Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Racisme na selfie Oranje

Een onschuldige selfie die international Leroy Fer deelde op social media heeft tot veel racistische reacties geleid. Hierdoor is de roep om de aanpak van racisme op social media aangewakkerd.

Een onschuldige selfie die international Leroy Fer deelde op social media heeft tot veel racistische reacties geleid. Hierdoor is de roep om de aanpak van racisme op social media aangewakkerd.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
09 maart 2015 10:13, in:

Racisme na selfie Oranje

Boetes voor racistische reacties op Oranje-selfie

Boetes voor racistische reacties op Oranje-selfie

Drie mensen die racistische reacties plaatsten bij een selfie van Oranjespeler Leroy Fer, hebben een boete van 360 euro gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Fer plaatste in november vorig jaar een foto op Twitter met daarop negen donkere spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische. Er werden vergelijkingen gemaakt met apen en veel mensen beschreven de spelers als zwarte pieten en slaven. 

ZIE OOK: Racisme op social media: hoe moet je het bestrijden? Zes vragen

Het OM startte een onderzoek en bekeek welke reacties zodanig kwetsend waren dat strafvervolging mogelijk was. Drie van de schrijvers van de racistische reacties kregen daarop een boete van 360 euro als schikkingsvoorstel. De drie komen uit de regio’s Den Haag, Rotterdam en Breda. Als ze niet betalen, dan moeten de verdachten voor de rechter komen. 

Het OM meldt op dit moment alleen dat het gaat om 'strafbare uitlatingen', wat de drie precies hebben geschreven wordt op niet gemeld. 

Spelers blij
Oranje-international Leroy Fer is tevreden, meldt de KNVB. "Ik ben blij met de actie van het OM. Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kán. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen," zegt Fer. 

Ook Robin van Persie, aanvoerder van Oranje, is verheugd: "Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland ook al aangaf, wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het 'gewone' leven mag dat ook niet zo zijn."

18 november 2014 07:38, in:

Racisme na selfie Oranje

Fer rekent op actie Openbaar Ministerie

Fer rekent op actie Openbaar Ministerie

Leroy Fer rekent erop dat het Openbaar Ministerie de schrijvers van de racistische reacties op zijn 'selfie' straft.

Dat zegt de international van het Nederlands elftal dinsdag in De Telegraaf. "De teksten raken me diep. Het voelt alsof die mensen willen zeggen: jij hoort niet in het Nederlands elftal'', zegt de middenvelder.

Het OM kondigde een onderzoek aan bekijkt of de reacties zodanig kwetsend zijn dat strafvervolging mogelijk is.

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

Aanvoerder Robin van Persie riep na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd van zondag tegen Letland (6-0) al op de daders hard aan te pakken.

17 november 2014 23:48, in:

Racisme na selfie Oranje

Leroy Fer: Dit doet hartstikke veel pijn

VIDEO - Een selfie die Oranjespeler Leroy Fer deelde op social media heeft tot veel racistische reacties geleid. "Dit doet me hartstikke veel pijn. Dit kan zo niet langer", vertelt Leroy in RTL Late Night.

Aanvoerder Robin van Persie deed na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) al een emotionele oproep. "Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens", aldus Robin.

17 november 2014 19:27, in:

Racisme na selfie Oranje

BN'ers geschrokken van racistische opmerkingen

Een gezellige selfie van Leroy Fer tijdens de voorbereiding van onze jongens op de wedstrijd tegen Letland leverde bizarre racisitsche reacties op. Bekende Nederlanders zijn geschokt.

"Ik was uitermate geschokt", vertelt Barbara Barend aan RTL Boulevard. "Laat de rechter maar uitspraak doen. Ik denk dat die mensen zich kapot schrikken als ze vervolgd worden", aldus de sportliefhebber.

17 november 2014 17:38, in:

Racisme na selfie Oranje

OM onderzoekt racisme tegen Oranjespelers

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of racistische reacties op een 'selfie' van international Leroy Fer mogelijk strafbaar zijn.

Het gaat om een oriënterend onderzoek. Het OM verzamelt daarin feiten en onderzoekt wie wat heeft geplaatst. Een beslissing over mogelijke vervolging is nog niet genomen. Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

ZIE OOK: Racisme op social media: hoe moet je het bestrijden? Zes vragen

"Onsmakelijk", zo noemt de KNVB de verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet. "Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar. De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen opgetreden moet worden door het OM. Alle beschikbare bewijslast staat of stond online", liet de bond in een verklaring weten.

Aanvoerder Robin van Persie deed na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd gisteren tegen Letland (6-0) al een emotionele oproep. "Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens", aldus Van Persie, die uitgebreid met de betrokken spelers had gepraat.

17 november 2014 16:32, in:

Racisme na selfie Oranje

Opstelten raadt spelers aan om aangifte te doen

Het Openbaar Ministerie gaat de racisten die hebben gereageerd op foto van Leroy Fer nog niet vervolgen, laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten.

Het OM wacht eerst af of er aangifte gedaan wordt. Als dat niet gebeurt, sluit Justitie niet uit dat ze zelf aangifte doet vanwege de uitlatingen.

Opstelten 
Minister Ivo Opstelten van Justitie vindt dat het OM aan zet is. "Ik wacht nu af wat het Openbaar Ministerie doet", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Die is daar naar aan het kijken en die moeten dat gewoon doen, vanwege onze rechtstaat."

ZIE OOK: Racisme op social media, hoe moet je het bestrijden?

Opstelten zegt te zijn geschrokken van de racistische reacties, hij noemt ze walgelijk. Hij prijst Oranje-aanvoerder Van Persie om zijn publieke reactie op de uitlatingen: "Ik vind Van Persie een grootheid. En ik vind het goed dat hij dat zegt. Rechtstreeks, rechttoe, rechtaan. Dat spreekt mij zeer aan." Ook raadt de minister de spelers aan om aangifte te doen.

17 november 2014 15:37, in:

Racisme na selfie Oranje

KNVB: OM moet racisten aanpakken

De voetbalbond KNVB en de spelers vinden dat het Openbaar Ministerie actie moet ondernemen naar aanleiding van de racistische reacties op internet op een 'selfie' van international Leroy Fer.

Na overleg met de spelersgroep heeft de KNVB besloten voorlopig geen aangifte te doen, maar wel volledige medewerking te willen verlenen aan een mogelijk onderzoek. "Alle beschikbare bewijslast staat of stond online", laat de bond in een verklaring weten.

ZIE OOK: Racisme op social media, hoe moet je het bestrijden?

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waarvan enkele racistische. "Onsmakelijk", zo noemt de KNVB de verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet. "Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar."

 

 

17 november 2014 15:34, in:

Racisme na selfie Oranje

Marcouch: Pak racistische reacties op selfie hard aan

PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch wil dat de mensen die racistische reacties plaatsten bij een selfie van voetballer Leroy Fer hard worden aangepakt. 'Dit is racisme en dat is een overtreding van de wet.'

Marcouch wil dat de betrokken ministers van Veiligheid en Binnenlandse Zaken er bij het Openbaar Ministerie en de politie op aandringen 'werk te maken van het aanpakken van de racisten.' 

ZIE OOK: Hoe bestrijdt je racisme op social media? 

Ook wil de PvdA'er dat het kabinet meer dan tot nu toe stelling neemt tegen racisme en discriminatie. "Ze moeten uitdragen dat we in dit land niet op die manier met elkaar omgaan, dat racisme een vorm van haat is die onze samenleving ontwricht. En dat we dat op geen enkele manier zullen toelaten."

Marcouch is zeer te spreken over de reactie van Robin van Persie die het racisme in scherpe bewoordingen heeft veroordeeld en ook pleit voor een harde aanpak. Het Kamerlid hoopt dat veel meer voetballers en andere bekende Nederlanders dat zullen doen. 

17 november 2014 14:20, in:

Racisme na selfie Oranje

Racisme op social media: hoe moet je het bestrijden? Zes vragen

Gekleurde spelers van het Nederlands elftal krijgen racistische opmerkingen te verwerken nadat ze gezamenlijk verschenen op een foto op Instagram. Hoe kun je racisme op social media bestrijden?

1. Racistische commentaren op social media: dat is toch niet voor het eerst?
Nee, zeker niet. Die zijn net zo oud als social media zelf. Ook in Nederland hebben we al een paar affaires achter de rug, met als voorlopig dieptepunt de opmerkingen die zangeres Anouk ten deel vielen toen ze vorig jaar op Facebook liet weten dat de Zwarte Piet-traditie wat haar betreft mocht worden afgeschaft.

2. Waarom is de ophef nu zo groot?
Dat zal veel met de timing te maken hebben. De gemoederen waren verhit: het was niet alleen het weekend waarin het Nederlands elftal een cruciale wedstrijd tegen Letland moest spelen, maar ook dat waarin het debat over Zwarte Piet oplaaide tot ongekende hoogte.

ZIE OOK: PvdA: Bestraf racisme op social media na selfie Oranje

3. Discriminatie is toch strafbaar? Waarom doen de spelers van het Nederlands elftal geen aangifte?
Dat zijn ze aan het overwegen, meldt de KNVB. Maar het is in het recht, zacht gezegd, een schimmig gebied. Aan de ene kant is er discriminatie, aan de andere kant de vrijheid van meningsuiting. Die twee botsen geregeld.

4. Maar hier is het toch zonneklaar? Mensen vanwege hun huidskleur vergelijken met zwarte pieten, of ze omschrijven als de 'FC Apen': hoe duidelijk wil je het hebben?
Dat kan wel wezen, maar een rechter moet ook toetsen of hij te maken heeft met een negatieve stereotypering, en of het strafbaar is of onrechtmatig. Maar er spelen meer factoren mee, zoals de laagdrempeligheid van Facebook, waar een belediging snel gemaakt is en mensen zich soms anoniem wanen.

ZIE OOK: Van Persie: Racisten keihard aanpakken

5. Moet Facebook zelf niet optreden?
Dat kan. Facebook kan kijken of zulke uitlatingen in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden en daarna eventueel maatregelen treffen, zoals schorsing of verwijdering.

6. En het Openbaar Ministerie? Kan dat zulke racistische opmerkingen ook zelfstandig onderzoeken?
Dat is mogelijk, maar het Openbaar Ministerie wacht in de regel liever op een aangifte. Zoals in dit geval van Leroy Fer of een van de andere afgebeelde spelers.

17 november 2014 12:56, in:

Racisme na selfie Oranje

KNVB overlegt met spelers Oranje over aangifte

De KNVB gaat vanmiddag met de Oranjespelers overleggen of zij aangifte willen doen tegen de racistische opmerkingen die de afgelopen dagen bij een Instagram-foto van Leroy Fer zijn verschenen. Dat laat de KNVB aan RTL Boulevard weten.

Middenvelder Leroy Fer zette zaterdag een vrolijke selfie op Instagram, maar dat leidde tot veel racistische reacties. Er werden vergelijkingen gemaakt met apen, en veel mensen beschreven de spelers als zwarte pieten en slaven. "Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit", schreef iemand.

"De KNVB vindt het echt onsmakelijk", aldus de woordvoerder. "Zeker ook omdat voetbal van iedereen is en het Nederlands elftal heel veel Nederlanders met elkaar verbindt."

Frans Timmermans
Eurocommissaris Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, heeft ook op alle ophef gereageerd. Op Facebook schrijft hij: "Zeer eens met de boze reacties van Robin van Persie en Wesley Sneijder op het schandalige commentaar dat sommigen onder de selfie hebben gezet van Memphis, Leroy Fer, Luciano Narsingh, Karim Rekik, Jetro Willems, Quincy Promes, Giorginio Wijnanldum, Gregory van der Wiel en Kenneth Vermeer."

"Er is nog een hoop werk te doen voordat racisme en onverdraagzaamheid uit de samenleving zijn verdreven. Deze voetballers, waar de jeugd met bewondering naar opkijkt, zullen ertoe bijdragen dat uiteindelijk iedereen zal inzien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland", aldus de politicus.

ZIE OOK:
Foto Oranje-spelers leidt tot racistische reacties
Van Persie: Racisten keihard aanpakken

17 november 2014 11:15
"Zeer eens met de boze reacties van Robin van Persie en Wesley Sneijder op het schandalige commentaar dat sommigen onder de selfie hebben gezet." 
Frans Timmermans over reacties selfie
16 november 2014 21:10, in:

Racisme na selfie Oranje

Van Persie: Racisten keihard aanpakken

Robin van Persie heeft het Openbaar Ministerie opgeroepen om onderzoek te doen naar de racistische reacties op een foto van Leroy Fer met daarop de 'gekleurde' spelers van Oranje.

"Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken", liet de captain van het Nederlands Elftal na de gewonnen wedstrijd tegen Letland (6-0) geëmotioneerd weten.

Verdrietig
"We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van en met mij ook de jongens", aldus Van Persie. De selfie van Fer en de andere spelers kreeg zaterdag veel racistische reacties, waarbij onder meer naar de ophef rond Zwarte Piet werd verwezen.

ZIE OOK: PvdA: Bestraf racisme op social media na selfie Oranje

"Je moet een voorbeeld stellen door die mensen aan te pakken. Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal, daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het leven mag dat ook niet zo zijn. Ik kan er nog steeds niet bij dat het een item is. Het maakt mij heel verdrietig en ik vind het shocking. Dit mag niet meer, nooit meer, echt ongelooflijk."

Ook bondscoach Guus Hiddink zei er iets over tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd. "Elke vorm van racisme moet de kop ingedrukt worden."

16 november 2014 17:46

Het OM moet mensen vervolgen die zich via sociale media racistisch uitlaten

74%
Eens, racisme moet ook via social media aangepakt worden
26%
Oneens, opmerkingen via social media moeten we niet zo serieus nemen
16 november 2014 15:46, in:

Racisme na selfie Oranje

PvdA: Bestraf racisme op social media na selfie Oranje

De PvdA wil dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt tegen mensen die zich via de sociale media racistisch hebben uitgelaten over een foto die international Leroy Fer op Twitter had gezet.

De middenvelder van Oranje zette een foto van hemzelf en zijn collega-internationals Gregory van der Wiel, Kenneth Vermeer, Karim Rekik en Memphis Depay op Twitter en Instagram. De foto werd veel gedeeld op Twitter en Facebook.

ZIE OOK: Foto Oranje-spelers leidt tot racistische reacties 

Voor veel mensen was de foto aanleiding om allerlei racistische opmerkingen te maken. Er werden vergelijkingen gemaakt met apen, en veel mensen beschreven de spelers als zwarte pieten en slaven. 

Niet tolereren
PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel hebben aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gevraagd of het OM onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging instellen, ook als er geen aangifte is gedaan.

Ze vinden dat op deze manier een signaal kan worden afgegeven dat de racistische reacties niet te tolereren zijn. Mensen verwezen onder meer naar Zwarte Piet.

15 november 2014 17:32, in:

Racisme na selfie Oranje

Foto Oranje-spelers leidt tot racistische reacties

Een onschuldige selfie die international Leroy Fer vanmiddag deelde op social media heeft tot veel racistische reacties geleid.

De middenvelder van Oranje zette vandaag een gezellige foto van hemzelf en zijn collega-internationals Gregory van der Wiel, Kenneth Vermeer, Karim Rekik en Memphis Depay op Twitter en Instagram. De foto werd veel gedeeld op Twitter en Facebook.

ZIE OOK: PvdA: Bestraf racisme op social media

Voor veel mensen was de foto echter ook aanleiding om allerlei racistische opmerkingen te maken. Vooral op Facebook, waar dezelfde foto gedeeld werd door voetbalnieuwssite Voetbalzone, regende het vervelende reacties. Er werden vergelijkingen gemaakt met apen, en veel mensen beschreven de spelers als zwarte pieten en slaven. "Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit", schreef iemand. Een ander: "Bijna 5 december en dan komen ze overal tevoorschijn."

Beneden peil
Voetbalzone distantieert zich van deze opmerkingen, laat hoofdredacteur Daniel Cabot Kerkdijk weten aan RTL Nieuws. "Hoewel de foto in de loop van de middag dik 8.000 likes had, waren de reacties zo beneden peil, dat we besloten hebben om de publicatie te verwijderen. Facebook moet leuk en positief zijn, zo vinden wij."