We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 september 2015 06:54

'Nederland krijgt 7214 extra asielzoekers'

Nederland moet 7214 asielzoekers opnemen bovenop de 2047 die het voor de zomer al had toegezegd.

Dat blijkt uit een nieuwe, nog vertrouwelijke verdeelsleutel om 120.000 vluchtelingen over de EU-landen te verdelen. De Volkskrant heeft die in handen.

Woensdag presenteren Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en eurocommissaris Frans Timmermans dat plan. Nederland gaat 6 procent van de asielzoekers opnemen. In het voor de zomer gesloten compromis was dat nog 5,2 procent.

Cultuurshock
In het plan krijgen de Baltische staten minder vluchtelingen toebedeeld. Andere lidstaten, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk, moeten daardoor meer mensen opvangen. De nieuwe verdeelsleutel ontziet de landen die nu weinig asielzoekers hebben. Vooral de Baltische staten klaagden al eerder dat ze vrezen dat de komst van veel asielzoekers voor een cultuurshock zal zorgen bij de eigen inwoners. 

De te herverdelen vluchtelingen komen voor het overgrote deel uit Griekenland (50.400) en Hongarije (54.000), maar ook zitten er 15.600 vluchtelingen bij die in Italiƫ Europa zijn binnengekomen.

Topnieuws