Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 december 2015 16:20

Ouderen wachten veel te lang op een plekje in een verpleeghuis

De maximaal aanvaardbare wachttijd voor een verpleeghuis is zes weken. Maar in de praktijk staan duizenden ouderen met dementie of fysieke beperkingen maandenlang op de wachtlijst.

De norm van maximaal zes weken is zelf ingesteld door verzekeraars en zorgaanbieders, maar die norm wordt vaak overschreden. En dan gaat het niet om een paar weken. De gemiddelde wachttijd is vijf maanden en twee weken.

Wachttijd tot twee jaar
Dat meldt Follow the Money (FTM) op basis van eigen onderzoek. De website heeft de wachtlijsten van 83 verpleeghuizen geraadpleegd. Het gaat dan om tehuizen die zorg leveren voor dementerende ouderen of ouderen met fysieke beperkingen.

Bij 36 procent van deze tehuizen was de wachttijd zelfs langer dan zes maanden. En enkele zorgaanbieders, zoals Dignis en Amstelring, geven aan dat wachttijden voor sommige verpleeghuizen oplopen tot één of twee jaar.

'Wenswachtenden'
CZ is de enige zorgverzekeraar die cijfers deelde met FTM. De verzekeraar geeft aan dat 1038 verzekerden momenteel langer wacht op zorg in een tehuis dan de norm is. In totaal staan er 1976 ouderen op de wachtlijst.

Maar volgens de verzekeraar heeft dit vooral te maken met dat ouderen er zelf voor kiezen langer te wachten. Er is een grote groep 'wenswachtenden', zegt CZ. Dit zijn mensen die naar een verpleegtehuis mogen, maar nog tevreden zijn met de zorg thuis. Of zij wachten liever totdat er een plek vrijkomt in hun favoriete locatie of ze een kamer met een tuin krijgen.

Topnieuws