Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juli 2012 22:08

Koningin Beatrix levert niet extra in

ANP - Beatrix op de Groene Draeck

Koningin Beatrix zal geen extra salaris inleveren. Dit zegt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in reactie op het nieuws dat de Spaanse koning Juan Carlos inkomen inlevert vanwege de crisis.

De RVD verwijst naar uitspraken die premier Mark Rutte eerder deed, tijdens de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis. Rutte zei toen dat voor de koningin, en voor andere leden van het Koninklijk Huis, de nullijn zal gelden, net zoals voor ambtenaren.

De premier zei toen dat die ingreep volgens hem voldoende was. In regeringskringen wordt verder gezegd dat de economische situatie in Nederland niet vergelijkbaar is met die in Spanje, waar de crisis veel ernstiger is. Eerder bepleitte PVV-leider Wilders dat ministers en de Koningin 20 procent zouden moeten inleveren. Beatrix verdient 830.000 euro per jaar.

Spaanse koning 7 procent gekort

De Spaanse koning Juan Carlos krijgt vanaf nu 272.752 euro per jaar, bijna 21.000 euro (7,1 procent) minder dan vorig jaar. De kroonprins levert 10.500 euro in en moet het nu doen met 136.376 euro per jaar.

De verlaging van het salaris van Juan Carlos en Felipe komt volgens het koningshuis overeen met de bezuinigingen die in het land moeten worden doorgevoerd, om de financiƫle crisis te bedwingen. Spanje heeft Europese steun aangevraagd om de banken overeind te kunnen houden. Om het land er weer bovenop te krijgen, kondigde de regering onder meer forse bezuinigingen en belastingverhogingen aan.

Koningin Beatrix zal geen extra salaris inleveren. Gelijk heeft ze, ze is onze koningin! Eens Oneens

Topnieuws