Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 januari 2016 11:05

Longkankerpatiënt: 'Ik vind mijn leven wel 134.000 euro per jaar waard, mag ik?

Longkankerpatiënt: 'Ik vind mijn leven wel 134.000 euro per jaar waard, mag ik?
Longkankerpatiënte Judith Beulink is heel blij dat het peperdure longmedicijn wordt vergoed.

Moet je een medicijn dat 134.000 euro per jaar kost en alleen levensrekkend werkt, vergoeden? Longkankerpatiënte Judith Beulink hoeft niet lang te twijfelen: "Ik vind mijn leven wel 134.000 euro waard."

Judiths mening wordt nu ook gedeeld in de politiek. Minister Edith Schippers heeft vandaag besloten dat het medicijn nivolumab na onderhandelingen met de fabrikant over de prijs vergoed wordt en in het basispakket wordt opgenomen.

"Fantastisch nieuws", zegt de 65-jarige Judith Beulink.

Leven lang gerookt
Judith heeft sinds 2004 longkanker. En ja, ze heeft haar hele leven lang gerookt. "'Heb je lang gerookt? Die vraag krijg ik zo vaak te horen. Ik snap het ook wel dat mensen dat vragen. Maar ook mensen die niet roken, kunnen longkanker krijgen."

Dat Judith nog leeft, is een klein wonder. "Ik had allang dood moeten zijn", vertelt ze. Maar doodgaan, dat is ze nog lang niet van plan.

Infuus
Dat ze nu nog leeft, heeft ze volgens zichzelf vooral aan het middel nivolumab te danken. "Daarvoor moet ik één keer in de twee weken aan het infuus liggen. Anderhalf uur lang. Het spul doodt kankercellen en versterkt mijn immuunsysteem."

Nivolumab maakt patiënten niet beter. "Maar het verlengt mijn leven. En ik wil graag nog even leven."

Te duur
Zo'n 4000 mensen in Nederland krijgen nivolumab toegediend. Bij ongeveer één op de vijf patiënten slaat het aan. Het middel is belangrijk, zeggen specialisten. Patiënten bij wie het aanslaat, leven 'substantieel langer', volgens oncologen.  

In december adviseerde het Zorginstituut nog het middel vanwege de hoge prijs niet in het pakket op te nemen. "Omdat het te duur is", vertelt Judith. "134.000 euro per jaar is veel geld. Maar wat is een leven waard? We hebben het hier wel over mensenlevens."

Zware hoestbui
Judith zit nu in haar zesde kuur. "Ik voel me eigenlijk best goed. Op de laatste scan bleek dat de nieuwe uitzaaiingen significant kleiner zijn geworden. Gisteren had ik even een lange, zware hoestbui en wat minder puf, maar vandaag gaat het weer beter. Ik ben nog lang niet van plan om te sterven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Peperduur longkankermedicijn toch vergoed

Topnieuws