Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 april 2014 16:27

Ophef over pest-programma 'Project P': waar draait het om?

Project P., een tv-programma over pesten op RTL 5, zorgt voor veel ophef. Wat vinden de voor- en tegenstanders?

1. Waar gaat het omstreden programma over?
Op maandag 28 april begint op RTL 5 de 7-delige serie 'Project P: Stop Het Pesten'. In het programma van producent Sky High komen tieners in beeld die stelselmatig worden gepest. Volgens RTL nemen de presentatoren Johnny de Mol en Dennis Weening 'het op voor een jongere die niet langer het mikpunt van pesterijen wil zijn'. "Doel is een verzoening tussen beide partijen", zegt RTL.

2. Nu is er veel commotie, waarom?
De ophef draait vooral om verborgen camerabeelden. De gepeste scholier krijgt een rugzak met camera, zodat de kijker kan zien wat zij meemaken. De makers zeggen dat er 'op een integere manier' om wordt gegaan met de beelden. Pesters komen nooit herkenbaar in beeld, hun gezichten worden geblurd.

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt dat kinderen tegen zichzelf beschermd moeten worden: "Door het gepeste kind zo in beeld te brengen is zijn privacy in het geding en kan hij hierdoor nog jarenlang worden achtervolgd." 

Socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vraagt zich af of het tv-programma een juist format is om pesten aan de kaak te stellen. "Ik denk dat de producenten echt de juiste bedoelingen hebben en iets goeds neer willen zetten. Maar pesten is een dermate gevoelig en complex onderwerp, als je dat goed in beeld wilt brengen heb je een documentaire van minstens anderhalf uur nodig en niet een relatief korte serie."

Maar ook is er steun voor het programma. Volgens een peiling onder luisteraars van het Radio 1-programma Stand.nl zegt 60 procent het verborgen camera-gebruik goed te vinden. Zij vinden het belangrijk dat het taboe op pesten wordt doorbroken. 

3. Scholen die meewerkten aan het programma zijn boos, wat willen ze?
De middelbare scholen willen vooral de verborgen camerabeelden tegenhouden. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet overweegt een kort geding aan te spannen, zegt rector Geert Millekamp: "Het gaat de school nadrukkelijk om alle belangen en dus ook om het belang van het gepeste kind. De school heeft deze belangen steeds zorgvuldig afgewogen. De school is van mening dat het maken van opnamen met een verborgen camera nooit acceptabel is binnen de veilige omgeving van een school."

Ook zegt het Einstein Lyceum dat de programmamakers het fietspad blokkeerden, waarna leerlingen 'werden gedwongen' om naar de opnames te kijken. "Sommige leerlingen zijn bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven", zegt de rector. RTL spreekt dat tegen. "Ze hebben juist heel integer gehandeld. Ze hebben geen leerlingen gedwongen om het weer goed te maken."

Het Goese Lyceum in Goes noemt de werkwijze van de makers 'onbeschoft'. "Een kind moet zich op school vrij kunnen voelen en bewegen", zegt rector Leo de Kraker. "Dat kan niet als later blijkt dat je lange tijd stiekem bent gefilmd. Hiermee creëren de programmamakers een onveilige situatie." Volgens de Kraker beloofden de producent en RTL uiteindelijk de beelden niet te gebruiken. 

Het Noordik in Vriezenveen noemt de manier waarop de opnames zijn gemaakt onverantwoordelijk. Directeur-bestuurder Wim Drenth zegt op Radio 1: "De manier waarop de opnames gemaakt zijn, vind ik echt onverantwoord. Toen wij geconfronteerd werden met de opnames, waren we daar niet blij mee. We zijn gelijk met RTL in gesprek gegaan en dat verliep heel integer. We wilden uiteindelijk wel meewerken mits er aan een aantal eisen voldaan zou worden. Zo wilden wij dat ouders vooraf toestemming konden geven voor het gebruik van de beelden."

Volgens directeur Drenth is het onderwerp pesten door de opnames bespreekbaar geworden. "Leerlingen hebben het besef gekregen wat pesten met een ander doet. En het pesten is opgehouden."

4. Wat vindt RTL van deze ophef?
RTL 5 ondanks alle commotie achter het programma te blijven staan. De zender benadrukt dat alle scholen, met uitzondering van het Einstein Lyceum, tot nu toe hun medewerking verlenen.

"Wij snappen de eerste reactie van het Einstein Lyceum," vertelt programmadirecteur Paul Cormont. "Pesten is een thema dat bij alle betrokkenen veel emotie oproept. Wat we wel jammer vinden, is dat de school de beelden tot nu toe niet wil zien. Die spreken namelijk voor zich.”

"De reden dat we voor deze methode hebben gekozen, is omdat er nog steeds een groot taboe op rust. Wij laten voor het eerst zien wat de slachtoffers echt meemaken en wat de eigenlijke impact is op een kind. Ouders zijn soms zo radeloos, dat ze geen andere uitweg zien dan hun kind uiteindelijk van school halen. Dat lost helaas niets op."

Topnieuws