We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 oktober 2012 08:05

Oudere kan overwaarde huis niet verzilveren

Thinkstock

Oudere huizenbezitters hebben steeds vaker moeite om de overwaarde in hun huis te gebruiken om zorg te betalen of dalende pensioenen aan te vullen. Het aantal aanbieders van de zogenaamde opeethypotheken is de afgelopen jaren flink gedaald.

Met een opeethypotheek is het mogelijk om de overwaarde van je huis langzaam 'op te eten'. De hypotheekverstrekker geeft je een aflossingsvrije hypotheek die in een keer of verspreid over een aantal jaren wordt uitbetaald. Als je huis wordt verkocht bij overlijden, gaat een deel van de opbrengst dus naar de hypotheekverstrekker.

Weinig opties

Huizenbezitters hadden volgens de Volkskrant enkele jaren geleden nog genoeg mogelijkheden om op deze manier hun overwaarde te verzilveren. Die zijn door onder andere de kredietcrisis de afgelopen jaren echter grotendeels verdwenen.

Ouderen hebben tegelijkertijd te maken met stijgende zorgkosten en lagere pensioenen. Een oplossing zou zijn om het huis dat ze lang geleden goedkoop konden kopen, weer te verkopen. Uit onderzoek zou echter blijken dat veel ouderen het liefst tot op hoge leeftijd zelfstandig willen blijven wonen.

Taskforce Verzilveren

De overheid ziet dit probleem ook en richt daarom vandaag samen met onder andere Vereniging Eigen Huis het Taskforce Verzilveren op. Het taskforce gaat op zoek naar nieuwe manieren om overwaarde te verzilveren.

Topnieuws