Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Ophef Alpe d'HuZes-geld

De opbrengst van de collecte van KWF Kankerbestrijding is een stuk lager dan andere jaren. Dit heeft te maken met de ophef die is ontstaan door gesjoemel bij Inspire2Live en declaraties door de oprichter van fondsenwerver Alpe d'Huzes.

 

 
 
Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
25 september 2013 09:50, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Opbrengst andere collectefondsen daalt 8 procent

Bij KWF Kankerbestrijding is de collecte-opbrengst met 15 procent gedaald, bij andere collectefondsen gaat het om 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

De redenen hiervoor zijn volgens het KWF:
  • dat er minder collectanten zijn
  • dat mensen vanwege de economische crisis minder geven
  • dat mensen minder kleingeld in huis hebben
 
25 september 2013 09:24, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Waar draaide de ophef ook al weer om?

Door negatieve publiciteit is de collecte-opbrengst van het KWF dit jaar flink lager uitgevallen. Waar draaide de ophef ook al weer om?

23 augustus: Declaraties mede-oprichter Alpe d'Huzes
Er was veel commotie over de hoge declaratie van Coen van Veenendaal, mede-oprichter van sponsorevenement Alpe d'Huzes. De initiatiefnemer heeft in 2010 en 2011 ruim twee ton gedeclareerd. Stichting Alpe d'HuZes is samen met KWF verantwoordelijk voor de bestedingen van de actie.

In een interview zei Van Veenendaal later dat hij de kritiek in de media rot vindt voor zijn vrouw en kinderen, maar vooral ook voor de mensen die zich door hem belazerd voelen en vinden dat hij een graaier is. "Ik had beter moeten weten", aldus de bedenker van de sponsorfietstocht. Hij noemt zijn declaratie 'een beetje dom'.

De declaratie staat haaks op het 'antistrijkstokbeleid' dat Alpe d'HuZes en aanverwante stichtingen uitdragen. 

30 augustus: Inspire2Live geeft amper geld uit aan kankeronderzoek
Nieuwsuur berichtte dat stichting Inspire2Live, een spin-off van stichting Alpe D'HuZes, de afgelopen jaren amper geld heeft uitgegeven aan kankeronderzoek. Het geld ging vooral naar 'management fees' en reis- en verblijfskosten. Van de 5 miljoen euro waar Inspire2Live over beschikt, is 1,6 miljoen al uitgegeven. Slechts 200.000 euro is besteed aan wetenschappelijk onderzoek, de overige 1,4 miljoen ging vooral naar management fees (ruim 600.000 euro), reizen en congressen.

Het bestuur van de stichting zei daarop af te zullen treden, vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie.

 

25 september 2013 09:12, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

De KWF-opbrengst daalde nooit zo scherp

De afgelopen jaren zijn de collecte-opbrengsten van het KWF gestaag gedaald. Dit komt volgens een woordvoerder omdat er ook veel mensen op een andere manier geld geven, in plaats van aan de deur.

Maar de daling van dit jaar is wel veel scherper, ongeveer 15 procent. Het KWF erkent dat dit komt door de negatieve publiciteit, vlak voordat de collectanten van deur tot deur gingen.
 
Opbrengsten KWF: (bron CBF
2007: 8.636.000
2008. 8.450.000
2009: 8.300.000
2010: 8.100.000
2011: 7.900.000
2012: 7.600.000
 
Het cijfer van 2013 is nog niet exact bekend. KWF zegt daarover: "Hoewel de exacte collecteopbrengst nog niet bekend is, lijkt die ten opzichte van 2012 met ongeveer 15% te zijn gedaald."
25 september 2013 08:59
"De collecte van 2013 zult u niet snel vergeten. In de week voor de collecte kreeg KWF Kankerbestrijding te maken met veel negatieve publiciteit. (...) We begrijpen dat de druk die dit op de collecte legde erg vervelend was."
Rina Noorlander Teamleider vrijwilligers in brief aan collectanten
25 september 2013 08:25, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Opbrengst KWF-collecte 15 procent lager na ophef

Opbrengst KWF-collecte 15 procent lager na ophef

De opbrengst van de collecte van KWF Kankerbestrijding is dit jaar 15 procent lager uitgevallen.

Dat zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding tegen RTL Nieuws. KWF denkt dat de sterke daling te maken heeft met de ophef die is ontstaan rond het gesjoemel bij stichting Inspire2Live en de omstreden declaraties van de oprichter van fondsenwerver Alpe d'HuZes. Eerder zei KWF al dat collectanten veel kritische vragen aan de deuren kregen. 

 

 

02 september 2013 21:32, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Veel vragen voor collectanten KWF

Collectanten van KWF Kankerbestrijding krijgen aan de deuren veel kritische vragen, maar toch ook wel vaak een gift in de collectebus. Dat zei een woordvoerder van KWF op de eerste avond van de KWF-collecteweek.

Vandaag ontstond ophef over niet-besteed subsidiegeld dat KWF beschikbaar stelde aan de stichting Inspire2Live. KWF wil 1,6 miljoen subsidiegeld dat nog niet besteed is door de stichting Inspire2Live terughebben en zal de resterende 1,4 miljoen euro niet overmaken. KWF heeft Inspire2Live maandag per brief laten weten wat de eisen zijn.
 
Daarop is nog geen reactie gekomen, aldus de woordvoerder. "We hebben ze tot en met vrijdag de tijd gegeven om te reageren." Tot en met zaterdag gaan er ongeveer 100.000 vrijwilligers langs de deuren om te collecteren voor de strijd tegen kanker.
02 september 2013 19:41, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Poll: 41 procent geeft geen geld meer aan KWF door ophef

Bijna 3000 bezoekers van RTL Nieuws hebben gestemd op de poll 'Ondanks de ophef rond Alpe d’HuZes, geef ik geld aan de collectant van KWF Kankerbestrijding'. Daarvan zegt 41 procent de collectant geen geld meer te geven: 'ik vertrouw het niet meer'.

28 procent zegt ondanks de ophef alsnog geld te geven. 20 procent gaf uberhaupt al geen geld aan goede doelen. 11 procent zegt nog te twijfelen om geld in de collectebus te doen. 

Een collectant van het KWF in Hilversum merkt wel wat van de ophef: "Ik krijg er wel vragen over maar ik heb me er niet zo in verdiept. Het is in elk geval niet echt goed voor ons moreel."

 

 

02 september 2013 08:06, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

KWF Kankerbestrijding wil geld terug

KWF Kankerbestrijding wil het subsidiegeld dat nog niet besteed is door de stichting Inspire2Live terugvorderen.

Van de subsidie van 3 miljoen euro die KWF Kankerbestrijding beschikbaar stelde voor het project Understanding Live, is tot dusverre 1,6 miljoen betaald aan Inspire2Live. De resterende 1,4 miljoen euro wordt niet overgemaakt, aldus KWF, dat het nog niet uitgegeven deel van het subsidiegeld terugvordert. 
 
KWF Kankerbestrijding zegt de betalingen aan Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal en het gebrek aan resultaat van het programma Understanding Live 'ten zeerste te betreuren'. "Dit is in de eerste plaats slecht voor de patiënten die hopen op een grotere overlevingskans en een betere kwaliteit van leven. Dit is ook slecht voor alle mensen die zich vrijwillig inzetten voor kankerbestrijding - de fietsers en sponsoren van Alpe d'HuZes en de collectanten en donateurs van KWF Kankerbestrijding. Maar wij vertrouwen er op dat een traditie van bijna 65 jaar collecteren niet wezenlijk te lijden zal hebben van dit incident. Vooral omdat er geen relatie is tussen de besteding van collectegelden en de besteding van Alpe d'HuZes-gelden."
02 september 2013 05:43, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Bestuur Inspire2Live weg na commotie om sponsorgeld

Bestuur Inspire2Live weg na commotie om sponsorgeld

Het bestuur van de stichting Inspire2Live, een spin-off van sponsorstichting Alpe D'HuZes, treedt af. De bestuursleden zeggen vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie nu 'hun verantwoordelijkheid te nemen'.

De leiding van de stichting stelden gisteravond in een verklaring dat alle ophef schade berokkent aan de initiatieven van de stichting, die als hoofddoel heeft de ziekte kanker binnen tien jaar 'onder controle te krijgen'. "Zonder maar op enige wijze hiermee een 'schuldigverklaring' te tekenen is het bestuur van Inspire2Live tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn", aldus de verklaring.
 
Het bestuur treedt zo snel mogelijk af, maar zal de komende tijd wel lopende zaken blijven afhandelen omdat een voltallig nieuw bestuur 'niet direct voorhanden is'.
 
Veel kritiek
Inspire2Live komt voort uit de stichting Alpe d'Huzes, bekend van het sponsorevenement waarbij deelnemers geld ophalen voor kankeronderzoek door de Alpe d'Huez in Frankrijk meerdere keren per fiets te beklimmen. Alpe d'Huzes profileerde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk met een strikt 'antistrijkstokbeleid': iedere gedoneerde euro zou naar KWF Kankerbestrijding gaan.
 
Toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal ruim twee ton had gedeclareerd voor werkzaamheden in 2010 en 2011, volgde een storm van kritiek. Van Veendendaal legde in een interview uit dat hij zeer veel tijd aan zijn werk voor de stichting besteedde en het geld daarom nodig had. Wel erkende hij dat hij 'beter had moeten weten'.
 
Nog weinig gedaan met geld
Tv-programma Nieuwsuur meldde vervolgens dat Inspire2Live de afgelopen jaren nog maar 200.000 euro had uitgegeven aan onderzoek, terwijl 1,4 miljoen euro werd besteed aan 'management fees', reizen en congressen. Geld dat afkomstig was uit het fonds van Alpe d'Huzes.
 
Inspire2Live stelde in een reactie dat wel degelijk miljoenen waren gereserveerd voor onderzoek. Het geld was weliswaar nog niet uitgegeven, maar wel op papier verdeeld. De twee stichtingen worden op termijn van elkaar gescheiden, zo werd vorige week bekend.
30 augustus 2013 22:38, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

'Amper geld van Inspire2Live naar onderzoek'

Stichting Inspire2Live, een spin-off van stichting Alpe D'HuZes, heeft de afgelopen jaren amper geld uitgegeven aan kankeronderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het geld ging vooral naar 'management fees' en reis- en verblijfskosten.

Afgelopen week werd bekend dat Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal bijna 300.000 euro aan management fees heeft ontvangen voor zijn werk voor Inspire2Live, ondanks het strenge antistrijkstokbeleid van de stichting.
 
Van de 5 miljoen euro waar Inspire2Live over beschikt, is 1,6 miljoen al uitgegeven. Slechts 200.000 euro is besteed aan wetenschappelijk onderzoek, de overige 1,4 miljoen ging vooral naar management fees (ruim 600.000 euro), reizen en congressen.
28 augustus 2013 12:03
"Bij Alpe d'HuZes wordt de indruk gewekt dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Dan blijkt dat toch genuanceerder te liggen."
Hoogleraar filantropie Theo Schuyt Zelfverrijking bij Alpe d'Huzes
28 augustus 2013 07:00, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

'Meer vrijwilligers Alpe d'HuZes dik betaald'

Naast Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal hebben ook twee andere vrijwilligers vele tienduizenden euro's aan vergoedingen geïnd.

De Telegraaf schrijft dat voorzitter Johan van der Waal van de sponsororganisatie dat heeft bevestigd. Het zou gaan om de eigenaar van een managementadviesbureau in Soest en een eigenaar van een bedrijf dat zich richt op financiële dienstverlening in Amersfoort.

De ondernemers deden vrijwilligerswerk, maar declareerden volgens de krant wel grote sommen geld.  Zo kregen de beide ondernemers in 2011 respectievelijk een managementfee van ruim 85.000 en 34.000 euro. In dat jaar werden ook duizenden euro's reiskosten gedeclareerd. 

 

26 augustus 2013 06:40, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Oprichter Alpe d'HuZes: Ik was een beetje dom

Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal ontkent zijn zakken te hebben gevuld met subsidiegeld van de sponsortocht. "De berichten zijn eenzijdig en ongefundeerd. Het ligt allemaal veel genuanceerder."

Dat zegt Coen van Veenendaal tegen het AD. De oprichter verdiende in 2 jaar tijd bijna 3 ton bij zijn nevenstichting, die zich bezighoudt met kankeronderzoek. Dat was zijn belangrijkste inkomstenbron.

Van Veenendaal verdedigt zich door te zeggen dat hij heel veel uren in de actie heeft gestoken en daardoor geen tijd had voor zijn trainings- en adviesbureau. Hij deed het bestuurswerk naar eigen zeggen altijd gratis. "Ik besteed nu nog 10 uur per week om lezingen te geven voor Alpe d'HuZes, onbezoldigd."

'Rot voor de kinderen'
In de Volkskrant zegt hij dat hij de kritiek in de media rot vindt voor zijn vrouw en kinderen, maar vooral ook voor de mensen die zich door hem belazerd voelen en vinden dat hij een graaier is. "Ik had beter moeten weten", aldus de bedenker van de sponsorfietstocht. Hij noemt zijn declaratie 'een beetje dom'. 

26 augustus 2013 05:57, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

KWF bang voor lege collectebus na Alpe d'HuZes-declaratie

Omdat KWF Kankerbestrijding bang is dat mensen door de woede over de hoge declaratie van een Alpe d'HuZes-oprichter geen geld zullen geven tijdens de komende collecteweek, krijgen de collectanten speciale instructies.

Tijdens het sponsorevenement Alpe d'HuZes wordt geld ingezameld voor het KWF. Vorige week werd bekend dat initiatiefnemer Coen van Veenendaal in 2010 en 2011 ruim twee ton te hebben gedeclareerd. Stichting Alpe d'HuZes is samen met KWF verantwoordelijk voor de bestedingen van de actie.

Een woordvoerder van KWF denkt in De Telegraaf dat de collectanten door de ophef het nodig over zich heen zullen krijgen. "Wij willen voorkomen dat de collectebussen leeg blijven. Vandaar dat wij onze vrijwilligers duidelijke aanwijzingen gaan geven hoe ze met alle kritiek aan de voordeur moeten omgaan."

Tijdens de komende collecteweek gaan 100.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen voor kankerbestrijding. 

23 augustus 2013 13:18, in:

Ophef Alpe d'HuZes-geld

Oprichter Alpe d'HuZes declareerde 160.000 euro

Eén van de oprichters van fondsenwerver Alpe d'HuZes heeft in een jaar tijd 160.000 euro gedeclareerd aan 'management kosten'. Jaarlijks rijden veel Nederlanders zes keer de Alpe d'Huez in Frankrijk op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

De declaratie staat haaks op het antistrijkstokbeleid dat Alpe d'HuZes en aanverwante stichtingen uitdragen. Dat meldt NRC Handelsblad. 

Alpe d'HuZes haalde de afgelopen jaren ruim 100 miljoen euro op voor het KWF Kankerbestrijding. De organisatie draait op vrijwilligers. De bedoeling is dat de hele opbrengst van de actie naar kankeronderzoek gaat. Maar in 2011 bracht oprichter Coen van Veenendaal 160.650 euro in rekening via zijn privé-bv. Dat is in dat jaar betaald, maar 'wekte verbazing'. 

Interne discussie
In 2012 is van betaling afgezien. "Wij hebben mei 2012 besloten die betalingen te stoppen", zegt bestuurder Bart Veilbrief van de stichting Inspire2live. "Juist omdat het intern tot te veel discussie leidde. Maar wij staan volledig achter zijn werkzaamheden."

Van Veenendaal bedacht in 2005 samen met een vriend het plan om op één dag zes keer de beroemde berg uit de Tour de France te beklimmen. Het is een jaarlijks evenement waar duizenden vrijwilligers aan deelnemen.