We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 januari 2016 01:52, in:

Vluchtelingenplan Samsom

Plan: vluchtelingen 'per kerende veerboot' terugsturen naar Turkije

Vluchtelingen die met gammele bootjes aankomen in Griekenland moeten op de volgende veerboot teruggestuurd worden naar Turkije. Dat staat in een plan waar PvdA-leider Samsom en premier Rutte aan werken.

Door het plan, dat Samsom presenteerde in de Volkskrant, moet het minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen om via Griekenland Europa binnen te komen. Iedereen die van Turkije naar Griekenland vlucht moet 'binnen enkele dagen' terug worden gestuurd.

In ruil daarvoor komt er wel een legale vluchtelingenstroom van Turkije naar West-Europa. Dat is een voorwaarde voor Turkije om mee te werken aan het plan. Op die manier zouden 150.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar mogen doorreizen, al worden EU-landen niet verplicht ze op te nemen.

Tien Europese landen
Samsom zegt dat Nederland aan het plan werkt met zo'n tien andere Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Frankrijk. Door het plan zou de stroom vluchtelingen naar Nederland ook moeten dalen: van 58.000 in 2015 naar 20.000 tot 30.000 dit jaar, zegt Samsom in de Volkskrant.

Meer op rtlnieuws.nl: