Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 maart 2014 19:30

Onderzoek naar prostaatkanker kan stuk minder pijnlijk

Een doorbraak bij het opsporen van prostaatkanker. De TU Eindhoven heeft een methode ontwikkeld die voor de patiënt veel minder belastend is dan de bestaande procedure. Dat kan jaarlijks tienduizenden mannen een zeer pijnlijk onderzoek besparen.

Met die nieuwe methode kan ook veel nauwkeuriger worden bepaald of en waar er sprake is van een tumor. Overbodige operaties worden daarmee voorkomen. 

Mannen met prostaatklachten moeten nu nog een pijnlijk onderzoek ondergaan. Met een lange naald worden kleine stukjes weefsel uit de prostaat gehaald. Per onderzoek gebeurt dat 12 tot 16 keer. 

Luchtbelletjes in bloedbaan
Met de nieuwe methode worden eerst uiterst kleine luchtbellen in de bloedbaan gebracht. Die worden zichtbaar gemaakt met een inwendig echo-apparaat. In bloedvaten van agressieve kankercellen zijn de belletjes als eerste te zien. Zo kan een tumor heel nauwkeurig worden opgespoord. 

Van de 20.000 mannen die jaarlijks de puncties ondergaan, blijkt 70 procent geen kanker te hebben. Voor deze groep is dit pijnlijke onderzoek niet meer nodig. 

Het gaat nu nog om een proef. Als alles goed gaat, wordt de methode vanaf 2016 breed beschikbaar. De invoering hiervan kan vrij gemakkelijk, omdat er geen nieuwe apparatuur nodig is. De nieuwe techniek gebruikt bestaande scanners die de ziekenhuizen al hebben.

Topnieuws