Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 september 2015 18:00

Offerfeest voor vluchtelingen: Iedereen is hier welkom, er is genoeg

Offerfeest voor vluchtelingen: Iedereen is hier welkom, er is genoeg
Ahmed El Mesri.

Morgen is het offerfeest. Een moslim koopt daarvoor schapenvlees waarvan hij tweederde moet doneren aan een ander. En dit jaar geven velen dat aan vluchtelingen. "Iedereen moet wat voor ze doen, de overheid kan het niet alleen."

Ahmed El Mesri is de voorzitter van vriendschapsvereniging Assadaaka. Samen met vrijwilligers steekt hij de vluchtelingen in zijn buurt in Amsterdam Oost een hart onder de riem. "Er zijn hier 207 vluchtelingen. Zij leven in armoede en onzekerheid. De kinderen kunnen nog niet naar school. Er moet wat gebeuren voor deze mensen."

"Schapen zijn er in overvloed. Het probleem is dat moslims soms niet weten aan wie ze het vlees moeten geven"

Elk jaar zamelen de vrijwilligers van Assadaaka voor het offerfeest vlees in en verdelen dat onder armere mensen. "Dit jaar is iets anders. Vanwege het grote vluchtelingenprobleem proberen we vlees voor hen in te zamelen."

Dat doet de vereniging samen met slagerij Het Lange Mes. "Dat is handig, want dichtbij. Mensen die willen doneren, kopen allemaal een schaap bij dezelfde slager. Dan hoeven ze zelf ook niet met het vlees te sjouwen."

Honderden kilo's extra vlees
En de actie voor vluchtelingen levert aanzienlijk meer donaties op dan anders, vertelt El Mesri. "Vorig jaar ging het om 260 kilo schapenvlees, maar dit jaar worden we veel meer gebeld. We verwachten honderden kilo's extra." 

Daarvoor zal geen schaap meer worden geslacht. "Schapen zijn er in overvloed. Het probleem is dat moslims soms niet weten aan wie ze tweederde van het vlees moeten geven. Dan ligt het maanden in de vrieskist."

Integreren en participeren
Van het vlees wordt morgen een maaltijd gemaakt voor vluchtelingen. "Eerst halen vrijwilligers de vluchtelingen op die willen bidden in een moskee in de buurt, want zij kennen zelf de weg niet. Daarna krijgen ze een lunch", vertelt El Mesri. 

"Iedereen is welkom, maar er zullen er 150 van de 207 komen. Sommigen willen niet komen, omdat ze niet moslim zijn of omdat ze anders denken", legt hij uit. Ook krijgen vluchtelingen rauw vlees om zelf mee te koken. En zaterdag volgt voor alle buurtbewoners en vluchtelingen die willen nog een feest.

"Vrijwilligers helpen bij de opvang, soms wel 12 tot 14 uur per dag. Weer anderen nemen vluchtelingenkinderen in huis"

"Er komt een programma voor de kinderen, en gesprekken voor de ouderen. We hopen dat ze een leuke dag beleven en verhalen met elkaar uitwisselen. Dat ze erkenning krijgen en elkaars verhalen herkennen. Ze moeten hier gaan integreren en participeren."

Ook op andere plekken in het land zijn initiatieven om vluchtelingen morgen een offerfeest te geven. "De overheid kan het niet alleen, dus de burgers moeten wat doen. We moeten gastvrij zijn."

En dat zijn mensen in zijn buurt volgens hem dan ook. Niet alleen moslims. "Mensen voelen zich betrokken en solidair. Vrijwilligers helpen bij de opvang, soms wel 12 tot 14 uur per dag. Weer anderen nemen vluchtelingenkinderen in huis. Zij zeggen: Ze zijn allemaal van harte welkom. Er is genoeg voor ons allemaal."

Topnieuws