Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 november 2013 13:17, in:

Goederentrein ontspoord

Reparatie spoor Borne loopt mogelijk uit

Het wordt 'heel erg spannend' of het beschadigde spoor bij Borne in Twente maandagochtend weer klaar is voor gebruik. Spoorbeheerder ProRail zet alles op alles om dat tijdstip te halen, maar dan mogen er geen tegenslagen meer zijn.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. Het grootste probleem bij het werk is dat de dwarsliggers op het spoor veel ernstiger beschadigd zijn dan gedacht, zodat er bij het omwisselen geregeld grote brokstukken uit elkaar vallen. Dan moet de robottrein die aan het werk is stoppen en dat veroorzaakt veel tijdverlies.

Spoedklus
Een ontspoorde goederentrein veroorzaakte woensdag schade aan 4 kilometer spoor. Sindsdien ligt het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo stil. Uit binnen- en buitenland zijn spoorwerkers en materialen aangevoerd om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Gewoonlijk vergt het voorbereiden van zo'n klus ongeveer anderhalf jaar, aldus ProRail.

De robottrein die 6000 kapotte dwarsliggers vervangt begint vrijdagmiddag aan het tracé waarin 6 spoorwegovergangen zitten. Aannemer en spoorbeheerder vrezen dat reparatie van dat gedeelte veel tijd zal vergen, aangezien de trein voor elke overgang moet stoppen, werktuigen op moet hijsen, over de overgang moet rijden en weer gebruiksklaar moet worden.