Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 oktober 2015 12:03, in:

Omstreden rekentoets

Oppositie: Stop de 'afrekentoets'

"Het is minister Bussemaker niet gelukt om het rekenonderwijs op orde te krijgen in het middelbaar beroepsonderwijs. Ze loopt hopeloos achter met haar huiswerk." Dat is de reactie van VVD-Kamerlid Karin Straus op het uitstellen van de rekentoets in het mbo.

Het kabinet maakte eerder vandaag bekend dat de rekentoets op het mbo wordt uitgesteld. Een gemiste kans, vindt de VVD. Ook mbo-leerlingen verdienen volgens Straus 'goed rekenonderwijs zodat hun kansen op een mooie baan verder toenemen'. "Daarnaast wordt het voor hen nu een stuk moeilijker om door te stromen naar het hoger onderwijs en zo het beste uit zichzelf te halen. Dat vindt de VVD zeer teleurstellend." Straus zegt dat Bussemaker, die verantwoordelijk is voor het mbo, 'hopeloos achterloopt met haar huiswerk'.

Over het wel invoeren van de rekentoets in het voortgezet onderwijs is de VVD tevreden. "Staatssecretaris Dekker heeft, samen met het voortgezet onderwijs, een pluim verdiend dat met het verbeteren van het rekenonderwijs nu echt een stap is gezet", zegt Straus.

D66: Stoppen met deze afrekentoets
D66 wil zo snel mogelijk in debat met Dekker over het stoppen met de rekentoets. D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt dat 'iedereen deze dramatische resultaten al van mijlenver zag aankomen'. "Uit de resultaten blijkt nu dat slechts één op de drie leerlingen op mbo-2 en mbo-4 een voldoende haalt voor de rekentoets. VVD en PvdA willen dat een leerling alleen een diploma kan krijgen als hij of zij de rekentoets haalt."

Van Meenen gaat verder: "Het is een fabeltje dat leerlingen door de rekentoets beter leren rekenen. Het is een eerste stap dat VVD en PvdA de invoering van de rekentoets in het mbo uitstellen. De enige oplossing is om helemaal met deze 'afrekentoets' te stoppen. Bovendien moet het rekenonderwijs op de basisschool en middelbare school worden verbeterd."

SP: Leerlingen dupe prestigekwestie
SP-Kamerlid Jasper van Dijk voorspelt dat de chaos blijft. "Er wordt een bloedbad aangericht, duizenden leerlingen zullen zakken voor hun examen. Leerlingen worden het slachtoffer van een prestigekwestie. Want het is algemeen bekend dat invoering van deze rekentoets uiterst onverantwoord is. Dekker zou zijn fout moeten toegeven. Nu worden leerlingen het slachtoffer van zijn halsstarrigheid.''

CDA: Krampachtig vasthouden aan prestigeobject
CDA-Kamerlid Michel Rog zegt: "Duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs, vooral binnen het vmbo en de havo, zullen zakken voor hun eindexamen door een ondeugdelijke toets waar leerlingen onvoldoende op voorbereid zijn. De staatssecretaris blijft echter krampachtig vasthouden aan zijn prestigeproject waarvan iedereen weet dat die geen lang leven beschoren is."

Meer op rtlnieuws.nl:
Kamermeerderheid tegen; rekentoets op de lange baan