Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 december 2014 04:25, in:

Uitbraak vogelgriep

Schade vogelgriep gaat richting 40 miljoen

De recente uitbraak van vogelgriep heeft de sector en de de overheid tot nog toe 32 miljoen tot 39 miljoen euro gekost.

Dat heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend. De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette bedrijven en indirecte kosten door het vervoersverbod en het stilvallen van de export.

Vervoersverbod
Niet alleen de overheid en de pluimveehouders, maar ook slachterijen, broederijen en vermeerderingsbedrijven hebben schade opgelopen door de vogelgriep. LEI becijfert de directe schade door de ruimingen en het stilleggen van slachterijen op 15 tot 18 miljoen euro, de overige kosten komen door de maatregelen en doordat landen buiten de EU, zoals Rusland, vlees en eieren uit Europa weren vanwege de diverse uitbraken van vogelgriep.

ZIE OOK: Vervoersverbod pluimvee in westen Nederland blijft van kracht

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) versoepelde de maatregelen afgelopen week, maar het regime blijft voorlopig strenger dan normaal. Zo mogen transportwagens per rit hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten ze worden ontsmet. In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.