We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

27 januari 2016 07:51

'Leraren krijgen burn-out omdat ze constant moeten overwerken'

'Leraren krijgen burn-out omdat ze constant moeten overwerken'

Leraren op middelbare scholen maken wekelijks gemiddeld zes overuren. Daarvoor krijgen ze niks betaald. Om de overuren weg te werken, zouden er zo'n 9000 extra leraren in dienst moeten worden genomen.

De huidige werkdruk en de stress die die veroorzaakt leiden tot een burn-out bij leraren, zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) na een onderzoek voor het programma Zembla. De lerarenvakbond houdt sinds september een enquête onder zijn leden.

Elke dag krijgen honderden leraren op basisscholen en middelbare scholen een uitnodiging om bij te houden hoe hun dag eruit heeft gezien: hoe lang ze werken, wat ze doen en welke last ze voelen. Sinds het begin van het schooljaar hebben bijna 1800 leraren van middelbare scholen dat doorgegeven aan de bond.

Druk van ouderavonden
Leraren die vier dagen of 4,5 dag in de week werken, blijken nog zoveel tijd kwijt te zijn aan extra taken dat ze in feite fulltime werken. Ook mensen die halftime of minder werken, zijn relatief vaak thuis nog bezig. Het lesgeven zelf is niet zo'n belasting. Leraren voelen vooral de druk van ouderavonden, surveilleren tijdens hun pauzes en het nakijken van opdrachten.

De werkdruk is slecht voor de gezondheid, zegt de AOb. Het onderwijs is volgens de bond niet voor niets koploper in de burn-outs. Een op de vijf leraren krijgt een burn-out in zijn leven.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Topnieuws