Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Misbruik DigiD

Criminelen hebben het voorzien op de DigiD van mensen. In Amsterdam zijn mensen de dupe geworden, en vorige maand ook in Groningen.

Criminelen hebben het voorzien op de DigiD van mensen. In Amsterdam zijn mensen de dupe geworden, en vorige maand ook in Groningen.

Criminelen hebben het voorzien op de DigiD van mensen. In Amsterdam zijn mensen de dupe geworden, en eind vorig jaar ook in Groningen.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
18 februari 2014 12:41, in:

Misbruik DigiD

Medewerker Belastingdienst verdacht van DigiD-fraude

Medewerker Belastingdienst verdacht van DigiD-fraude

De politie heeft opnieuw drie mensen aangehouden voor fraude met de DigiD-accounts van voornamelijk Groningse studenten.

Eén van de verdachten is een 54-jarige medewerker van de Belastingdienst, meldt het Openbaar Ministerie.

In december werden al vijf mensen opgepakt in verband met de fraude, nu zijn er nog eens drie mensen aangehouden. Het gaat om de man uit Westerlee, een 53-jarige plaatsgenote en een 27-jarige man uit Winschoten.

Tonnen geïncasseerd 
Met de DigiD-gegevens lieten de verdachten onder andere de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekening storten. Volgens het OM hebben ze op deze manier 'enkele tonnen' geïncasseerd.

aanvankelijk werd gedacht dat de mannen de DigiD's uit brievenbussen hadden gevist. Mogelijk heeft de belastingmedewerker hier ook een rol in gespeeld. Zijn rol wordt nog onderzocht.

08 januari 2014 21:17, in:

Misbruik DigiD

Oplossing DigiD-fraude: analoog naar de balie

Om de DigiD-fraude aan te pakken moeten we in de toekomst misschien wel naar een balie om inloggegevens af te halen. Dat is één van de oplossingen volgens Steven Luitjens, directeur van het bedrijf dat zorgt voor het verstrekken van de inloggegevens.

Nu lijkt het verzenden van de inloggegevens per post de zwakke schakel van DigiD te zijn. Afgelopen periode werden er in Amsterdam zo’n 150 brieven onderschept met DigiD gegevens. Als je de gegevens voortaan zelf bij een balie, met een paspoort moet ophalen is dat probleem opgelost.

Dit zogenoemde ‘balieproces’ bestaat al voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Zij moeten altijd naar een balie om DigiD inloggegevens te krijgen. 

08 januari 2014 12:03, in:

Misbruik DigiD

Tientallen aangiftes DigiD-fraude Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft al 30 tot 40 meldingen binnen van fraude met DigiD's. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Zo'n 150 mensen blijken in Amsterdam eind vorig jaar het slachtoffer te zijn geworden van fraude met hun DigiD. Criminelen waren erin geslaagd nummers van bankrekeningen te wijzigen bij instanties die uitkeringen of toeslagen uitbetalen.

De politie probeert de daders op te sporen door geldstromen te volgen. De woordvoerder noemde het bijzonder dat de fraude zo lokaal lijkt te zijn. De mensen die aangifte hebben gedaan, wonen allemaal in de Bijlmerdreef en het Dennenrodepad in Amsterdam Zuidoost.

Een woordvoerder van Logius. de dienst die de ict-activiteiten van het Rijk beheert, zei eerder tegen RTL Nieuws zeker te weten dat er geen geld is overgemaakt.

08 januari 2014 09:25, in:

Misbruik DigiD

'Post met activatiecode DigiD waarschijnlijk onderschept'

Het digitale platform DigiD is veilig en niet gekraakt. Dat zegt een woordvoerder van Logius, de dienst die de ict-activiteiten van het Rijk beheert.

Vanochtend bleek dat 150 Amsterdammers de dupe zijn geworden van criminelen die hun digitale identiteit hadden gestolen.

"Je krijgt bij het aanvragen van DigiD een activatiecode thuisgestuurd per post. Nooit een wachtwoord of gebruikersnaam, criminelen kunnen dus ook niet je wachtwoord uit de post vissen. Wat ze waarschijnlijk wel hebben onderschept, is de post met activatiecode."

Veiligheidssysteem
Vervolgens is er een poging gedaan om rekeningnummers te wijzigen. Koenen: "Dan zijn er veiligheidssystemen die voorkomen dat er op die nieuwe rekeningnummers uitbetaald wordt. Zo komt het dat er DigiD's zijn geblokkeerd." Koenen zegt zeker te weten dat er geen geld is overgemaakt. 

Volgens woordvoerder Enrico Koenen zijn in die wijk in Amsterdam meer verhalen van fraude met creditcards bekend. "Die zijn ook uit de post gevist." 

Bekijk in deze video hoe criminelen te werk gaan:

08 januari 2014 07:02, in:

Misbruik DigiD

Criminelen misbruiken DigiD's 150 Amsterdammers

Een lek bij DigiD heeft ongeveer 150 Amsterdammers in de problemen gebracht. Ze zijn de dupe geworden van criminelen die hun digitale identiteit hebben gestolen.

Criminelen sloegen eind december toe in Amsterdam-Zuidoost, met name in postcodegebied 1102. Door een veiligheidslek bij DigiD konden criminelen onder meer bankrekeningnummers wijzigen, zodat uitkeringen en toeslagen naar hen werden overgemaakt.

Een woordvoerder van Logius, de dienst waarin de ict-activiteiten van het Rijk zijn ondergebracht, heeft dat gezegd tegen de Volkskrant. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het bevestigd.

Geen geld op rekening
"Er zijn rond de feestdagen uit veiligheidsoverwegingen in één postcodegebied een groot aantal DigiD's geblokkeerd", zegt de woordvoerder. "Wij begrijpen dat dat voor betrokkenen vervelend is geweest. Dat je je kerstinkopen wil pinnen en er geen geld op de rekening staat omdat je AOW of uitkering niet is gestort."

Onder meer de politie, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV en de Belastingdienst onderzoeken de zaak. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er is buitgemaakt.

 

12 december 2013 10:54, in:

Misbruik DigiD

Arrestaties na stelen identiteit studenten

Arrestaties na stelen identiteit studenten

De politie heeft vijf mensen opgepakt die van tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account zouden hebben gestolen.

Met de DigiD-gegevens lieten de verdachten onder andere de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekening storten. Volgens het OM hebben ze op deze manier 'enkele tonnen' geïncasseerd. Er is inmiddels 54 keer aangifte gedaan, het OM verwacht dat dit aantal nog zal oplopen.

Mogelijk post uit brievenbus gevist
Afgelopen juni bleek dat criminelen nieuwe DigiD's aanvroegen op de naam van studenten. Met deze nieuwe inloggegevens wijzigden ze de gegevens van de studenten zodat het geld op een andere rekening werd gestort.

Er zitten nog twee van de vijf verdachten vast. Hoe zij precies in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens is nog niet duidelijk. Mogelijk hebben zij post uit brievenbussen gehengeld, aldus het OM. De meeste aangiftes komen van studenten die in studentenflats aan de Duindoorstraat en de Eendrachtskade wonen.