We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 juni 2015 11:21

Leo Taal maakte overval Kreta mee: 'Een heftige ervaring'

"Iedereen was in paniek", zegt de Nederlander Leo Taal over de gewapende overval op Kreta waarvan hij vrijdag getuige was. "Het was echt een hels lawaai van automatische wapens en pistolen."

Vrijdagavond rond 20:30 uur pleegden drie mannen een overval op het luxeresort Creta Maris in de drukke badplaats Chersonissos. Op dat moment zat Taal met zijn vrouw op het terras een drankje te drinken. De overvallers hadden het gemunt op een juwelier in het resort.

"Er waren zo’n honderd mensen buiten", vertelt Taal aan RTL Nieuws over het incident.  De meeste gasten zaten op het terras naast de lobby. "Op een gegeven moment begonnen mensen weg te lopen. Die gebaarden dat er iets aan de hand was, maar we wisten niet wat. We dachten eerst dat er in de hal een knokpartij was, dat het wel meeviel."

ZIE OOK: 'Nederlanders getuige van gewelddadige overval op Kreta'

Ook toen het personeel naar buiten kwam om de gasten weg te sturen, had Taal nog niet door dat het er binnen in de lobby intussen heftig aan toe ging. "Toen hoorden we het eerste schot. Nou, dan kan ik je vertellen: dan loop je wel wat harder, hoor. Dan is het echt menens."

Als een gek rende Taal met zijn vrouw naar de zee. "Iedereen was in paniek en zocht muurtjes op om achter te schuilen. Het was heel onwerkelijk. Echt paniek. Mensen vielen van de trap en renden weg."

'Echt een hels lawaai'
Op het strand aangekomen hoorde de vakantieganger tientallen schoten vanuit de lobby komen. Sommigen dachten aan een terroristische aanval, zoals een andere ooggetuige aan de Telegraaf meldde. "Echt een hels lawaai van automatische wapens en pistolen", aldus Taal.

Nu, drie dagen na het incident, wordt duidelijk wat er precies in de lobby heeft plaatsgevonden. De politie, die binnen vijf minuten ter plaatse was met een arrestatieteam, zou het drietal al een tijdje in het vizier hebben gehad. De schoten bleken afkomstig van de overvallers zelf die zich een weg naar buiten wilde schieten. Het drietal kwam niet ver, ze werden ter plekke neergeschoten en ingerekend.

Volgens Taal gebeurde alles in een flits. "Het is alweer een tijd geleden, maar ik heb er ’s nachts wel van gedroomd. Ik was er toch danig onder de indruk van. Een heftige ervaring."

RTL Nieuws / Michiel de Vries

Topnieuws