Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 februari 2013 16:53

Ruim 25.000 claims over te dure televisies

Thinkstock

Binnen een week hebben zich meer dan 25.000 mensen gemeld om het geld terug te krijgen dat ze te veel betaalden voor een televisie. Dat meldde ConsumentenClaim.

Philips steekt er met kop en schouders bovenuit met 55 procent van de meldingen. Daarna volgen Panasonic, Sony, JVC en Samsung elk met minder dan 10 procent. Niet alleen particulieren hebben zich laten registreren, maar ook bijvoorbeeld bedrijven met in één keer 500 toestellen.

Verboden kartelvorming

In december werd bekend dat Philips en zes andere bedrijven zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan verboden kartelvorming bij de verkoop van beeldbuizen. De Europese Commissie legde de bedrijven een boete op van 1,47 miljard euro.

Volgens ConsumentenClaim betaalden vrijwel alle consumenten die tussen 1996 en 2006 een televisie of een computermonitor kochten zo'n 10 procent te veel door de kartelafspraken.

Over de mensen die zich melden, heeft de organisatie wat gegevens op een rijtje gezet: 82 procent is man, een derde is tussen de 60 en 70 jaar en 96 procent heeft de bon nog. Verder gaat het in 7 procent van de gevallen om een computermonitor. De rest is tv.

'Bon nog hebben is vereiste'

ConsumentenClaim brengt pas kosten in rekening als de massaclaim succesvol afloopt. Volgens directeur Stef Smit kan dat 5 tot 25 procent van de opbrengst zijn. Hij weet niet hoeveel mensen zich uiteindelijk zullen aanmelden. "Maat het gaat om een potentieel van miljoenen consumenten. Je moet alleen wel de bon nog hebben en de moeite doen."

Aanmelden op de website kan de komende maanden nog. Er loopt nog een hoger beroep van Philips tegen het oordeel over de kartelvorming.

Topnieuws