Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 februari 2016 03:14

Nieuw beveiligingslek op miljoenen pc's: mousejacking

Opgepast: miljoenen pc's en laptops zijn kwetsbaar voor hackers. Zelfs als je altijd braaf alle websites checkt, nooit vreemde mailtjes opent en je virusscanner helemaal up to date is, ben je niet veilig.

Het gevaar zit in draadloze muizen en toetsenborden. Daar blijkt namelijk van alles mee mis te zijn. De dongle, zeg maar de ontvanger die uit je laptop of pc steekt, lijkt het namelijk niets uit te maken of het signaal dat hij opvangt wel van jouw muis of toetsenbord afkomstig is. Het kan ook de muis van de hacker zijn. Het is de dongle om het even en hij voert het commando wat ie krijgt gewoon uit.

Hackers van een beveiligingsfirma zijn er nu in geslaagd om met een simpel apparaatje van een flinke afstand zulke signalen vanaf hun eigen laptop naar andere dongles te sturen. Mousejacking noemen ze het.

Hier zie je hoe dat in zijn werk gaat:

Computer overnemen
Het gevaar? Dat iemand tot op 100 meter afstand jouw computer overneemt en allerlei schade aanricht: een harde schijf is met slechts een paar toetsenbordcommando's helemaal te wissen. Of iemand die heel snel een website opent die meteen allerlei schadelijke software op jouw computer zet, waarmee vervolgens nog veel meer kwaads kan worden aangericht.  

En waar bij veel van dit soort beveiligingslekken er vaak in no-time een beveiligingsupdate plaatsvindt, gebeurt dat in dat geval niet. Verreweg de meeste draadloze ontvangers zijn zo ontworpen dat ze niet ge├╝pdate kunnen worden. De enige oplossing is dan een nieuwe muis en toetsenbord kopen. 

Een lijst van bekende gevaarlijke muizen en toetsenborden vind je hier. Hij bevat bijna alle grote merken, maar de beveiligers beloven niet dat  de lijst volledig is. 

Logitech heeft inmiddels een update uitgebracht die het lek verhelpt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoveel kost een iPhone-hack

Topnieuws