We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Misdrijf Els Borst

Highlights

Minister van Staat Els Borst (D66)  is door een misdrijf om het leven is gekomen. Ze werd dood gevonden in de garage van haar woning. Maar wat er precies gebeurd is, blijft een mysterie. De politie heeft nog altijd geen verdachte in de zaak aangehouden. Volg alle updates over de zaak hier. 

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
22 december 2014 20:23, in:

Misdrijf Els Borst

Politie heeft 'goed gevoel' over zaak-Borst na tip

De politie heeft via misdaadjournalist Peter R. de Vries een concrete tip gekregen over de moord op oud-minister Els Borst. Een psychiatrische patiënt in een ggz-instelling zou bij haar dood betrokken zijn.

Dat meldt Nieuwsuur. De Vries heeft de tip gekregen van iemand met een geheimhoudingsplicht. Diegene mag zelf niet met de politie mag praten. De Vries speelde de tip door naar politie. 

ZIE OOK: Ook De Vries denkt aan gestoorde dader in zaak-Borst

Artsen, advocaten en psychologen zijn verplicht tot geheimhouding.

De politie onderzoekt de tip, maar wil niet specifiek op de tip ingaan. Ze willen alleen in algemene zin reageren.

"Als je kijkt naar datgene wat we nu aan het onderzoeken zijn, en de mogelijkheden die we nog hebben, heb ik een goed gevoel bij de afloop van deze zaak", zegt recherchechef Henk Bril, die het onderzoek leidt, in de uitzending van Nieuwsuur.

Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Ze werd in februari van dit jaar dood gevonden in haar huis in Bilthoven. De politie gaat uit van een misdrijf. Er werken nog dagelijks meer dan tien rechercheurs aan de zaak. 

01 november 2014 15:02, in:

Misdrijf Els Borst

D66 herdenkt Els Borst

D66 herdenkt Els Borst
D66-leden Thom de Graaf en Alexander Pechtold staan stil bij het overlijden van Els Borst

Oud-minister en voormalig vicepremier Els Borst is vandaag herdacht tijdens het honderdste congres van D66.

Els Borst werd na het laatste congres van de partij in februari bij haar huis in Bilthoven vermoord. De circa 2000 partijleden hielden een minuut stilte en er werd een portret van Borst getoond.

De moord is nog steeds niet opgelost. De politie gaat uit van de mogelijkheid dat de oud-minister door iemand met een psychische stoornis van het leven is beroofd. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

ZIE OOK: Dood Els Borst weer in Opsporing Verzocht

 

08 oktober 2014 07:36, in:

Misdrijf Els Borst

Politie over zaak-Borst: nog onduidelijk of tips bruikbaar zijn

Er zijn al ruim 150 tips binnengekomen bij de politie naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op Els Borst.

Het tv-programma besteedde gisteravond aandacht aan de zaak. De politie gaat uit van de mogelijkheid dat de oud-minister door iemand met een psychische stoornis van het leven is beroofd.

ZIE OOK: Ook De Vries denkt aan gestoorde dader in zaak-Borst

Tijdens de uitzending werden daarom specifiek behandelaars, mantelzorgers en hulpverleners opgeroepen om zich te melden als ze opvallend gedrag hebben opgemerkt bij een patiënt rond 8 februari. Op die dag is Els Borst gedood in de garage van haar huis in Bilthoven.

Politiewoordvoerder Bernard Jens zegt dat er tips zijn binnengekomen uit deze doelgroep. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of daar ook bruikbare tips tussen zitten.

07 oktober 2014 23:55, in:

Misdrijf Els Borst

Dader in zaak-Borst mogelijk psychisch gestoord

De politie heeft nog geen idee wie oud-minister Els Borst om het leven heeft gebracht. Mogelijk gaat het om een dader met een psychische stoornis. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

07 oktober 2014 23:29, in:

Misdrijf Els Borst

Ook De Vries denkt aan gestoorde dader in zaak-Borst

Ook misdaadjournalist Peter R. de Vries denkt dat oud-minister Els Borst het slachtoffer is geworden van een psychisch gestoorde dader. Dat zei hij in RTL Late Night.

De Vries gaf aan verrast te zijn dat de politie nu laat weten dat het onderzoek naar de dood van Borst dezelfde kant op gaat. Eerder op de avond kwam dat naar voren in het programma Opsporing Verzocht, waar de zaak opnieuw werd behandeld. Borst werd 10 februari dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven.

ZIE OOK: Mogelijk verward persoon achter dood Borst

De Vries: "Er waren een paar scenario's. Kon het iets zijn in de relationele sfeer? Vervolgens: was er misschien iets in politieke zin? Borst had zich met de euthanasiewetgeving beziggehouden, maar dat lag alweer een poos achter haar."

Als derde scenario noemde De Vries de mogelijkheid van een inbraak. "Maar ze is gevolgd in haar garage. Er waren geen inbraaksporen, er is niets gestolen. Dus ook die theorie is ontzenuwd."

ZIE OOK: 'De Vries weet waar moordenaar Borst moet worden gezocht'

Daardoor komt ook De Vries uit bij een dader met een psychische stoornis, mogelijk de 'warrige man' die anderhalve week voor Borsts dood (8 februari) bij haar aanbelde en 'met een raar verhaal kwam'. De Vries: "Dat heeft ze aan verschillende personen verteld, dus we kunnen aannemen dat het zo is. Als je al die factoren bij elkaar neemt, én je neemt in ogenschouw dat in haar buurt veel GGZ-instellingen zijn, veel psychiatrische inrichtingen, is de kans aanwezig dat het in die hoek moet worden gezocht."

Een belemmerende factor in het onderzoek vormt volgens de journalist het medisch beroepsgeheim. "Je kunt hooguit vragen aan mensen die in instellingen werken: is jullie iets opgevallen? Maar je kunt mensen niet oproepen het medisch beroepsgeheim te schenden."

07 oktober 2014 20:37, in:

Misdrijf Els Borst

Mogelijk verward persoon achter moord Borst

De politie is ervan overtuigd dat de dood van oud-minister Els Borst in februari niet voortkomt uit politieke motieven of problemen in de relationele sfeer.

Dat bleek vanavond tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Het politieonderzoek richt zich nu op een dader met een psychische stoornis

Het lichaam van Borst werd maandag 10 februari gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze werd twee dagen daarvoor om het leven gebracht. Eerder die zaterdag bezocht ze, in het gezelschap van een kleindochter, het D66-congres in Amsterdam.

ZIE OOK: Reconstructie: details misdrijf Els Borst

De politie wil graag informatie van 'mantelzorgers en hulpverleners' die mensen met een psychische stoornis over haar hebben horen spreken rond de dag van het overlijden van de oud-minister, of die rond die datum afwijkend gedrag hebben vertoond. 

Daarnaast is de politie nog steeds op zoek naar twee mensen die eerder dit jaar in het onderzoek ook al de revue passeerden: een in het rood geklede wandelaarster die rond het tijdstip van de moord in de omgeving werd gesignaleerd, en een man die eind januari, kort voor de dood van Borst, 's ochtends vroeg bij haar huis aanbelde en een verwarde indruk maakte. 

Voor tips die leiden tot de aanhouding van de dader is vandaag een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. Misdaadjournalist Peter R. de Vries zal later vanavond in RTL Late Night zijn theorie over de zaak uiteenzetten.

07 oktober 2014 19:04, in:

Misdrijf Els Borst

'De Vries weet waar moordenaar Borst moet worden gezocht'

Misdaadjournalist Peter R. de Vries denkt te weten 'in welke hoek' de moordenaar van oud-minister Els Borst moet worden gezocht. Hij licht zijn idee daarover vanavond toe in RTL Late Night.

Dat meldt de redactie van het programma op Twitter. Els Borst werd zaterdag 8 februari gedood in de garage van haar huis in Bilthoven. Haar lichaam werd twee dagen later gevonden.

ZIE OOK: Reconstructie: details rond misdrijf Els Borst

RTL Late Night begint om 22.30 uur op RTL 4. In het tv-programma Opsporing Verzocht (NPO 1, 20.30 uur) besteedt de politie vanavond eveneens aandacht aan de zaak.

 

07 oktober 2014 15:03, in:

Misdrijf Els Borst

Dood Els Borst weer in Opsporing Verzocht

De politie vraagt vanavond opnieuw aandacht voor de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst in het programma Opsporing Verzocht . Er zijn nog geen verdachten in de zaak opgepakt.

Er werkt nog altijd een groot rechercheteam aan de zaak, maar de oplossing is nog niet in zicht. In het kader van het onderzoek, wordt er vanavond nog niets bekendgemaakt over de doodsoorzaak, vertelt een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws. 

De politie is nog steeds op zoek naar een vrouw met een rode sjaal. Zij kan een belangrijke getuige zijn. Ook zoekt de recherche al een hele poos naar een warrige man, die kort voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde. Verder worden diverse scenario's' die de politie heeft doorlopen vanavond gedeeld met het publiek. 

ZIE OOK: Vrouw met hoofddoek en verwarde man nog altijd spoorloos

Els Borst werd op 10 februari dood in de garage van haar woning in Bilthoven gevonden. Ze was zeer waarschijnlijk al op 8 februari door een misdrijf om het leven gekomen.

 

25 maart 2014 13:25, in:

Misdrijf Els Borst

Dood Borst: vrouw met hoofddoek en verwarde man spoorloos

De politie is nog steeds op zoek naar een verwarde man en een vrouw met een rode hoofddoek die iets te maken kunnen hebben met de dood van oud-minister Els Borst.

De politie deed twee weken geleden een oproep, maar ondanks een aantal tips zijn deze mensen nog niet opgedoken.

Aangebeld
Els Borst werd op 10 februari dood in de garage van haar woning in Bilthoven gevonden. Ze was zeer waarschijnlijk al op 8 februari door een misdrijf om het leven gekomen.

De verwarde man die de politie zoekt, belde op 29 januari bij Borst aan. Hij is enkele dagen later waarschijnlijk nogmaals bij haar aan de deur geweest en mogelijk ook bij haar buren.

De vrouw met de rode hoofddoek is langs het huis van Borst gelopen rond het tijdstip van haar dood, denkt de politie. Ze kan daarom een belangrijke getuige zijn. Borst kwam op de avond van haar dood van een D66-congres in Amsterdam.

 

 

 

18 maart 2014 22:44, in:

Misdrijf Els Borst

Rond de 400 tips in zaak Els Borst

Er zijn tot nu toe rond de 400 tips binnengekomen over de dood van oud-minister Els Borst. Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft vanavond weer aandacht besteed aan het onderzoek.

De politie is nog altijd op zoek naar een verwarde man, die in de week voor de dood van Els Borst 's ochtends vroeg bij de oud-minister heeft aangebeld. Ook van een vrouw in een rode jas met een rode hoofddoek op, die rond het tijdstip van het misdrijf langs het huis van Borst gelopen zou zijn, ontbreekt nog elk spoor.

De D66-politica werd op maandag 10 februari dood gevonden in de garage van haar huis. Ze heeft waarschijnlijk twee dagen in haar garage gelegen. Het rechercheteam werkt nog altijd op volle sterkte aan de zaak. 

Bekijk hier de reconstructie van de dag dat Els Borst om het leven kwam. 

 

18 maart 2014 15:49, in:

Misdrijf Els Borst

Zaak-Borst vanavond opnieuw in Opsporing Verzocht

De politie vraagt vanavond in het tv-programma Opsporing Verzocht opnieuw aandacht voor de zaak-Borst. Het rechercheteam is onder meer dringend op zoek naar twee mensen.

Zo is de verwarde man, die in de week voor haar dood 's ochtends vroeg bij Els Borst heeft aangebeld, nog niet gevonden. Ook ontbreekt nog elk spoor van een vrouw in een rode mantel met een rode hoofddoek op, die rond het tijdstip van het misdrijf langs het huis van Borst zou hebben gelopen.

De politie wil ook graag weten wie Borst zaterdagavond van het station in Bilthoven naar haar auto heeft zien lopen. Die wandeling van een paar honderd meter voerde door een voetgangerstunnel.

 

14 maart 2014 20:48, in:

Misdrijf Els Borst

Kerk oneens met harde uitspraken dominee

Het landelijk bestuur van de Hersteld Hervormde Kerk neemt afstand van de uitspraken van predikant Van Andel uit Montfoort. Hij noemde oud-minister Borst in een kerkblad een 'engel des doods'.

Ook schreef hij dat het geen toeval is dat Borst door een misdrijf om het leven is gekomen. De predikant refereerde aan de euthanasiewet die tijdens haar ministerschap is aangenomen.

Het landelijk bestuur heeft in een verklaring laten weten dat het niet aan een kerk of dominee is 'om een oordeel te vormen over de dood van oud-minister Borst'. Ze betuigen Borst' nabestaanden hun meeleven.

Gekwetst
In de verklaring staat ook: "Onder haar ministerschap is indertijd wetgeving aanvaard die haaks staat op onze overtuiging. Dat ze na de aanvaarding van de euthanasiewet met een verwijzing naar het voorlaatste kruiswoord van de Heere Jezus gezegd heeft: 'Het is volbracht' heeft velen diep gekwetst."

"In een daarop volgend interpellatiedebat heeft ze echter openlijk haar excuses daarvoor aangeboden. Dat is aanvaard. Daar is erkentelijkheid voor uitgesproken. Dus daar moeten we nu niet meer op terugkomen."

14 maart 2014 14:48, in:

Misdrijf Els Borst

Dominee: Geen toeval dat Els Borst niet-natuurlijke dood stierf

Oud-minister Els Borst was een 'engel des doods'. Het is geen toeval dat zij geen natuurlijke dood stierf, schrijft een dominee in het kerkenblad van de Hersteld Hervormde Kerk in Montfoort.

"Ze moest haar Rechter ontmoeten, die ze zo ontzettend met haar goddeloze uitspraak heeft gekwetst", stelt de dominee. Die doelt daarmee op de verzuchting 'Het is volbracht', die Borst slaakte toen de euthanasiewet was aangenomen.

Veel gelovigen stoorden zich aan uitlating
Jezus zou die woorden hebben gezegd toen hij aan het kruis hing en daarom stoorden veel gelovigen zich aan die uitlating. Borst bood er later haar excuses voor aan.

De dominee meent dat God de oud-minister nu ter verantwoording heeft geroepen. "God laat niet met zich spotten. Door haar inbreng zijn destijds veel en de meest goddeloze wetten in ons land aangenomen", schrijft hij in het blad.

11 maart 2014 21:52, in:

Misdrijf Els Borst

Els Borst lag twee dagen dood in garage

Oud-minister Els Borst heeft waarschijnlijk twee dagen dood in haar garage in Bilthoven gelegen. Zij werd op maandagavond 10 februari gevonden maar waarschijnlijk is zij al op zaterdagavond 8 februari overleden.

De politie denkt dat zij kort nadat zij was thuisgekomen van een D66-congres op 8 februari is aangevallen en een paar uur later al is overleden. Ze had haar zwarte winterjas nog aan.

Dat meldt Opsporing Verzocht zojuist

'Kwieke indruk'
Borst was één van de prominente partijleden en zou op het congres 'een kwieke en fitte indruk' hebben gemaakt. De uren daarna blijken cruciaal te zijn om erachter te komen wat er met de oud-minister is gebeurd.

De politie is op zoek naar een verwarde, oudere man, die in de anderhalve week voor de dood van Borst enkele keren bij haar aan de deur is geweest. De minister van staat vertelde aan familie en kennissen over de man, die de eerste keer al om 7 uur 's morgens bij haar aanbelde en die een warrige indruk op haar maakte. 

De recherche zoekt ook naar een vrouw in een rode jas en met een rode hoofddoek, die rond de tijd dat Borst thuisgekomen moet zijn door de laan heeft gelopen.

20 tips
De nieuwe informatie over het overlijden van Els Borst heeft 20 nieuwe tips opgeleverd. 
 

11 maart 2014 11:29, in:

Misdrijf Els Borst

Onderzoek Els Borst: Duikers zoeken 'iets van metaal'

"Een voorwerp dat niet groot is." De duikers die in een bos achter het huis van oud-minister Els Borst aan het werk zijn, zoeken in een ven 'iets van metaal'.

Dat heeft Eddy Jolink, commandant van de duikeenheid van de Koninklijke Marine, gezegd. Waar de politie precies naar zoekt willen Jolink en een woordvoerder van het rechercheteam niet zeggen.

De duikers zoeken het ven in het Heidepark centimeter voor centimeter af. Ze verwachten daar tot ongeveer 20:00 uur mee bezig te zijn.

Voetje voor voetje
Over de plas zijn draden gespannen, waarlangs telkens twee duikers voetje voor voetje door het voornamelijk ondiepe water trekken. Ze zoeken met hun handen de bodem af.

Forensisch rechercheurs speuren met metaaldetectoren de oevers van het ven af. Tussen het ven en het huis van Borst aan de Ruysdaellaan loopt veel politie.

11 maart 2014 09:51, in:

Misdrijf Els Borst

Onderzoek misdrijf Els Borst: duikers zoeken naar sporen

15 duikers zijn aan het zoeken in een plas in het bosgebied Heidepark in de buurt van de woning van oud-minister Els Borst.

De duikers van de Koninklijke Marine en de politie speuren de hele dag met speciale apparatuur het water af naar sporen die mogelijk meer licht kunnen werpen op het misdrijf in Bilthoven, waardoor de ex-minister hoogstwaarschijnlijk om het leven is gekomen.

Geen nieuwe aanwijzingen
Politiewoordvoerder Bernhard Jens zegt tegen RTL Nieuws dat er geen nieuwe aanleiding is waardoor ze nu aan het zoeken zijn. Er wordt op hetzelfde perceel gezocht waar eerder gezocht is, vlak bij het huis van Borst. "We willen alles uit kunnen sluiten. Als iemand iets weggooit, zou het daar kunnen liggen." 

Els Borst werd vier weken geleden dood gevonden in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Ze had verwondingen die haar dood hebben veroorzaakt. Om wat voor verwondingen het gaat, wil de politie niet zeggen. Ook wil het rechercheteam niks kwijt over het tijdstip waarop de politica is overleden. 

Hier wordt gezocht:


 

07 maart 2014 06:40, in:

Misdrijf Els Borst

'Borst kreeg bezoek van verwarde man'

Els Borst heeft kort voordat ze dood werd aangetroffen oog in oog gestaan met een verwarde man die een 'sjofele indruk' maakte.

De onbekende vroeg het adres van voormalig minister-president Wim Kok, dat meldt De Telegraaf. Borst zou het incident enkele uren later aan haar kapper hebben verteld.

29 januari
Volgens de kapper belde de verwarde man op 29 januari 's morgens vroeg bij het huis van Borst in Bilthoven aan en vroeg naar het adres van Kok. Toen Borst zei dat niet te hebben, droop hij af.

"Ze vond het echt heel vreemd", vertelt de kapper. "Ik vroeg aan haar of het een zwerver was. Dat niet, maar ze zei wel dat hij niet z'n beste pak aan had." In paniek was de op 10 februari dood aangetroffen oud-politica niet. "Ze was nooit bang, was een heel nuchtere, gezellige oma. Ze was wel wat gewend."

27 februari 2014 08:24, in:

Misdrijf Els Borst

Extra politieonderzoek bij huis Els Borst

De politie doet vandaag 'aanvullend onderzoek' bij het huis van oud-minister Els Borst aan de Ruysdaellaan in Bilthoven.

Dat maakte de politie bekend. Els Borst werd op 10 februari dood in de garage bij haar woning gevonden. Ze was overleden aan de gevolgen van verwondingen die ze opliep door een misdrijf.

Het aanvullend onderzoek wordt gedaan door (forensisch) experts. Een aantal van die experts is al eerder op de plek geweest, maar er komen ook forensisch experts die er nog nooit zijn geweest, zegt woordvoerder Bernhard Jens: "Die experts hebben het spoor alleen in het lab gezien. Zij komen nu ook naar de plek. Zo hopen we een een zo goed mogelijke analyse te kunnen maken."  

Voor de garage van de woning is een tent neergezet, zodat de politie ongestoord kan werken. Voor de garage van de woning is een tent neergezet, zodat de politie ongestoord kan werken. De straat is tijdens het onderzoek afgesloten.

26 februari 2014 12:26, in:

Misdrijf Els Borst

Huis en tuin Els Borst nog steeds afgesloten

De politie wil niet dat er mensen rondlopen in het huis en in de tuin van oud-minister Els Borst, daarom blijft het gebied voorlopig afgesloten.

Els Borst werd op 10 februari dood in de garage bij haar woning gevonden. Ze is overleden aan de gevolgen van verwondingen die ze opliep door een misdrijf.

De politie wil nog steeds niet zeggen om wat voor letsel het gaat. Ook over het tijdstip van overlijden blijft het onderzoeksteam zwijgzaam.

Er komen volgens de woordvoerder van het team niet veel tips meer binnen. "We zijn druk aan het werk met ongeveer 150 tips die we kregen en met het uitzoeken van sporen en spullen die we hebben gevonden. We snappen dat iedereen graag wil weten wat er is gebeurd, maar we zijn nog maar twee weken bezig. Dat is niet zo lang bij zo’n onderzoek."

20 februari 2014 15:44, in:

Misdrijf Els Borst

Politie krijgt 150 tips over zaak-Els Borst

Sinds vorige week maandag zijn er bij de politie rond de 150 tips binnengekomen over oud-minister Els Borst.

Dat zegt een woordvoerder van het rechercheteam gezegd. Op de avond van die dag werd zij dood in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven gevonden. 

Tips natrekken
Het ruim 30 man sterke team is volgens hem nog druk bezig om alle tips na te trekken. Hij kan daarom nog niet zeggen of er een veelbelovende aanwijzing bij zit.

Els Borst (81) is hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen. Ze stierf aan de gevolgen van verwondingen. Welk letsel zij had wil de politie niet zeggen. Ook over het tijdstip van overlijden blijft de politie zwijgzaam. 

Borst vertrok op zaterdag 8 februari van het D66-congres in Amsterdam. Ze reisde per trein naar Bilthoven en reed in haar auto naar huis. De recherche wil nog steeds graag mensen spreken die haar daarna nog hebben gezien of gesproken.

 

19 februari 2014 12:56, in:

Misdrijf Els Borst

Politie trekt ruim 20 tips dood Borst na

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood van oud-minister Els Borst is druk bezig met het natrekken van tips die zijn binnengekomen.

Een getuigenoproep gisteravond op televisie leverde 23 tips op. De politie kan nog niet zeggen of er een 'gouden tip' tussen zit.

Tijdstip van overlijden
"We weten dat mevrouw Borst zaterdagavond 8 februari met haar auto is thuisgekomen in Bilthoven, want de auto stond in de garage en zij lag ernaast. Maar wat er daarna is gebeurd totdat ze maandagavond werd gevonden, is nog onduidelijk", meldt een politiewoordvoerder. Over het tijdstip van overlijden wil de politie niets zeggen.

Er is nog geen enkele aanwijzing dat Borst in haar woning aan de Ruysdaellaan een inbreker tegen het lijf is gelopen. "Het kan, maar er is nog helemaal niets gevonden wat daarop wijst", zegt hij. Een mogelijkheid is dus ook dat iemand haar bewust heeft opgewacht.

 

18 februari 2014 21:47, in:

Misdrijf Els Borst

Deur garage Els Borst stond nog open

De politie heeft geen aanwijzingen dat er sprake is van een inbraak in de woning waar oud-minister Els Borst dood werd gevonden. Dat zei politiewoordvoerder Bernhard Jens bij Opsporing Verzocht.

Hij vertelde ook dat de deur van de garage, waar de oud-D66-politica vorige week maandag door vriendinnen werd gevonden, nog open stond. 

Jens deed een algemene oproep in het tv-programma: de politie wil in contact komen met iedereen die iets heeft gezien rond de woning van Borst in Bilthoven. Het gaat dan vooral om de periode van zaterdag 8 februari, toen Borst terugreisde van het D66-congres in Amsterdam naar huis, en maandag 10 februari.

"Alles is belangrijk", zei Jens. "Auto's die gezien zijn en er misschien niet thuishoren. Zo hopen we de puzzel compleet te maken."

 

18 februari 2014 12:49, in:

Misdrijf Els Borst

Zaak-Borst vanavond in Opsporing Verzocht

Zaak-Borst vanavond in Opsporing Verzocht

Het politieteam dat onderzoek doet naar de dood van oud-minister Els Borst (81), doet vanavond een oproep aan getuigen op televisie.

In het programma Opsporing Verzocht wordt iedereen die Borst in de laatste tijd van haar leven nog heeft gezien of gesproken gevraagd om zich te melden.

Het gaat volgens een woordvoerder van het opsporingsteam 'met nadruk om een algemene getuigenoproep'. "Er wordt niet om specifieke informatie gevraagd."

De politie zal vertellen hoe Borst waarschijnlijk vanaf het D66-congres in Amsterdam naar haar woonplaats Bilthoven en naar huis is gereisd. Mogelijk wordt er later nog een reconstructie van de gebeurtenissen gemaakt.

17 februari 2014 16:44, in:

Misdrijf Els Borst

Politie rondt onderzoek straat Borst af

De straat in Bilthoven waar oud-minister Els Borst woonde, is weer vrijgegeven door de politie.

De straat was sinds de vondst van het lichaam van de minister van staat vorige week maandagavond afgesloten met hekken en linten wegens het politieonderzoek. Het huis en de tuin gelden nog steeds als een zogenoemde plaats delict en blijven daarom ontoegankelijk.

 

17 februari 2014 11:21, in:

Misdrijf Els Borst

Politie vindt 'van alles' in bos in zaak Els Borst

Politie vindt 'van alles' in bos in zaak Els Borst

De ME heeft gisteren 'van alles' uit twee bospercelen in Bilthoven gehaald. Forensische rechercheurs zijn vandaag aan het onderzoeken of er iets is gevonden dat een aanwijzing kan zijn in het onderzoek naar de dood van oud-minister Els Borst.

Het rechercheteam werkt met ongeveer 30 mensen op volle sterkte door aan de zaak, zegt een woordvoerder. De minister van staat werd vorige week maandagavond dood in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan gevonden.

Onderzoek in gevaar brengen
Het is nog niet duidelijk wanneer ze precies om het leven is gebracht. "En als we dat wel wisten, gaan we het niet vertellen omdat het onderzoek daardoor in gevaar kan komen", aldus de woordvoerder.

Borst is zaterdag 8 februari voor het laatst levend gezien toen ze van het D66-congres in Amsterdam vertrok. Ze is afgelopen zaterdag in besloten kring begraven.

16 februari 2014 13:33, in:

Misdrijf Els Borst

ME'ers klaar met onderzoek in bos bij huis Els Borst

ME'ers klaar met onderzoek in bos bij huis Els Borst

Tientallen ME'ers hebben het bos rond de woning van Els Borst uitgepluisd, op zoek naar aanwijzingen over de gewelddadige dood van de oud-politica.

De uitkomst van het onderzoek is niet bekend. Onze verslaggever ter plaatse, Pepijn Crone, heeft gezien dat er een handzaagje en een hoofdtelefoon werden gevonden. Deze zullen net als andere aanwijzingen worden onderzocht.

16 februari 2014 08:57
"De ME verzamelt alles wat niet in het bos thuis lijkt te horen in plastic tassen. De forensische dienst markeert alle plekken waar wat verdachts wordt gevonden."
Pepijn Crone Zoektocht in bos bij huis Els Borst
16 februari 2014 08:29

Foto's: zoeken naar aanwijzingen

open
 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

 • slideshow
  Zoeken naar sporen

ME'ers zijn op zoek naar sporen die meer duidelijkheid moeten geven over de dood van Els Borst. Verslaggever Pepijn Crone volgt de zoektocht en maakte deze foto's.

 

 

16 februari 2014 08:08, in:

Misdrijf Els Borst

Groot onderzoek in bos bij woning Els Borst

De politie en de ME pluizen een ruimer gebied uit dan tot nu toe werd gedaan, meldt verslaggever Pepijn Crone die ter plaatse is.

De 40 tot 50 ME'ers gaan het bosgebied van 0,5 bij 1 kilometer uitkammen, om 'alles uit te sluiten', aldus een politiewoordvoerder. "Het is niet zo dat we informatie hebben dat er iets te vinden is in dat bos, maar we willen alles uitsluiten", legt hij uit.

Route van de dader
Het bos zou een route kunnen zijn geweest waar een eventuele dader of mogelijke daders gebruik van kunnen hebben gemaakt. De zoektocht in het in sectoren verdeelde bosgebied gaat zeker een aantal uur in beslag nemen.

Het uitgebreide eerdere onderzoek en tips heeft de politie nog niet veel verder gebracht. Els Borst werd voor het laatst levend gezien toen ze vertrok van het D66-congres vorige week zaterdag in Amsterdam. Maandagavond vonden buurtgenoten haar dood in de garage van haar huis. Ze had verwondingen, die de oorzaak zijn geweest van haar dood. 

Afzettingen rond woning
Rond het huis van Borst staan sinds het lichaam werd gevonden afzettingen. De woning van de overleden oud-politica en de directe omgeving daarvan zijn eerder deze week al minutieus onderzocht door de politie. Die is daar niet meer actief aan het zoeken, maar wil niet dat er mensen op de zogenoemde plaats delict komen. Vandaar dat er hekken staan rond het huis.

Meer foto's van verslaggever Pepijn Crone de zoektocht door de ME volgt

15 februari 2014 16:34, in:

Misdrijf Els Borst

ME paraat voor onderzoek Borst

Mocht er morgen een intensieve zoektocht nodig zijn naar sporen in het onderzoek naar de dood van oud-minister Els Borst, dan staat er een peloton van de Mobiele Eenheid (ME) klaar.

Het rechercheteam heeft alvast een voorwaarschuwing aan dit peloton gegeven. Een woordvoerder van de politie benadrukte tegenover RTL Nieuws dat er nog geen zicht op is dat de ME'ers ingezet gaan worden.

"Maar omdat het morgen zondag is, hebben we ervoor gezorgd dat er mensen beschikbaar zijn als we ergens grondig moeten zoeken, rond het huis of in de bossen bijvoorbeeld."

Rond het huis van Borst in Bilthoven staan nog steeds afzettingen. De politie is daar niet meer actief aan het zoeken, maar wil niet dat er mensen op de plaats delict komen. Bij de hekken en linten komen geregeld mensen langs om een kijkje te nemen. 

Tegenover het ANP zegt de woordvoerder dat de tips over de laatste uren of dagen van de minister van staat binnendruppelen. 

 

14 februari 2014 15:04, in:

Misdrijf Els Borst

Bloemen bij huis Els Borst

Voor de afzettingen rond het huis van D66-politica Els Borst in Bilthoven liggen bloemen. Verschillende mensen komen langs om met een boeketje eer te betonen aan de 81-jarige minister van Staat.

Morgen wordt zij in besloten kring begraven na een herdenkingsdienst in de Domkerk in Utrecht.

14 februari 2014 12:34, in:

Misdrijf Els Borst

Politie krijgt tips over Els Borst

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood van Els Borst, heeft inmiddels meerdere tips binnengekregen van mensen, die menen dat zij de oud-minister na zaterdagavond nog hebben gezien.

Ook hebben zich mensen gemeld die in de afgelopen maanden contact met de minister van staat hadden. Alle tips worden uitvoerig nagetrokken, stelt een woordvoerder.

Nog onduidelijkheid over 48 uur
De politie weet nog niet precies wanneer Borst om het leven is gekomen. Ze is maandagavond dood in haar garage in Bilthoven gevonden. Zaterdag aan het eind van de dag vertrok ze van het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Wat er in de tussentijd is gebeurd en wanneer ze is overleden, is ook na sectie nog niet precies vastgesteld.

Het onderzoek in en rond de woning aan de Ruysdaellaan is voorlopig klaar, zegt de politiewoordvoerder. Het team grootschalige opsporing werkt in het weekeinde op volle sterkte door.

14 februari 2014 10:43, in:

Misdrijf Els Borst

Borst op kieslijst: niets meer aan te doen

Het is wrang maar er kan niets meer aan gedaan worden: Els Borst staat op nummer 21 van de kieslijst van D66 in de gemeente waar zij woonde.

Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt zei vanochtend op BNR radio dat de kieslijsten op 7 februari definitief zijn vastgesteld en dat ze dus niet meer veranderd kunnen worden. Ook D66 in de Utrechtse gemeente is verlegen met de situatie.

Gerritsen vindt het 'wrang' dat er niets aan de situatie kan veranderen: "Er zou een escape in de Kieswet moeten zijn die het mogelijk maakt om kandidaten die tussen het vaststellen van de kieslijst en het drukken van de stembiljetten overlijden, te kunnen schrappen", vindt Gerritsen. "Die bepaling ontbreekt nu in de wet."

 

14 februari 2014 09:35, in:

Misdrijf Els Borst

Overleden Els Borst op kieslijst De Bilt

Els Borst staat op nummer 21 van de kieslijst van D66 in de gemeente waar zij woonde. De oud-minister zou lijstduwer zijn.

Burgemeester Arjen Gerritsen gaat kijken of haar naam nog van de stembiljetten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart kan worden gehaald, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Het lichaam van Borst werd maandagavond in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan in Bilthoven gevonden. Een team van ruim 30 rechercheurs onderzoekt wat er met de oud-politica gebeurd kan zijn. In het huis zijn volgens de politie geen braaksporen gevonden.

13 februari 2014 14:47, in:

Misdrijf Els Borst

Angst bij buurtgenoten Els Borst

De criminaliteit in Bilthoven groeit, bevestigen bewoners van de Ruysdaellaan in Bilthoven. "Er zijn regelmatig verdachte figuren."

Een buurman zegt dat de angst in de buurt groeit. De dood van Borst geeft volgens hem 'een griezelig gevoel'. Een vrouw stelt dat jongens door het bos vanuit Utrecht naar De Bilt komen om in te breken. "Heel bedreigend, en een heel eng idee dat dit zo dichtbij is gebeurd. Stiekem hoopte ik dat het een politieke moord zou zijn geweest, maar dat zal wel niet."

Nog grind nodig?
Een andere omwonende zegt dat er de laatste tijd veel verdachte figuren in de wijk te zien zijn. "Een autootje met twee mannen komt langs. Ze bellen aan of je nog grind nodig hebt. Bij ons is dat een paar weken geleden gebeurd; de dag erna was er ingebroken."  

Alle buren omschrijven Borst als een introverte en aardige vrouw. Ze zijn verdrietig en geschrokken door haar dood. "Wanneer ik mijn hond uitliet, zag ik altijd haar witte kop voor het raam, en die is er nu niet meer", zegt een buurman.

Vanavond is er een bijeenkomst voor buurtgenoten van Els Borst.