Biderman, ceo van Ashley Madisons moederbedrijf Avid Life Media. "Hey Noel, je kunt nu toegeven dat de hack echt is", schrijven de hackers.

Daarnaast is de broncode van Ashley Madison door de hackers gepubliceerd. Hierdoor heeft iedereen toegang tot de technologie achter de website, zoals de architectuur van verschillende registratieformulieren en wachtwoordmodules.

21 augustus 2015 03:43, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Gaat je partner vreemd? Gestolen data Ashley Madison te doorzoeken

Gaat je partner vreemd? Gestolen data Ashley Madison te doorzoeken

Simpelweg het e-mailadres van je partner invullen en voilà: je ziet of hij of zij een affaire heeft. Het was natuurlijk een kwestie van tijd: verschillende sites hebben de gestolen e-mailadressen van vreemdgangerssite Ashley Madison doorzoekbaar gemaakt.

Ashley Madison werd in juli gehackt. Daarbij werden gegevens van 37 miljoen gebruikers gestolen. Hackers dreigden toen de gegevens online te zetten als de site niet zou verdwijnen. Eerdere deze week voegden ze de daad bij het woord

Er zijn al tenminste drie zoekmachines die de data van doorzoekbaar maken. De website HaveIBeenPwnd.com ('Ben ik gehackt') zegt ruim 30 miljoen e-mailadressen van de vreemdgangerssite te hebben opgeslagen. Overigens kunnen alleen geregistreerde gebruikers die database doorzoeken.

ZIE OOK: Live op de radio: 'Je man gaat vreemd'

De website ashley.cynic.al zegt zo'n 36 miljoen adressen te hebben, maar daar kunnen dubbelingen tussen zitten. Net als bij de website Trustify.

Het is lastig om te checken of de gegevens in de zoekmachines ook echt kloppen, maar CNN Money heeft een aantal accounts gecheckt, waarvan zeker is dat ze bij de hack betrokken waren. Tenminste één zoekmachine gaf daarop correcte resultaten.

Witte Huis en leger
Tussen de gelekte gegevens zitten ook gênante voorbeelden. Zo zijn er volgens de website The Hill 15.000 gebruikers met een e-mailadres van overheidsdiensten, waaronder het Witte Huis, geregistreerd op de site. Ook Amerikaanse militairen zouden wel van een avontuurtje houden, er zitten in de database veel e-mailadressen die eindigen op .mil. Dat is het domein van het Amerikaanse leger.

Vaak verdwijnt gestolen data van hacks in de krochten van het internet, waar e-mailadressen en logingegevens verkocht worden. De hackers die Ashley Madison te grazen namen, hebben alle gegevens openbaar gemaakt.

20 augustus 2015 15:04, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Live op de radio: 'Je man gaat vreemd'

Onthutsend fragment op een Australische radiozender, waar een vrouw live in de uitzending te horen kreeg dat haar man actief is op de vreemdgangerssite Ashley Madison. De presentatoren hadden het mailadres van de man opgezocht in de gehackte gegevens van de datingsite.

Het duo Fitzy en Wippa, dat een ontbijtprogramma presenteert, bood luisteraars aan op te zoeken of mensen zich hebben geregistreerd bij Ashley Madison. De gegevens van de website zijn onlangs gehackt en online gezet.

ZIE OOK: Gênant voor klanten: data vreemdgangerssite staat online

Een vrouw die zichzelf Jo noemde, belde het duo op. "Toen in het nieuws kwam dat Ashley Madison is gehackt, reageerde mijn man een beetje raar", vertelde ze. "Ik vroeg hem of hij vreemdging. Doe niet zo stom, zei hij: we zijn getrouwd en hebben twee kinderen." 

Maar Jo vertrouwde het niet: haar man had ineens andere werktijden gekregen, hield zijn telefoon angstvallig bij zich en kon haar niet vertellen waar hij geld aan uitgeeft. Daarom stuurde ze de presentatoren zijn persoonlijke gegevens.

ZIE OOK: Website voor vreemdgangers gehackt: 37 miljoen profielen op straat

"Het voelt alsof we Jerry Springer zijn", lachte presentator Fitzy. "We zoeken hem nu op. En zijn gegevens onthullen dat hij inderdaad gebruik maakt van deze website, Jo." 

Jo, geschokt: "Meen je dat echt? Hou je me voor de gek?"

Fitzy: "Ja, nee, nee, sorry…"

Emotioneel hing Jo op: "Deze websites zijn walgelijk!"

Fitzy en zijn collega kregen direct spijt. "O, ik weet niet of we dat hadden moeten doen", zei Wippa. "Dit voelt niet goed. Het spijt me dat dit is gebeurd, Jo. Ik voel me er slecht over."

Ophef over actie
Maar het kwaad was al geschied en op social media ontstond direct veel ophef over de actie van het radioduo, schrijft The Guardian.

Zo twitterde een luisteraar: "Ik wil niet op de radio horen hoe jullie live iemands leven kapot maken. Het is niet grappig, het is vreselijk."

Beluister het fragment hier:

19 augustus 2015 00:36, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Gênant voor klanten: data vreemdgangerssite online

Hackers hebben gestolen data van vreemdgangerssite Ashley Madison online gezet. Ze dreigden daar al mee na de hack, maar nu liggen gevoelige gegevens van 37 miljoen gebruikers echt op straat.

Volgens techsite Ars Technica is een bestand van 10 gigabyte online gezet. De hackers eisten dat Avid Life Media, het bedrijf achter Ashley Madison en Established Men, zijn websites offline zou halen. Aan dat verzoek heeft Avid Life Media geen gehoor gegeven, waardoor de hackers de data van gebruikers hebben gepubliceerd.

De hack is behoorlijk gênant voor klanten van de site, die logischerwijs anoniem willen blijven. Ook Nederlanders zijn klant bij Ashley Madison.

ZIE OOK: Website voor vreemdgangers gehackt: 37 miljoen profielen op straat

Het databestand bevat e-mailadressen, wachtwoorden, profielen, creditcardgegevens en andere gevoelige data. Ars Technica wijst erop dat iedereen een account gemaakt kan hebben op de naam van iemand anders, maar dat de creditcardgegevens en de daaraan gekoppelde betalingen lastiger na te maken zijn.

Geen wachtwoorden maar hashes
De wachtwoorden uit het door de hackers gepubliceerde databestand zijn gehasht. Dit betekent dat niet de daadwerkelijke wachtwoorden zijn gepubliceerd, maar een soort lange en ingewikkelde codes die zich voordoen als wachtwoorden. Het is voor hackers mogelijk om deze hashes te kraken, maar Ashley Madison heeft de hashes redelijk goed beveiligd.

Indien hackers erin slagen om een hash te kraken en naar een wachtwoord om te zetten, kunnen zij - indien de gebruiker het wachtwoord niet heeft veranderd - op Ashley Madison inloggen en privécommunicatie inzien. Ook zou het gekraakte wachtwoord kunnen worden gebruikt om in te loggen bij het gekoppelde e-mailadres, als de gebruiker voor zowel Ashley Madison als de e-maildienst hetzelfde wachtwoord gebruikt.

FBI
Ashley Madison werd in juli gehackt. Daarbij werden gegevens van 37 miljoen gebruikers gestolen. De eigenaar van de site zegt samen te werken met de FBI, na het openbaar maken van de gegevens.

20 juli 2015 09:06, in:

Site vreemdgangers gekraakt

Website voor vreemdgangers gehackt: 37 miljoen profielen op straat

Website voor vreemdgangers gehackt: 37 miljoen profielen op straat

Hackers dreigen de namen en seksuele fantasieën bekend te maken van 37 miljoen gebruikers van AshleyMadison.com, een datingssite voor vreemdgangers.

De website heeft als motto 'het leven is kort, heb een affaire’. De hackers dreigen alle supergevoelige gegevens van de gebruikers op straat te gooien, als de website niet verdwijnt: creditcardgegevens, namen en alle pikante details die ze op hun profiel aangeven. 

ZIE OOK: Zes tips van SGP-leider Van der Staaij om vreemdgaan te voorkomen

Avid Life Media, het moederbedrijf achter deze en nog enkele andere omstreden websites heeft toegegeven inderdaad te zijn gehackt, maar zegt dat alle gaten in de beveiliging nu weer gedicht zijn. Ashley Madison is ook in Nederland actief. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse gebruikers de website heeft.

De hackers, die zich het Impact Team noemen, maakten hun hack bekend met een boodschap aan het bedrijf. "Trevor Stokes, hoofd techniek van het bedrijf, zei ooit dat hij graag zou zien dat hackers probeerden persoonlijke informatie te laten lekken", schrijven de hackers in een statement. "Nou Trevor, welkom in je f***ing nachtmerrie."

Vreemdgaan is niet het probleem
Overigens, wie nu denkt dat het de hackers er hogere waarden over relaties op na houden, heeft het mis. Dat de website vreemdgaan promoot, is niet het probleem, maar wel dat het voor 19 dollar een niet werkende extra service aanbiedt. 

Wie na afloop wil dat zijn avontuurtje nooit kan uitlekken, kan namelijk voor dat bedrag al zijn gegevens ‘voorgoed’ uit alle systemen laten wissen. Dat is volgens de hackers een leugen