We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 oktober 2013 14:55

Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals

De ongeveer 180 etsen van Anton Heyboer (1924-2005) die het Openbaar Ministerie in beslag heeft laten nemen, blijken vals en zijn 'hoogstwaarschijnlijk' niet van de kunstenaar zelf.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit van Amsterdam. Dat maakte het OM in Amsterdam donderdag bekend.

Het OM begon het onderzoek nadat in 2011 en 2012 aangifte was gedaan door vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer. Bij een doorzoeking in een kunstwinkel in Amsterdam zijn de werken vorig jaar in beslag genomen. De etsen zouden volgens de eigenaren deel uitmaken van de zogenoemde Santen-collectie en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Heyboer was met Santen in de jaren '50 bevriend geweest.

De aangevers hebben de echtheid van de etsen altijd betwist en lijken daarin gelijk te hebben gekregen, aldus het OM. Het strafrechtelijk onderzoek naar de vervalste werken is nog niet afgerond. Dat onderzoek moet uitwijzen wie waarvoor strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden. Justitie moet nog een beslissing nemen over eventuele vervolging.

Topnieuws