We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 februari 2014 12:05, in:

Nederland tapt zelf

Nederlandse diensten verzamelden zelf metadata

Nederlandse diensten verzamelden zelf metadata

Nederlandse geheime diensten, de AIVD en de MIVD, hebben zélf 1,8 miljoen records aan metadata van satellietcommunicatie verzameld. Dat staat in een Kamerbrief van minister Plasterk en minister Hennis.

Metadata zijn gegevens van wie naar wie belt. De gegevens zijn ook uitgewisseld met de Verenigde Staten.

Onderscheppen toegestaan
Minister Plasterk herroept met de brief zijn eerdere uitspraken over de verzamelde metadata. Het getal van 1,8 miljoen werd genoemd in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Minister Plasterk zei op 30 oktober vorig jaar in actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de telefoontjes heeft onderschept. Volgens de minister ging het om telefoonverkeer tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Maar nu blijkt uit nader onderzoek dat de gegevens door de Nederlandse geheime diensten zélf zijn verzameld, door de Nationale SIGINT Organisatie (NSO). De NSO is een samenwerking van de AIVD en de MIVD en probeert allerlei communicatie via radio en satelliet te onderscheppen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gesprekken met satelliettelefoons of via radioverbindingen. Volgens de wet is het onderscheppen van die communicatie toegestaan.

SP wil opheldering
Plasterk en Hennis schrijven in de brief dat het gaat om data die is verzameld vanwege 'terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland'.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is onaangenaam verrast. "Ik wil opheldering of de minister van Binnenlandse Zaken de Kamer wel juist heeft geïnformeerd. Het lijkt er nu op de Nederlandse geheime diensten zelf massaal informatie hebben verzameld en hebben gedeeld met Amerika."