Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 september 2015 04:48

Nederlandse universiteiten dalen in top-100

Een aantal Nederlandse universiteiten is licht gedaald in de top-100 van de internationale QS World University Ranking die vandaag wordt gepubliceerd.

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit blijft de Universiteit van Amsterdam, die op de 55ste plek staat. Vorig jaar stond de UvA nog op 50. De andere Nederlandse zakkers in de top-100 zijn de Universiteit Utrecht (UU) op de 94ste plek (vorig jaar 80ste), de Universiteit Leiden op de 95ste plaats (was 75ste plaats) en de Rijksuniversiteit Groningen op nummer 100 (was 90ste plaats vorig jaar).

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) is wel gestegen: van de 86ste naar de 64ste plaats. Volgens de universiteit is de stijging deels te verklaren door verfijningen in de manier waarop de score wordt berekend en de ranglijst wordt samengesteld. Ook de TU Eindhoven (117, was 147 vorig jaar) en Wageningen Universiteit (135, 151ste vorig jaar)) hoorden bij de stijgers.

De wereldranglijst wordt aangevoerd door het MIT, het Massachusetts Institute of Technology in het Amerikaanse Cambridge. Harvard is op een tweede plek komen te staan, direct gevolgd door de Britse University of Cambridge. Stanford en het California Institute of Technology (Caltech) maken de top-5 compleet.

Specialisatieranglijsten
Naast een algemene lijst, zijn er ook rankings op specialisaties:

  • Ingenieurswerk en technologie: TU Delft (plek 19) 
  • Levenswetenschapen en medicijnen: UvA (32) 
  • Geesteswetenschappen: Leiden (40)
  • Sociale wetenschappen en management: Erasmus Universiteit Rotterdam (40)
  • Natuurkunde: TU Delft (66)
Topnieuws