Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn demonstranten opgepakt. Ze demonstreerden op plaatsen waar dat niet mocht. Sinterklaas kwam aan in Gouda.

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn demonstranten opgepakt. Ze demonstreerden op plaatsen waar dat niet mocht. Sinterklaas kwam aan in Gouda.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
16 november 2014 06:29, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Rumoer rond intocht Sinterklaas wereldnieuws

Ook in het buitenland is veel aandacht besteed aan de discussie rond Zwarte Piet en de arrestaties rond de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

De Britse krant Daily Express schrijft dat de 'zwartepietenrel is overgekookt' na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook de gezaghebbende site The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht. In België wordt verbaasd gereageerd over het verstoren van een kinderfeest.

ZIE OOK: Betogers verzieken intocht in Gouda

Behalve voor de vele arrestaties hebben media ook speciale aandacht voor de kaas- en stroopwafelpiet, gisteren geïntroduceerd in Gouda. Onder meer de Canadese krant The Toronto Star noemt de gele 'Cheese Pete' een handreiking naar tegenstanders van Zwarte Piet én een knipoog naar het belangrijkste exportproduct van Gouda, kaas.

Ook het Sinterklaasjournaal is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. "Een ander teken dat tijden veranderen, is de witte Piet die donderdagavond te zien was in het dagelijkse tv-programma over Sinterklaas", meldt de Sun Herald, een krant uit Australië.

ZIE OOK: Witte pieten duiken op in Sinterklaasjournaal

De discussie die de politiek voert over Zwarte Piet wordt daarbij even aangestipt. Zo schrijven Australische, Amerikaanse en Canadese journalisten over Geert Wilders die 'wil dat Zwarte Piet zwart blijft - volgens de wet', terwijl de liberalen willen dat er mee rekening wordt gehouden met racisme.   

Alle verhalen worden rijkelijk geïllustreerd met foto's van de overwegend zwarte Zwarte Pieten die bij de intochten aanwezig waren, maar ook van de opstootjes tussen demonstranten en politie.

 

15 november 2014 22:34, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Alle arrestanten intocht op vrije voeten

De 90 demonstranten die bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn aangehouden zijn allemaal weer vrij.

Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. 60 demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en 30 anderen hadden zich schuldig gemaakt aan 'andere wanordelijkheden'. Een deel van de arrestanten kreeg een boete van 220 euro.

Voor- en tegenstanders
De gemeente had locaties aangewezen waar gedemonstreerd mocht worden. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar De Markt.

ZIE OOK: 'Zonde dat er zoveel politie nodig is op een kinderfeest'

Tegenstanders van Zwarte Piet rolden een spandoek uit met: 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders gingen voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.

15 november 2014 21:02, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Documentairemaakster Sunny Bergman weer op vrije voeten

Documentairemaakster Sunny Bergman is weer vrij. Ook haar geluidsman is door de politie vrijgelaten. Dat heeft Monique Busman van de VPRO gemeld.

Sunny Bergman en haar geluidsman werden tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda gearresteerd. Ze filmde tijdens de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als roet, die de VPRO op 1 december uitzendt.


Sunny Bergman werd vanmiddag gearresteerd in Gouda (ANP)

Volgens Monique Busman is Sunny blij en opgelucht dat ze weer vrij is. Toch is ze ook ontzet door de arrestatie. ,,Ze is enorm verbaasd dat ze als journalist en documentairemaakster tijdens haar werk werd gearresteerd'', aldus Busman.

Sunny Bergman staat bekend als tegenstander van het schminken van pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank in Amsterdam aankaartten.

ZIE OOK: Sunny Bergman opgepakt bij intocht Sint

15 november 2014 17:12, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Negentig mensen aangehouden bij intocht

Er zijn negentig mensen aangehouden bij de intocht van Sinterklaas in Gouda. Eerder sprak de politie van zestig aanhoudingen.

Zestig mensen zijn volgens een woordvoerder aangehouden omdat ze zich niet hielden aan de regels die waren gesteld voor de demonstratie. Zij zijn tegenstanders van Zwarte Piet. De mensen hebben een boete van 220 euro gekregen. "Dat is fors, maar extra zwaar weegt dat ze een kinderfeest hebben verpest", aldus de woordvoerder.

Daarnaast is een groep van dertig arrestanten aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die een confrontatie met elkaar aangingen. Er was volgens de politie sprake van duw- en trekwerk op zo'n gevoelige locatie dat agenten het nodig vonden om ze te arresteren. Het is nog onduidelijk wat zij voor straf krijgen.

ZIE OOK: 'Aanpassing Zwarte Piet niet voldoende'

Minister-president Rutte noemde de ongeregeldheden 'diep, diep triest'. Ook de burgemeester van Gouda sprak zijn afschuw uit. 

15 november 2014 16:16, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Demonstrant: Aanpassing Zwarte Piet niet voldoende

Eén van de opgepakte actievoerders in Gouda zegt dat hij 'hard behandeld' is bij zijn arrestatie. "We zijn op een onmenselijke manier in de cel gegooid", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De man maakte onderdeel uit van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' bij de Sinterklaasintocht in Gouda. "Ik heb een paar uur op het bureau gezeten, ik hoor nog of ik een boete krijg of iets anders."

ZIE OOK: Zestig aanhoudingen bij intocht Sinterklaas in Gouda

Volgens de demonstrant is de actiegroep beroofd van het recht op vrijheid van meningsuiting.

Met de aanpassingen aan de intocht, zoals het mee laten lopen van witte pieten en een clownspieten, nemen de actievoerders geen genoegen. "Er lopen nog steeds zwarte pieten mee. Racisme blijft racisme, ook goed bedoeld racisme."

15 november 2014 15:27, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

OM: Demonstranten vandaag weer vrij

De demonstranten tegen Zwarte Piet, die in Gouda zijn opgepakt, komen vandaag weer vrij. "Ze worden heengezonden met een boete", zegt een woordvoerder van het OM.

Het OM zegt er ongeveer 60 mensen zijn aangehouden voor een 'overtreding van de wet openbare manifestaties'. Ze krijgen een boete omdat ze wilden demonstreren op een locatie waar dat niet was toegestaan.

15 november 2014 15:25, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Sunny Bergman gearresteerd bij intocht

Documentairemaakster Sunny Bergman is tijdens de intocht van Sinterklaas gearresteerd. Ze filmde tijdens de intocht de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als Roet die de VPRO op 1 december uitzendt.

Volgens producent Monique Busman van de VPRO heeft de politie aanvankelijk ook de camera van Sunny Bergman in beslag genomen, maar heeft haar producer die inmiddels weer terug. Busman vertelt dat de documentairemaakster door de politie werd geïsoleerd door de politie voordat ze werd opgepakt en haar camera moest afstaan. Sunny is overgebracht naar het politiebureau in Den Haag.


De politie voert Sunny af vandaag in Gouda (ANP)

Volgens de VPRO was de documentairemaakster bij de demonstratie als waarnemend journalist en niet als actievoerster. Sunny Bergman staat bekend als tegenstander van het zwartschminken van Pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank aankaartten. ''Ik wil niet dat witte kinderen opgroeien met racistische stereotypen'', hield ze de rechtbank in Amsterdam vorig jaar voor.

Sunny Bergman is bekend van haar documentaire Beperkt Houdbaar, waarin ze kanttekeningen plaatst bij het huidige schoonheidsideaal en plastische chirurgie. Na Beperkt Houdbaar maakte ze ook nog Sunny Side of Sex en Sletvrees? Voor Sletvrees? kreeg ze vorig jaar van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) de NVVS Mediaprijs 2013.

ZIE OOK: 'Leuke intocht, niks mis mee'

15 november 2014 14:31
"Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt. Ik ben bedroefd dat het zo is gelopen en hoop dat we snel af zijn van de discussie"
Burgemeester van Gouda reageert op de arrestaties
15 november 2014 14:14, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Zestig aanhoudingen bij intocht Sinterklaas in Gouda

Bij rellen rond de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zeker zestig voor- en tegenstanders van Zwarte Piet aangehouden. Dat heeft de burgemeester van Gouda gezegd.

"Dat bedroeft mij, jammer dat de intocht tot aanhoudingen leidt", zei de burgemeester op de persconferentie na afloop van de intocht.   

De mensen zijn opgepakt omdat ze op plekken stonden waar demonstreren niet is toegestaan. De gemeente Gouda heeft twee plekken aangewezen om te demonstreren. Ook moest de politie meerdere keren in actie komen toen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar te lijf gingen.  

ZIE OOK: Arrestatie na arrestatie in Gouda

15 november 2014 13:54

Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

open
 • slideshow
  Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

  Terwijl Sinterklaas onthaald wordt op het bordes van het stadhuis, gaat het aan de achterkant mis. (foto: Jo van Egmond)

 • slideshow
  Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

  Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan de confrontatie met elkaar aan. (foto: Jo van Egmond)

 • slideshow
  Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

  De politie heeft extra agenten op paard ingezet. (foto: Jo van Egmond)

 • slideshow
  Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

  De aanhoudingen verlopen redelijk rustig. Een enkeling verzet zich. (foto: Jo van Egmond)

 • slideshow
  Opstootjes en arrestaties tijdens intocht

  Hoeveel aanhoudingen er zijn gedaan is niet bekend. (foto: Jo van Egmond)

15 november 2014 13:53

Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

open
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Kinderen hebben er even op moeten wachten, maar Sinterklaas is weer in het land.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Vanmorgen kwam de goedheiligman aan in Gouda. Gelukkig waren de Pieten er weer bij, want dat dreigde nog even mis te gaan.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Omdat een Pietje de kraan open had laten staan, waren de Pieten van boord gegaan. Opa-Piet moest daarom nieuwe Pieten opleiden.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  In Gouda kwam het allemaal goed. Duizenden kinderen stonden de Pakjesboot op te wachten.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Sinterklaas werd binnengehaald met groot applaus. Vervolgens trok hij op zijn trouwe paard door de stad.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Naast de Zwarte Pieten waren er in Gouda ook kaas- en stroopwafelpieten.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  En zelfs een clownspiet.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Het blijft spannend rond de intocht. De Pieten die later aankwamen zijn weer vertrokken, omdat er teveel waren.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  De vertrokken Pieten hebben Pakjesboot 14 weer meegenomen.

  ANP
 • slideshow
  Zo kwam Sinterklaas aan in Gouda

  Sinterklaas weet nog van niks. Hij ging op zijn troon op het markplein in Gouda zitten.

  ANP
15 november 2014 13:41, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Beeld van escalatie bij stadhuis Gouda

De sfeer bij de intocht van Sinterklaas is uiterst grimmig. Demonstranten tegen Zwarte Piet krijgen te maken met een tegendemonstratie. Op de beelden is goed te zien hoe de politie de grootste moeite heeft om de partijen uit elkaar te houden.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Extra politie met paarden nu aangekomen” @Jovanegmond op Twitter

15 november 2014 13:30, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Arrestatie na arrestatie bij intocht Sinterklaas

De ene na de andere demonstrant wordt momenteel opgepakt in Gouda tijdens de Sinterklaasintocht. De sfeer wordt steeds grimmiger.

Hoeveel mensen er zijn opgepakt, kan de politie niet zeggen. Het gaat om zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. De mensen zijn opgepakt omdat ze op plekken staan waar demonstreren niet is toegestaan.  De gemeente Gouda heeft twee plekken aangewezen waar demonstraties zijn toegestaan.

ZIE OOK: 'Sfeer in Gouda steeds grimmiger'

Een politiewoordvoerder laat weten dat mensen eerst een waarschuwing krijgen. "Als ze niet luisteren naar de waarschuwing worden ze opgepakt", zegt de woordvoerder. 

Buiten het oog van de tv-camera's werd over en weer getrokken, geduwd en gescholden. Er is veel politie op de been.

ZIE OOK: Sinterklaas is aangekomen in Gouda

Ook de sfeer in de stad wordt steeds grimmiger, ziet RTL Nieuws-redacteur Jo van Egmond. "Er zijn opstootjes tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet." 

Bekijk hier de beelden van de eerste arrestatie:

15 november 2014 13:22, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

'Leuke intocht, niks mis mee'

'Leuke intocht, niks mis mee'

De storm rond het Sinterklaasfeest is dan nog wel niet gaan liggen, bekend Nederland laat via Twitter weten in elk geval wel ouderwets te genieten van de intocht in Gouda zaterdag.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Wat een bizar contrast: het stille protest, en ouders en kinderen die naar de intocht kijken, liedjes zingen. #Gouda #intocht2014@Jovanegmond (Redacteur Jo van Egmond) op Twitter

15 november 2014 12:37, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Sinterklaas is aangekomen in Gouda

Sinterklaas is aangekomen in Gouda. De goedheiligman zette aan het begin van de middag voet aan wal en begint nu aan zijn intocht door de stad. Die tocht duurt tot ongeveer 13.15 uur.

Langs de route staan ongeveer 40.000 mensen. Een groep demonstranten protesteert in de stad tegen Zwarte Piet. Meerdere demonstranten zijn opgepakt omdat ze op plekken stonden waar ze niet mochten demonstreren.

ZIE OOK: Beelden afvoeren eerste demonstrant Gouda

In Gouda zijn ook stroopwafel- en kaaspieten en ook witte pieten aanwezig. De Sint komt vandaag niet alleen in Gouda aan, ook andere plaatsen in Nederland halen hem binnen.

15 november 2014 11:25, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Protestgroep wil naar centrum Gouda

Protestgroep Kick Out Zwarte Piet is nog steeds van plan tijdens de intocht van Sinterklaas op het Marktplein in Gouda bijeen te komen. Dat plein ligt buiten de aangewezen plekken waar gedemonstreerd mag worden.

De gemeente Gouda heeft eerder andere plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht gedemonstreerd mag worden. Het gaat om het Schouwburgplein en het Huis van de Stad, locaties die buiten het centrum liggen.

Nieuwe traditie zien
Maar Kick Out Zwarte Piet vindt dat het "iedere burger vrij staat om onze traditie bij te wonen". De woorvoerder liet weten dat hij het zich 'niet kan voorstellen dat wij in onze rechten worden beperkt'. "Wij willen ook de kaas- en stroopwafel piet bewonderen."

Hoeveel mensen Kick Out Zwarte Piet precies in Gouda verwacht, kon hij niet zeggen. De groepering wil "in de geest van Martin Luther King en Nelson Mandela kenbaar maken dat de racistische karikatuur Zwarte Piet niet thuishoort in een beschaafd land".

15 november 2014 11:00

Gouda is er klaar voor

open
 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Het podium waar Sinterklaas rond 12:00 uur welkom wordt geheten voor het stadhuis op de Goudse Markt, staat klaar.

 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Gouda verwacht rond de 50.000 bezoekers. Verder zijn er kaas-, stroopwafel,- clowns- en Zwarte Pieten.

 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Het is oerhollands weer: tijdens de intocht staan regen, wind en bewolking op het menu.

 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Grote en kleine schoenen voorzien van tekeningen hangen aan een brug in het centrum van de stad.

 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Dit is de plek waar de Sint met zijn pieten, als de reis goed verloopt, voet aan wal zet.

 • slideshow
  Gouda is er klaar voor

  Onder de toeschouwers staan ook demonstranten die protesteren tegen het verschijnsel Zwarte Piet.

15 november 2014 08:00, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Hij komt, hij komt...

Sinterklaas komt vandaag om 12:00 uur aan in kaasstad Gouda. De weersvoorspellingen zijn redelijk gunstig. Lees hier alles over de aankomst van de goedheiligman.

 • In de kaasstad zet Sinterklaas rond 12:00 uur voet aan wal. De NTR zendt de landelijke intocht van 12:00 tot 13:15 uur live uit op NPO 3. 
 • De gemeente verwacht dat er zo'n 40.000 mensen langs de route staan. 

  Demonstraties tegen Zwarte Piet
   
 • Tussen de bezoekers zal ook een groep demonstranten staan die protesteert tegen het verschijnsel Zwarte Piet. Voor de demonstranten heeft de gemeente aparte plekken aangewezen.
 • Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
 • Er loopt ook een onbekend aantal politieagenten mee. 
 • Zij zijn verkleed als Zwarte Piet en dragen hun dienstwapen.

De (Zwarte) Pieten

 • De verwachting is dat er in Gouda naast Zwarte ook Witte Pieten in het gevolg van Sinterklaas meelopen. 
 • Verder zijn er acht stroopwafel- en kaaspieten.
 • Amsterdam heeft de 'schoorsteenpiet' geïntroduceerd, de nieuwste aanwinst tijdens de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad morgen.

Het weer

 • De weersvoorspellingen zijn redelijk gunstig voor de landelijke intocht.
 • Het is bewolkt en er is kans op regen, maar aan het eind van de ochtend wordt het op de meeste plaatsen droog. 
 • Het wordt rond de 11 graden en er staat een matige wind.

OPROEP: RTL Nieuws is benieuwd hoe de pieten er bij jou uit zien. Stuur je foto in via: [email protected]

ZIE OOK: Sinterklaasintocht begeleid door gewapende pieten

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“De Sint komt met regen NL binnen, maar 's middags zal droog weer winnen. Het kwik stijgt naar 10 gr. rond, de wind blijft op de achtergrond.” @WilliamHuizinga op Twitter

14 november 2014 18:44, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Nu ook clownspieten in Sinterklaasjournaal

Na de zwarte, donkerbruine en witte pieten waren er net weer drie nieuwe pieten te zien in het Sinterklaasjournaal: de clownspieten.

Deze pieten waren wit geschminkt als clown en hadden een pruik op, maar gingen gekleed in een zwartepietenpak. Een dag eerder hadden de witte pieten hun entree gemaakt.

ZIE OOK: Amsterdam presenteert zijn nieuwe 'zwarte' piet

Eerder vandaag presenteerde Amsterdam al de schoorsteenpiet. Enkele van deze pieten zullen zondag bij de inkomst van Sinterklaas in de hoofdstad te zien zijn. Hiermee wil Amsterdam tegemoet komen aan inwoners die Zwarte Piet racistisch vinden.

Morgen is de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda. Ook daar zullen de pieten niet alleen zwart zijn. Er lopen ook kaas- en stroopwafelpieten mee.

14 november 2014 15:04, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

'Stil protest tegen Zwarte Piet langs route intocht Gouda'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil zich morgen niet door de burgemeester van Gouda laten verbannen naar de protestvakken, die tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas voor betogers zijn gereserveerd.

Die speciaal aangewezen demonstratieplekken, waaronder de ruimte voor het zogeheten Huis van de Stad (zie foto rechts), bevinden zich buiten de centrumring. De actiegroep roept op tot een stil en vreedzaam protest langs de route.

"Het gaat om vrijheid van meningsuiting", meldt de groep aan RTL Nieuws. "Wij willen net als alle andere mensen aanwezig zijn bij de intocht. Dat wij een andere mening hebben, moet niets uitmaken. We zullen niets doen, alleen onze rug toekeren naar de Sint en de pieten."

ZIE OOK: Speciale demonstratieplekken bij intocht Gouda

Of de gemeente stappen zal ondernemen tegen de demonstranten, is onduidelijk. "Op de inhoud van de veiligheidsmaatregelen gaan wij niet in", meldt de gemeente Gouda. "We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen treffen. In ieder geval staat buiten kijf dat de openbare orde en veiligheid in Gouda tijdens de sinterklaasintocht niet in het geding mogen komen."

08 november 2014 13:14, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Speciale demonstratieplekken tijdens Sinterklaasintocht

Gouda gaat speciale plekken aanwijzen voor mensen die willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in die stad. Dit vanwege de ophef rond Zwarte Piet.

Dat heeft burgemeester Milo Schoenmaker zojuist bekendgemaakt. Het gaat om het Schouwburgplein en het plein voor het Huis van de Stad. Beide locaties liggen buiten de zogenoemde centrumring. 

Volgens de burgemeester zijn demonstraties wettelijk toegestaan maar de gemeente wil niet dat demonstranten langs de route van de intocht of in het publiek op De Markt staan. 

ZIE OOK: Sinterklaas-intocht begeleid door gewapende pieten

Volgende week zaterdag komt de sint aan. De burgemeester wil niet bevestigen of Sinterklaas tijdens de intocht begeleid wordt door agenten verkleed als zwarte piet, zoals het AD meldde.

"Op de inhoud van veiligheidsmaatregelen gaan wij niet in. We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen nemen," stelde burgemeester Schoenmaker.

08 november 2014 06:47, in:

Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Sinterklaasintocht begeleid door gewapende pieten

Sinterklaasintocht begeleid door gewapende pieten

Sinterklaas wordt tijdens de nationale intocht komende zaterdag in Gouda begeleid door agenten van speciale aanhoudingseenheden vermomd als Zwarte Piet. De undercover-pieten worden zo onopvallend mogelijk bewapend.

Daartoe is besloten naar aanleiding van de felle zwartenpietendiscussie van de afgelopen tijd, verklaren bronnen binnen de politie tegenover het AD.

Botsing voor- en tegenstanders
Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zowel de groep 'Pro Zwarte Piet' als de groep 'Kick out Zwarte Piet' komen in Gouda bijeen.

ZIE OOK: Zwarte Piet wordt Polderpiet

De undercover-agenten moeten opgaan in het gewone gevolg van Sinterklaas en ontkomen er niet aan te worden geschminkt. Het is onduidelijk of er bij eerdere intochten ook gebruik is gemaakt van pietenagenten.