Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 januari 2015 20:42, in:

Reconstructie MH17

Nabestaanden MH17 mogen wrakstukken zien

De nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17 kunnen in de eerste week van maart een bezoek brengen aan de wrakstukken van vlucht MH17 op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen.

Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gezegd op een informatiebijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein. Hij verwacht volgende week meer informatie te kunnen geven over de opzet en de data van het bezoek.

Selectie voor reconstructie
Nadat in december de wrakstukken in Nederland aankwamen, zijn op de luchtmachtbasis de voorbereidingen voor het onderzoek aan de wrakstukken gestart. De wrakstukken zijn bijvoorbeeld gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook zijn de wrakstukken gesorteerd en is er een selectie gemaakt van de wrakstukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel.

In de tweede helft van februari zullen luchtvaartonderzoekers in Gilze-Rijen onderzoek doen. Zij bekijken onder meer naar breukvlakken en inslagpatronen. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen wat uit de wrakstukken kan worden afgeleid.

ZIE OOK: 'Onderzoek richt zich vooral op cockpit en vleugels'

In Gilze-Rijen is nog niet begonnen met de 3-dimensionale reconstructie van een deel van het toestel omdat eerst het internationale onderzoek in februari moet plaatsvinden. De nabestaanden zullen op een later moment in de gelegenheid worden gesteld deze reconstructie te bekijken.