We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 februari 2016 23:40

OM: In zomer bewijs over raket MH17

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht in de zomer strafrechtelijk bewijs rond te hebben met wat voor Buk-raket MH17 is neergeschoten, en wat de exacte plek was waar de raket is afgeschoten. Dit meldt hoofdofficier Fred Westerbeke in een brief aan nabestaanden, zo bevestigen bronnen tegenover RTL Nieuws.

Na alle onrust over het ontbreken van radarbeelden, laat het OM nabestaanden weten dat het internationaal justitieteam beschikt over raketresten die nu worden onderzocht. Dat moet 'voor de tweede helft van dit jaar' leiden tot hard bewijs over het soort raket én de afvuurlocatie. Het onderzoeksteam zegt er voor een groot deel uit te zijn en verwacht sluitend bewijs 'dat kan standhouden voor een rechter'.

Geen beelden van lancering
​Westerbeke zegt verder dat er geen video- of filmbeelden zijn van de lancering. Ook zijn er geen satellietbeelden, vanwege de bewolking op de dag van de ramp. Het OM heeft wel radardata die aangeven of er ander vliegverkeer was ten tijde van de ramp. Uit de brief zou verder blijken dat Oekraïne geen radardata meer heeft. De VS hebben hun data ter beschikking gesteld via de geheime dienst MIVD; via een 'ambtsbericht' van het OM kan dat later dienen als bewijs. Rusland heeft gevraagde radardata nog niet geleverd; het OM zegt daarover in gesprek te zijn met Moskou.

Het Openbaar Ministerie relativeert het belang van die radardata, en zegt dat er veel meer bronnen zijn om bewijs te leveren: afgeluisterde telefoongesprekken, beeldmateriaal en getuigenverklaringen, en 5 miljard webpagina's. 

Meerdere verdachten in beeld
De onderzoeksgegevens over de raketlocatie zijn van het grootste belang om de daders te kunnen opsporen. Pas als de raket en de lanceerpositie zijn vastgelegd kan 'een scherpere relatie met de daders worden gelegd'. Het onderzoeksteam heeft meerdere verdachten in beeld. 

Het is nog onduidelijk op welke termijn de precieze betrokkenheid, identiteit en actuele verblijfplaats van de mogelijke daders bekend gemaakt kan worden. 

Opties voor vervolging
Pas als hun rol duidelijk is, en afhankelijk van waar zij zich bevinden, wordt een besluit genomen over de meest kansrijke vorm van strafrechtelijke vervolging. Volgens het OM zijn er nu twee opties voor vervolging: via een van de landen die het opsporingsonderzoek leiden (Nederland, Australië, België, Maleisië, Oekraïne), of door een internationaal tribunaal dat door die landen wordt opgericht.

Het OM waarschuwt de nabestaanden dat het onderzoek en vervolging heel lang kunnen gaan duren. Westerbeke verwijst naar de Lockerbie-crash, waarbij het bijna drie jaar duurde arrestatiebevelen werden uitgevaardigd, en nog eens zeven jaar voordat verdachten werden uitgeleverd.

Geen direct bewijs van Bellingcat
Volgens onderzoeksgroep Bellingcat zijn er 20 Russische militairen in beeld als schuldige voor het neerhalen van vlucht MH17 met een BUK-raket. Het onderzoeksteam heeft de gegevens uit het rapport van Bellingcat ook bestudeerd en beoordeeld, maar dat zou 'geen bewijs' voor directe betrokkenheid van individuele leden van een Russische raketeenheid hebben geleverd. 

Begin maart worden nabestaanden verder geïnformeerd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws